Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Október 09. 15:01, hétfő | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

A TANODÁ-s gyermekek életük legnagyobb esélyét kapják…

A TANODÁ-s gyermekek életük legnagyobb esélyét kapják…

A Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület Európai Uniós pénzügyi támogatással valósítja meg az újabb Mosonmagyaróvári TANODA című programot, amely már több éve bizonyítja városunkban létjogosultságát.

2017. október 6-án délután 15.00-kor hivatalosan is elindult a legújabb TANODA projekt.


Mi is az a TANODA? Egy olyan délutáni elfoglaltságot jelentő iskola, mely segíti az iskolai tanulmányi munkában lemaradt hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű diákokat. A Tanoda fejleszti a tanulók alapkompetenciáit (szövegértés-olvasás, számolás, nyelvi képzés, informatika), de korrepetálással támogatja az iskolai felzárkózást is. Emellett szociális, egészségügyi, krízis megelőzési, gyermekjóléti szolgáltatásokkal segíti a diákok beilleszkedését a társadalomba.
A Tanoda szolgáltatásainak igénybevétele ingyenes, de szülőnek és diáknak szerződésben kell vállalnia a Tanoda munkájában való részvételt. – mutatta be Nagy Sándor, a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület elnöke a projekt fő tulajdonságait.


Az ünnepélyes megnyitón részt vett Dr. Nagy István országgyűlési képviselő, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, Dr. Iváncsics János, Mosonmagyaróvár alpolgármestere és Dr. Pető Péter, a Győr-Moson-Sopron megyei Önkormányzat alelnöke is.


Dr. Nagy István a kezdetektől jelen van a TANODA-i rendezvényeken. Személyesen képviselteti magát mind a nyitó-, mind a záróeseményeken. Úgy gondolom, nem lehet ennél jobban kifejezni azt, hogy ez a projekt mennyire fontos számára. Mint ahogy beszédében is hangsúlyozta:

„Nem tudunk nagyobb dolgot adni, mint az esélyt! Attól a pillanattól kezdve, hogy az iskolai rendszerben ezeknek a gyermekeknek kevesebb lehetősége adódik, hamarabb lemaradnak az osztályos átlagoktól és kikiáltják őket rossz tanulóknak, a diákok nem szeretnek majd iskolába járni. A TANODA ezt nem engedi! A TANODA program lehetővé teszi, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek is sikerélményeket könyveljenek el. Az évek alatt több példa is bizonyította, hogy igen, ők is tudnak 5-öst és 4-est is kapni, nem csak 1-est és 2-est. A projekt lehetővé teszi, hogy ők is szakmát tanuljanak, és megmutathassák azt, hogy miben tehetségesek. Nem szégyen, hogy vannak rászoruló gyermekeink, inkább segíteni kell őket!
Mosonmagyaróvár városa nem adhat nagyobb kincset számukra, mint azt, hogy üzemelteti a TANODÁ-t.”

Nagy István szavai után nehéz volt megszólalni…


A városvezetőség nevében Dr. Iváncsics János alpolgármester reagált a fenti mondatokra:

Elismerve és méltatva a program sikerességét kijelentette, hogy a város mindent meg fog tenni azért, hogy külső forrást szerezzenek a folytatáshoz.
A TANODA projekt több lépésben valósult meg eddig. 2015-ben indult, majd kisebb-nagyobb szünetekkel elért 2017. szeptemberéig. A jelenlegi pályázati összeg 2018. december 31-ig fedezi a költségeket. Az eltelt időben mindenki jól megtanulta már a szerepkörét – az adminisztrációtól a gyermekek ellátásához szükséges napi feladatokig. Így a teljesítmények is egyre jobban mérhetőek s valószínűleg ezzel az eddigieknél is sikeresebb program zárul majd.


Végül Nagy Sándor – zárva a hivatalos köszöntőket – hívta fel a figyelmet arra, hogy továbbra is várják a mecénás egyesületeket, civil szervezeteket, akikkel együttműködve és bemutatkozási lehetőséget adva tovább tudják színesíteni a TANODA-i programot, ezzel is gazdagítva a gyermekek látókörét és lehetőségeit.

Mit kell tudni a Mosonmagyaróvári Tanodáról?

  • Helyszíne: Családok Átmeneti Otthona (Barátság u. 29.)
  • Kezdési időpont: 2017. szeptember 1.
  • Befejezési időpont: 2018. december 31.
  • A gyermekek fejlesztésében nagy gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező pedagógusok vesznek részt.
  • Tanulók életkori összetétele: általános iskola felső tagozatos tanulók (5-12. osztály), alsó tagozatos tanulók (2-4. osztály), összesen 30 fő.
  • Óraszám: minden tanuló számára összeállított heti órarend alapján napi 4 óra (40 perces órákkal számolva)
  • Órák kezdete: délután 2 óra, a foglalkozások délután 6 órára befejeződnek.
  • Minden tanodai tanuló számára uzsonnát biztosít.
  • Nyáron egy hetes öko-tábor lesz Dunaszigeten.
  • A tanoda nyáron is működik. A gyermekek számára foglalkozásokat szerveznek: nyelvtanulás, számítástechnika, tánc, sport, kézműves foglalkozások stb.
  • Augusztus hónapban a pótvizsgázó diákok felkészítése.
  • A tanodai munkát kortárs segítők támogatják.
  • Szülőkkel közös programok (kirándulások)

További információ:

Nagy Sándor projektmenedzser
Mosonmagyaróvár, Pacsirta u. 14.

Telefon: 217-388, 30/9573-744

E-mail: info@movarkultura.hu

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.