Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Augusztus 12. 09:58, csütörtök | Helyi
Forrás: Nyugathír

A mosonmagyaróvári diákok ügyvédje: "Ez háború, amit meg fogunk nyerni!"

A mosonmagyaróvári diákok ügyvédje: "Ez háború, amit meg fogunk nyerni!"

A philadelphiai hajóbalesetben elhunyt mosonmagyaróvári diákok amerikai ügyvédje a Lajta-parti városban látogatást tett az áldozatok családjainál. Ronai Pétert a győri Rába Hotelben értük utol. Gondatlan halálokozás címén pert indíto

Az ügyvédek a folyón elsüllyedt hajót üzemeltető Ride the Ducks társaságot, valamint a jármű felborításáért felelős tolóhajó tulajdonosát, a K-Sea Transportation Partnerst perelték be. Büntető kártérítést kértek, valamint azt, hogy a philadelphiai bíróság állapítsa meg, hogy a két haláleset megelőzhető lett volna.
Robert Monteguzzi ügyvéd szerint a két áldozat azért fulladt a folyóba, mert fennakadt a felborult kétéltű vízibusz napellenzőjén. Mint mondta, a szövetségi közlekedésbiztonsági hivatalnak (NTSB) egy 1999-ben, egy másik cég hasonló hajójának balesetével kapcsolatban elvégzett vizsgálata megállapította, hogy a napellenzők veszélyesek és hogy le kell szerelni őket.
Mint emlékezetes, a vízibuszt július 7-én az Caribbean Sea tolóhajó által meghajtott uszály borította fel. Az ügyvédek a keresetben rámutattak: a tolóhajó tulajdonosa, a K-Sea biztonsági előírásai között nem szerepel, hogy a járművet kormányzó személy nem fogadhat magánjellegű mobiltelefonos hívásokat.
Monteguzzi elmondta: irodáját egy névtelen informátor arról tájékoztatta, hogy a Caribbean Sea kormányosa lehalkította a hajórádiót, s így jobban hallhassa a mobiltelefonját. Ezért nem észlelte a sétahajóról érkező vészjelzéseket.
A baleset idején a vízibuszon 37 személy tartózkodott. A tolóhajó által mozgatott uszály a víz alá nyomta a kétéltűt, aminek következtében a 16 éves S. Dóra és a 20 éves P. Szabolcs életét vesztette.
Bob Salmon, a Ride the Ducks társaság szóvivője azzal a kijelentéssel reagált, hogy a cég mindig is gondosan ügyelt a biztonságra. Kijelentette, hogy a sétahajókkal kapcsolatos biztonsági előírásokat nem az NTSB, hanem a parti őrség állapítja meg. Ez utóbbi testületnek a kétélt&369;ekre vonatkozó előírásait a szóvivő szerint a Ride the Ducks túlteljesítette.
Miközben az áldozatok ügyvédjei felszólították a philadelphiai hatóságokat, hogy tiltsák ki a veszélyesnek minősített vízibuszokat a Delawere folyóról, a Ride the Ducks azt reméli, hogy még a nyári idény vége előtt újra kezdheti a sétahajók üzemeltetését

- - -

Honlapunknak is cáfolta a magyarországi bulvármédia állításait Ronai Péter, hogy 10 millió dolláros kártérítési pert indítanának, az ügyvéd azt mondja, pénzről egyelőre senki sem beszél, az igazság kiderítése lesz a bírák feladata. Ronai azt mondta, nem kizárt, hogy a túlélő diákoknak is részt kell vennie majd a philadelphiai eljárásban, és tanúvallomást kell tenniük a per sikere érdekében. Ronai minderről Győrben nyilatkozott:

"Igen, persze, minden tanúval kell majd beszélni, mindenkivel. Vagy kijönnek Amerikába, vagy jön mindenki majd ide hozzájuk. Mindenkivel beszélünk, kell videókat készíteni. Ez Amerikában úgy szokás, hogy egy szobába beülnek, minden ügyvéd és tanú ott van, és akkor van egy „court reporter", aki leveszi az információkat, és mindenkitől sokat kérdeznek. Aztán fel kell mennünk nekünk a hajóra, a hajó is, ahogy mi látjuk, rosszul volt csinálva, meg kell nézni tanúkkal, meg kell nézni, hogy milyen állapotban volt.

 

"Senki sem beszél pénzről, ezt a magyar bulvármédia csinálta, hogy eladja az újságot. Én nem beszéltem pénzről, és egy ügyvéd sem mondott ilyet. Nem tudjuk, mennyi pénzzel jár ez, előbb most meg kell tudni, mi történt. A családok is tudni akarják, hogy mi történt a gyerekükkel, hogy történt? Szenvedtek, hogy haltak meg, ki csinált rosszat, mit csinált rosszat, akarják a válaszokat. A hajó kapitánya nem beszél, nekik is már sok ügyvédjük van. Ez egy nagy háború lesz, nem lesz könnyű. Senki sem tudja, hogy mi fog történni, ez egy háború, amit meg fogunk nyerni.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.