Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Augusztus 25. 13:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Agrometeorológia: sokfelé szép termés ígérkezik kukoricából

Agrometeorológia: sokfelé szép termés ígérkezik kukoricából

Még van nedvesség a talajban, és a kukorica szereti a meleget, így sokfelé szép termés ígérkezik belőle - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Az elemzés szerint az elmúlt egy hétben az Alföld középső részein esett több eső, ott, ahol a legnagyobb szükség volt rá. Az augusztus eleji záporokkal, zivatarokkal együtt az elmúlt 30 nap csapadékösszege az ország nagyobb részén még így is többletet mutat, számottevő hiány az átlaghoz képest kisebb-nagyobb foltokban az Alföldön és Baranya déli részén van. A talaj felső 20 centiméteres rétege még az ország nagyobb részén tartalmaz nedvességet, az Alföldön azonban vannak aszályos területek. Az augusztus 20-a körül szokásos lehűlés idén nem érkezett meg, helyette hőhullám tart, a hőmérséklet csúcsértéke többnyire 30, egyes napokon helyenként 35 Celsius-fok fölött alakult a múlt hét közepe óta.

Hozzátették: a kukorica sokfelé igen szépen fejlett, jellemzően még szép zöldek az állományok, amelyek egyre többfelé a viaszérés állapotában járnak. Augusztus első hetének bőséges csapadéka országszerte igen jót tett a növényeknek, többnyire még mindig az akkor lehullott esőből táplálkoznak.

Megjegyezték: ha van nedvesség a talajban, akkor a kukorica bírja, sőt szereti a meleget, Miskolc környékén egyes táblákon sok éve nem volt ilyen szép a kukorica. A napraforgó a citromérés állapotában van, erre is jellemzőek a jól fejlett állományok.

A folytatásban marad a hőség, csak a jövő hét első felében várható a kánikula fokozatos mérséklődése, jelentősebb csapadék keddtől érkezhet.

Fotó: Illusztráció - Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során