Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Március 28. 17:27, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu

Aláírták az E.ON-szerződést, magyar kézben a hazai gázellátás

Aláírták az E.ON-szerződést, magyar kézben a hazai gázellátás

Aláírta az E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek megvásárlásáról szóló megállapodást az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. csütörtökön. A cég közgyűlése a szerződés megkötése előtt jóváhagyta a parafált dokumentumot, amelynek értelmében a vételár megközelítőleg 870 millió euró – közölte a vállalat az MTI-vel.

A társaság tájékoztatása szerint a vételár magában foglalja az E.ON Földgáz Storage Zrt. és az E.ON Földgáz Trade Zrt. hozzávetőleg 350 millió euró értékű részvényeit és a két társaság egyéb átvállalt kötelezettségeit. A tranzakció a hatósági jóváhagyásokat követően, előreláthatólag 2013 második felében zárulhat, a végleges ár a záráskori gázkészletek függvényében alakul ki – olvasható a közleményben. A megállapodás értelmében az E.ON Földgáz Storage Zrt. és az E.ON Földgáz Trade Zrt. részvényeinek száz százaléka, vagyis a két cég minden vagyontárgya az MVM-csoport tulajdonába kerül, beleértve az E.ON Földgáz Trade Zrt. földgázkészletét és az E.ON Földgáz Storage Zrt. tárolóiban található párnagázt. A tranzakció keretében az MVM Zrt. kiváltja a társaságok jelenleg fennálló tulajdonosi kölcsöneit is, ezeket a tranzakció zárásakor fizeti meg az eladó részére. Az MVM Zrt. a tervek szerint részben saját, részben pedig külső forrásokból finanszírozza a tranzakciót – tudatta a cég. „A két vállalat megvásárlásán felül a szerződő felek rögzítik azt, hogy az MVM vételi opcióval élhet a Panrusgáz Zrt. azon részvénypakettjének megszerzésére is, amely az E.ON Ruhrgas International GmbH tulajdonában van. Az E.ON Földgáz Trade Zrt. hosszú távú gázbeszerzési szerződéseivel több különböző forrásból biztosítja Magyarország igényeit. A szerződések közül kiemelkedik az orosz hosszú távú gázbeszerzési megállapodás” – olvasható a közleményben.

A tranzakció lezárultával ismét hazai társaság üzemelteti majd az 2,17 milliárd köbméteres névleges mobilgáz-kapacitású zsanai, a 340 millió köbméteres pusztaedericsi, az 1,64 milliárd köbméteres hajdúszoboszlói és a 280 millió köbméteres kardoskúti földgáztárolót.

Az E.ON-csoport 2006-ban 300 millió euró készpénzért és 600 millió euró hitel átvállalásával vásárolta meg a Mol Földgáztároló Zrt. és a Mol Földgázellátó Zrt. százszázalékos részvénycsomagját. Az E.ON Földgáz Storage Zrt. 2007–09. között 32 milliárd forint (mintegy 110 millió euró) értékű beruházással 600 millió köbméterrel megnövelte a Zsanai Földalatti Gáztároló kapacitását, ezzel a létesítmény a közép-európai térség egyik legnagyobb földgáztárolója lett.

Gazprom-kedvezmények

Napjainkban Európa más országaiban is kiemelt fontosságú a kedvező árú gázbeszerzés. A Gazprom jelentős árengedményeket ad európai partnereinek – közölte február elején az Izvesztyija című orosz napilap. Az állami gázcég által Európába eladásra szállított földgáz ára idén átlagosan 14 százalékkal csökken. Felettébb nagy lesz a kedvezmény Svájc, Dánia, Bulgária, Lengyelország, Csehország, Bosznia-Hercegovina és Szlovénia esetében. Ezer köbméterért a tavalyi 386,7 helyett 360 dollárt kell majd fizetni a Gazprom európai partnereinek – tudta meg a Kremlhez közeli orosz újság.

Követendő lengyel sikerek a Gazprommal szemben

Legutóbb Lengyelországban volt arra példa, hogy a tárgyalóasztalnál „legyőzték” a Gazpromot: az orosz óriáscég és lengyel partnere, a PGNiG megállapodott abban, hogy új alapokra helyezik az orosz nagyvállalattól kapott földgáz árának kiszámítását. Ennek köszönhetően csökkenni fog a Lengyelországba szállított gáz ára. A recept tehát egyszerű: ahogyan korábban a lengyelek is tették, Magyarországnak is a Gazprommal kell sikeres megállapodást kötnie, hogy a hosszú távú gázszerződésben foglalt ár minél kedvezőbb legyen hazánk számára. Azzal, hogy a kormány visszavásárolja az E.ON-t, javulhatnak Magyarország tárgyalási pozíciói.

A Magyar Villamos Művek március 19-ei közgyűlésén már jóváhagyták a kész megállapodást az E.ON gázüzletágának megvásárlásáról – értesült korábban a Magyar Nemzet. – Ezzel az utolsó akadály is elhárult a földgáztároló és -nagykereskedő cégek megvétele útjából.

Bár a pontos vételár még nem ismert, azt tudni lehet, hogy az idei költségvetés korábbi módosításai szerint az állam eredetileg 875 millió euróig vállalt garanciát a tranzakcióra. Ez később változott, így az állam már nem a vételár 100, csupán 80 százalékára nyújt kezességet az MVM-nek. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlése szerint erre a módosításra azért volt szükség, mert így az EU nem minősítheti tiltott állami támogatásnak a lépést. Orbán Viktor miniszterelnök azonban még február elején egy rádióinterjúban úgy fogalmazott: „a maximális vételár alatt vásároljuk meg” az E.ON-cégeket. A magyar kormányfő és Johannes Teyssen, a német E.ON-csoport vezérigazgatója még novemberben írta alá azt a szándéknyilatkozatot, amiben leszögezték: 2012. december 15-éig a felek minden részletben megállapodnak, 2013. január 31-ig pedig megtörténik a szerződés aláírása is.

Miért is van szükség az E.ON-ra?

Az E.ON gázkészletének megvásárlásával tovább csökkenhet ősszel és jövő tavasszal a rezsi. Erről egy neve elhallgatását kérő szakember nyilatkozott a Magyar Nemzetnek. Mint mondta, az állam több milliárd köbméter párnagázhoz jut a német energetikai cég magyarországi leányvállalatának megvásárlásával. A Fidesz-frakció szerint a földgázipari érdekeltségek visszavásárlása garantálja a magyar emberek szociális és energiabiztonságát, és több lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy beleszólhasson a lakosság gázellátását érintő kérdésekbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során