Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Április 10. 05:14, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

A Kapuvári Hús Rt. májustól átvenné a Kaiser-Food utcára tett dolgozóit

A Kapuvári Hús Rt. májustól átvenné a Kaiser-Food utcára tett dolgozóit

A 160 éves mosonmagyaróvári húsüzemet működtető Debreceni Csoport Kft. március közepén jelezte a győri munkaügyi központnak a csoportos létszámleépítést.

A dolgozókat a Vasas Szakszervezet képviseli, ahová már a Kaiser-Food másik megyei üzeméből is jelentkeztek dolgozók, akik attól félnek, hogy a 130 embert foglalkoztató abdai gyár is a Lajta-parti üzem sorsára jut. Mosonmagyaróvár polgármestere korábban úgy nyilatkozott: a cégcsoport a Kaiserrel csak piacot vásárolt, hogy a jól csengő márkanevet megszerezze.

A Debreceni Csoport tavaly vásárolta meg a mosonmagyaróvári és abdai üzemmel rendelkező Kaiser Food Kft-t. A társaság szerint előbbi telephelyen az elavult berendezések miatt állnak le a termeléssel. Májusban közel száz dolgozó kerülhet az utcára, ám úgy fest, a Kapuvári Hús Rt. alkalmazza őket.

Rimányiné Somogyi Szilvia igazgató, Munkaügyi Központ, Győr:"Ezeket az embereket a gyár átveszi, ez egy 40 km-es távolság, ahová a munkaügyi szervezet megszervezi a szállítást, természetesen a csoportos szállítást, és a cég 15-20 %-kal magasabb bért ad, mint amit eddig kerestek az emberek."

A mosonmagyaróvári gyár sorsa aggasztja a Győr melletti, abdai üzem dolgozóit is.

Török Antalné, Abda:"Egyre kevesebben dolgoznak itt, mert mindig létszámleépítés volt, gondolom, hogy nagyon nehezen fogja őket érinteni, ha esetleg ez is megszűnik."

"Többség 50 év feletti, és 8 általános végzettségű a java a dolgozóknak" - mondta Molnár Ákos, a Vasas Szakszervezet régióvezetője.Az abdai gyár munkásai - a mosonmagyaróváriakhoz hasonlóan - azérdekképviselettől várnak segítséget, hogy tárgyaljon a nevükben a tulajdonos képviselőivel.

Molnár Ákos régióvezető, Vasas Szakszervezetek, Győr:"Félnek, annyira félnek, hogy beléptek a helyi területi szervezetünkbe, ez garantálja, hogy anonímak tudnak lenni, egészen a végsőkig, tehát nem vállalják, hogy szakszervezeti tagok, és a hetekben tudjuk felvenni a cégvezetéssel a kapcsolatot, hogy megkezdjük a tárgyalásokat."

A 3000-es település polgármesterét a cég részéről úgy tájékoztatták, hogy az abdai üzem nincs veszélyben. Ezt mondták januárban Mosonmagyaróváron is.

Szabó Zsolt polgármester, Abda, független:"Aggódunk mi is, egyrészt a lakosaink munkahelyei miatt, ez a cég a második legnagyobb adófizetőnk a községben, tehát már csak azzal is, hogy a székhely Abdáról máshova került, azzal is adóbevételtől esik el a település, hogyha ez a bezárás felé folytatódna, akkor pedig még több kár keletkezne a településnek."

Mosonmagyaróvár polgármestere két hete azt mondta: amikor a Debreceni Csoport megvette a Lajta-parti gyárat, fejlesztéseket ígért, ahogy Abdán is. Nagy István hozzátette: akkor nem volt szó arról, hogy a társaság csak piacot vásárol, és a márkanevet szeretné megszerezni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.