Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2010. Március 03. 09:10, szerda | Helyi
Forrás: www.mosonmagyarovar.hu

A vármegyerendszer ezer éve és az együttélés ünnepe

A vármegyerendszer ezer éve és az együttélés ünnepe

Az egykori Moson vármegye 54 magyar, szlovák és osztrák településének seregszemléje, háromnyelvű konferencia és főpapi szentmise, kirakodóvásár, valamint szuperkoncertek: Ákos és a Társulat. Így ünnepli az együttélést és a magyar v

A város és egyben a térség legnagyobb eseményére készülnek május 28-29-én. Az önkormányzat és a Mosoni Polgári Kör kétnapos, nemzetközi találkozóval és több kísérő rendezvénnyel ünnepli a vármegyerendszer ezeréves fennállását és Moson vármegye együtt élő polgárait. A szervezők sajtótájékoztató keretében számoltak be a programról.

Az egykori vármegye területén élő magyarok, németek, horvátok, szlovákok közös ünnepe lesz a rendezvény, melynek egyik fő célja a jövőépítés: a települések közti kapcsolatot kívánjuk erősíteni - hangsúlyozta Szabó Miklós, Mosonmagyaróvár polgármestere. Elmondta: a vármegye területéről 54 település lakóit, hagyományőrző és kulturális csoportjait várják és hívják a kétnapos eseményre. Fővédnökének a megyei közgyűlés elnökét, illetve Burgenland tartomány és Pozsony megye elnökét kérik fel. A szabadtéri katolikus szentmisét dr. Pápai Lajos megyés püspökkel együtt Burgenland és Pozsony püspöke celebrálja.


Dr. Németh Andrea aljegyző a szervezőbizottság vezetőjeként ismertette a részleteket: - Még tavaly novemberben létrehoztunk egy bizottságot, mely a rendezvény programtervezetét állította össze. A programok szervezésével 99 százalékban készen állunk. Így május 28-án, pénteken Malek Andrea szórakoztatja a közönséget, ezt követően a Társulat előadásában az István, a király látható a szabadtéri színpadon. Másnap, szombaton zászlós-címeres felvonulás indul a hajdani Moson vármegye 54 osztrák, szlovák és magyar településének képviselőivel. Ezenkívül mesterségek utcája nyílik és ünnepi főpapi szentmise lesz. Délután emlékülés keretében egy történész méltatja - három nyelven - a vármegye múltját. Átadják a kísérő programok (futballtorna, képzőművészeti pályázat) díjait és bemutatják a Moson történetét feldolgozó új szakmonográfiát. Este Szélkiáltó-, majd Ákos-koncertre várjuk az érdeklődőket, a rendezvényt a Broadway együttessel utcabál zárja. Valamennyi rendezvény, így a koncertek is ingyenesek - hangsúlyozta Csiszár Péter, a kulturális központ igazgatója.

 

A május 28-29-i ünnepséget számos rendezvény előzi meg, így többek közt kispályás nemzetközi ifjúsági labdarúgótorna, a helytörténeti és képzőművészeti pályázat, rendhagyó időszaki kiállítás és a „Moson: tanulmányok az 1000 éves város múltjáról" című könyv kiadása vagy a „Nesztelen valóság" című fotókiállítás. Az egykori vármegye területén élő magyarok, németek, horvátok, szlovákok közös ünnepe lesz a rendezvény.


Mivel az eseménynek a mosoni templom és a Futura közötti terület szolgál helyszínül - mely nemzetközi útvonal része -, ezen időszak alatt útlezárásra lehet számítani. Ennek részleteiről tájékoztató készül.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.