Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2023. Március 16. 09:02, csütörtök | Belföld
Forrás: Ügyészség

Akadályokat helyeztek el a síneken a fiatalok – fotókkal

Akadályokat helyeztek el a síneken a fiatalok – fotókkal

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség vádat emelt két – az elkövetéskor 14 és 15 éves – fiatallal szemben, akik 2020 nyarán akadályokat helyeztek el budapesti vasúti síneken, ezzel veszélynek tették ki a biztonságos, folyamatos vasúti közlekedést, valamint a közlekedésben résztvevő személyek testi épségét.

A vádirat szerint a két fiú 2020 augusztusában az egyik éjjel eltolt egy bevásárlókocsit egy XVII. kerületi bevásárlóközponttól a közeli vasúti sínekhez. A fiatalok a kocsit felfordították és a sínekre helyezték, majd végignézték, hogy az ott haladó egyik vonatszerelvény azt elsodorja. Három nappal később, a hajnali órákban a fiatalkorúak egy másik kocsit is eltoltak a bevásárlóközponttól és megismételték az akadályállítást. Ekkor az érkező vonat gyorsfékezést követően nekiütközött a bevásárlókocsinak és elsodorta azt. A mozdonyvezető megállította a vonalszerelvényt, jelentette a balesetet – amely a mozdonyban másfél millió forintot meghaladó kárt okozott –, majd tovább közlekedett. Alig egy órával később a 14 éves fiú, immár társa nélkül elhúzott a közeli utcából egy szelektív hulladékgyűjtő edényt, azt a kerekeire állítva a sínekre helyezte és végignézte, hogy egy érkező vonat gyorsfékezést követően nekiütközik a kukának. A mozdonyvezető megállította a szerelvényt, jelentette a balesetet, levette a mozdonyon fennakadt hulladékgyűjtő edényt, azt a vágány mellé helyezte, majd folytatta az utat.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Fiatalkorúak Büntetőügyeinek Részlege a két fiút társtettesként elkövetett több rendbeli közlekedés biztonsága elleni bűntettel, valamint rongálás bűntettével és vétségével vádolja. Az ügyészség a fiatalkorúakkal szemben – végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett – fiatalkorúak fogházbüntetésének kiszabását indítványozza, azzal, hogy a próbaidő alatt a fiúk a törvény erejénél fogva pártfogó felügyelet alatt kell, hogy álljanak. Emellett az ügyészség indítványt tett arra is, hogy a fiatalkorúak vegyenek részt a Pártfogó Felügyelői Szolgálat által szervezett személyiségfejlesztő, illetve közösségi jóvátételi, a sérelem okozását tudatosító programban.

A Fővárosi Főügyészség felhívja a figyelmet, hogy a vasúti közlekedés is úgynevezett veszélyes üzem, ahol a közlekedés rendjébe való bármely jogellenes beavatkozás súlyos veszélyhelyzetet és tömeges sérülést is okozhat, emellett a sínek közelében tartózkodó beavatkozó is komolyan megsérülhet.

Címkék: ügyészségi hír

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.