Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Április 24. 11:16, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

A Győr-Moson-Sopron megyei patikákban is hiánycikk a kullancsok elleni oltóanyag

A Győr-Moson-Sopron megyei patikákban is hiánycikk a kullancsok elleni oltóanyag

Ugyan a jó idővel megérkezett a kullancsszezon, a patikákból mégis hiányoznak az állam által támogatott, felnőtteknek való oltóanyagok.

Jóllehet a gyógyszertárak folyamatosan rendelnek a forgalmazóktól, március eleje óta a vakcinát nem lehet beszerezni. Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatása szerint az elmúlt években jelentősen megemelkedett a kullancsfertőzéses esetek száma: amíg 2006-ban 1230 Lyme-kóros beteget jelentettek be, addig ez a szám tavaly elérte a 2300-at.

"Itt van egy vágat benne, így szét lehet húzni, a bőrfelületre rátenni, utána összenyomni vele, és akkor összehajlítva ki lehet emelni."A kullancskanál használatát mutatják ebben a győri gyógyszertárban. Az újfajta védőeszköz mellett számtalan egyéb készítmény is rendelkezésre áll a természetbe indulóknak ahhoz, hogy megelőzzék a vérszívók támadását.

"- Ez spray formátumú, tehát ami emberek számára sokkal előnyösebb, mintha mondjuk valamit kenegetni kellene.

- De ez az oltóanyagot nem pótolja?

- Nem pótolja. Ez gyakorlatilag egy külső védelem. Olyan anyagokkal vannak átitatva, amelyek a bogarak számára kevésbé elviselhető."

Az elmúlt öt évben jelentősen emelkedett hazánkban a kullancs okozta fertőzések száma. A Lyme-kóros esetek 2006 óta csaknem 50 %-kal.

Zöldi Viktor biológus, Országos Epidemiológiai Központ:"2006-ban 1231 beteget jelentettek be, 2007-ben 947-et, 2008-ban 1811-et, 2009-ben 1738-at. Tavaly megugrott az esetszám, de az adatok még feldolgozás alatt állnak, de úgy néz ki, hogy 2300 közeli esetszám, ami tavaly bejelentésre került Lyme-kórból."

A szakember szerint fontos a védőoltás, a különböző riasztószerek azonban eltérő hatékonyságúak. Olyat érdemes vásárolni, amely legalább 20 százalék körüli összetételben rendelkezik dietil-toluamid tartalommal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.