Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Május 16. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Alig haladnak a tárgyalások az Európai Unió és Nagy-Britannia közt

Alig haladnak a tárgyalások az Európai Unió és Nagy-Britannia közt

Nagyon csekély előrelépést sikerült csak elérni a legfontosabb kérdésekben az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének kialakításáról szóló tárgyalássorozat e héten tartott fordulóján

- közölte pénteken David Frost, a brit tárgyalóküldöttség vezetője. Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az Európai Unióból. A távozás pillanatában 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer szabályairól.

A brit kormány mindenekelőtt átfogó szabadkereskedelmi megállapodást kíván elérni az EU-val.

Az új koronavírus okozta járvány miatt videókapcsolaton tartott, pénteken befejeződött tárgyalási forduló után Frost a Downing Street által kiadott nyilatkozatában közölte: nagyon világosan látszik, hogy a rendelkezésre álló idő alatt el lehetne érni egy szabvány, átfogó szabadkereskedelmi megállapodást, egyéb olyan kulcsfontosságú területekre kiterjedő egyezményekkel együtt, mint a bűnüldözés, a polgári célú atomenergia-termelés és a repülés.

Mindkét fél teljesen kimunkált jogi dokumentumokat tett le az asztalra, az ilyen megállapodásokra bőségesen van precedens és egyértelmű az is, hogy a tárgyalófelek jól értik egymást - hangsúlyozta a brit küldöttségvezető.

David Frost szerint azonban a haladás fő akadálya az, hogy az EU olyan "újszerű és kiegyensúlyozatlan" javaslatokhoz ragaszkodik, amelyek az uniós jog- vagy szabványrendszerhez kötnék az Egyesült Királyságot, a szabadkereskedelmi megállapodások történetében példátlan módon.

"Amint az EU belátja, hogy ezen az alapon nem jutunk megállapodásra, lehetővé válik az előrelépés" - tette hozzá a brit főtárgyaló.

Frost szerint voltak hasznos egyeztetések például a halászati szabályozásról, az EU azonban továbbra is olyan halászati megállapodáshoz ragaszkodik, és oly módon kíván hozzáférést a brit területi vizekhez, amely nem összeegyeztethető az Egyesült Királyság tengerekkel körülvett független országként betöltendő jövőbeni státusával.

A brit küldöttségvezető szerint nehezen érthető, hogy az EU miért ragaszkodik olyan "ideológiai hozzáálláshoz", amely megnehezíti a kölcsönösen előnyös megállapodás elérését.



David Frost hozzátette: nagyon nagy szükség lenne arra, hogy a június 1-jén kezdődő következő tárgyalási fordulóig az Európai Unió változtasson álláspontján.

A brit és az uniós tárgyalóküldöttség múlt havi megállapodása alapján a júniusi lesz egyelőre az utolsó tárgyalási forduló; a további menetrendről azután kellene dönteni.

London azonban már hetekkel ezelőtt közölte: ha júniusig nem látszanak egyértelműen a megállapodás körvonalai, a brit kormánynak onnantól arról kell majd döntenie, hogy érdemes-e egyáltalán folytatni a tárgyalásokat az Európai Unióval.

Uniós részről ugyanakkor többször is hangoztatták, hogy ilyen rövid idő alatt gyakorlatilag lehetetlen a London által elsődleges célként kitűzött átfogó szabadkereskedelmi megállapodás elérése, és az EU hajlandó lenne az átmeneti időszak meghosszabbítására.

A Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodásban szerepel egy olyan záradék, amely kölcsönös szándék esetén lehetővé teszi az átmeneti időszak meghosszabbítását kétszer egy-egy évre.

Az első hosszabbításról június végéig kellene dönteni, ám a Boris Johnson miniszterelnök vezette konzervatív párti brit kormány határozottan elveti, sőt külön törvényben megtiltotta saját magának és a brit parlamentnek a hosszabbítás lehetőségét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése