Városlista
2020. január 22, szerda - Vince

Hírek

2019. November 27. 20:00, szerda | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

A teremtett világra vigyázni kell! - elindult a fásítási program Mosonmagyaróváron

A teremtett világra vigyázni kell! - elindult a fásítási program Mosonmagyaróváron

Az Agrárminisztérium 2019. november 4-én indított országos faültetési kampányának első hivatalos állomása Mosonmagyaróváron volt.

Ennek keretében közös, jelképes faültetésre kerül sor 2019. november 8-án 10 órakor a Gorkij utca-Fekete István Általános Iskola melletti zöldfelületen.

A területen korábban is történt már faültetés az önkormányzat által ill. cégek felajánlásával, mely most folytatódik az Agrárminisztérium támogatásával. 2 db sorfa méretű, faiskolai, iskolázott mezei juhart (Acer campestre) és 3 db korai juhart(Acer platanoides) ültet el közösen Dr. Nagy István agrárminiszter úr, Dr. Árvay István polgármester úr és Orbán Tibor a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója.Emellett az önkormányzat saját költségvetésből is ültet ide 10 db vérjuhar (Acer platanoides „Crimson King”) fát, mely színesíti a zöldfelületet vörös levelével.

Az agrárminiszter beszédében elmondta:

A most kezdődő ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel. A mintaprogramba 86 település csatlakozik be.

A klímaváltozás kihívásaira az erdőgazdálkodás hatékony válaszokat adhat. Jelenleg Magyarországon az egyetlen szénelnyelő ágazat az erdőgazdálkodás. A hazai erdők évente 4-5 millió tonna szén-dioxid egyenértéknek megfelelő üvegházhatású gázt kötnek meg, ami jelenleg az országos kibocsátás 7-8 százalékát ellensúlyozza. A faanyag energetikai célú hasznosítása további mintegy 5 millió tonna fosszilis eredetű szén-dioxid kibocsátását váltja ki. A becslések szerint az állami erdőgazdaságok által ültetett új erdők egy évtized múlva évente további mintegy 8000 tonna szén-dioxidot kötnek majd meg.

Az elmúlt tíz évben csak az állami erdőgazdaságok 450 millió facsemetét ültettek el, és 9500 tonna makkot vetettek az erdők fenntartása során. Ez a szám is jól érzékelteti, hogy milyen komoly és összehangolt munka folyik évek óta a tárcánál erdeink fenntartásáért. A megkezdett programok 3-5 év alatt 25.000 hektáros erdőterület növekedést eredményezhetnek, és megközelítőleg 100 millió új fa ültetését jelentik.


A mosonmagyaróvári eseményen hirdette ki dr. Árvay István polgármester az "Érted ültetjük!" Önkormányzati fásítási programot. Ennek keretéten még 2019-ben 480 fát ülttenek el a város több pontján:

  • A Gabona rakparton idén októberben a Városüzemeltető- és Fenntartó Kft. az önkormányzat megbízásából már telepített 70 db vérjuhar fát a forgalmas főút légszennyezésének kompenzálása és az esztétikusabb városkép céljából.
  • A MowinPark Éger utcájában pedig 60 db enyves égerfát ültettek már el.
  • A fasor telepítés folytatódik a Fertő soron 80 db oszlopos gyertyánfa elültetésével.
  • Továbbá a hagyományos őszi fásítási program keretében a közterületekre, parkokba, lakóutcákba a kivágott fák pótlása céljából és az újonnan kialakított lakótelepi utcákba (pl. Duna lakópark, Liget lakópark, SUN lakópark) 279 db (19 fafaj) iskolázott faiskolai sorfa kerül elültetésre

2020-ban magánszemélyek, civil szervezetek, cégek, üzemek csatlakozását is várják, akik a környezettudatosságon túl jó példát mutatva a fák elültetését követően vállalják azok gondozását is.A támogató személy, szervezet, cég neve, logója a fa körüli szalagon megjelenítésre kerül. Szándékukat a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési- és Fenntartási Osztályán Németh Andrea (Telefon 96/577-822, e-mail: nemeth.andrea@mosonmagyarovar.hu) fogadja.

A program népszerűsítése, figyelem felhívás céljából az elültetett fák köré, a karókra az alábbi feliratos szalagot helyezzük el: Érted ültetjük! - emelte ki beszédében a polgármester.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 31. 00:00, kedd | Helyi

Városi Szilveszter

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata és a Flesch Károly Nonporfit Kft. idén is megrendezi hagyományos Városi Szabadtéri Szilveszteri Ünnepségét a Deák téren.

2019. December 30. 21:00, hétfő | Helyi

Igazgatási szünet rendje a Városházán

Mosonmagyaróvári Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadása a 2019. évi munkaszüneti napok körüli munkarendhez igazodva az alábbiak szerint alakul:

2019. December 30. 21:00, hétfő | Helyi

Az évtized kiállítása a Cselley-házban

A legnagyobb magyar festő remekművei érkeztek a Cselley-ház megújult kiállítótereibe. December 14-től látogatható a Munkácsy-kiállítás

2019. December 27. 00:00, péntek | Helyi

Ismét helyesen jelzett egy szén-monoxid-érzékelő

December 20-án este ismét bebizonyosodott, hogy szükség van a szén-monoxid-érzékelőkre. Mosonmagyaróváron a Szent István király út egyik családi házában szólalt meg az érzékelő.