Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Július 10. 13:14, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A szupermagas épületek országa lesz Kína öt éven belül

A szupermagas épületek országa lesz Kína öt éven belül

Minden más országot leköröz majd felhőkarcolóinak számával Kína a következő öt évben - írja a CBRE amerikai ingatlanpiaci vállalat új elemzésében.

A CBRE adatai szerint a világ összes szupermagas, vagyis 300 métert meghaladó épületének több mint fele Kínában lesz az évtized végére, messze túlszárnyalva az Egyesült Államokat. Az összes ebbe a kategóriába eső, jelenleg is építés alatt álló és 2020 előtt elkészülő torony több mint 70 százaléka Kínában található, a száz legmagasabb közül 60 a kelet-ázsiai országban épül.
A mindenekelőtt cégek központjaiként, irodaházakként, és kisebb arányban hotelként és lakóingatlanként szolgáló épületek Kínában már most is a nagyvárosok meghatározó elemei, de a legtöbb új felhőkarcoló a CBRE statisztikái szerint a legnagyobb városokon kívül eső vidékeken épül.
Nemcsak Kínában, az egész ázsiai régióban jellemző a felhőkarcolók iránti lelkesedés, ennek hátterében a jelentés szerint az áll, hogy az országok globális pénzügyi-gazdasági központ szerepük hangsúlyozásának eszközeként, vagyis státuszszimbólumként használják azokat. Ez volt a fő szempont a 492 méter magas sanghaji Pénzügyi Világközpont (SWFC) vagy a 440 méteres kuangcsoui Nemzetközi Pénzügyi Központ (IFC) építésénél - írja a CBRE. Az ázsiai felfogás szerint a szupermagas épületek mind nagyobb száma a sikeres központi szereppel egyenlő, és a versenyképesség növelése érdekében egyre több épül ezekből. Gyakran az építkezés mögött nincs valós kereslet, "megépítjük, majd jönnek" hozzáállás a jellemző - írja a tanulmány.
Ez ugyanakkor komoly veszélyek forrásaként is szolgálhat - figyelmeztetnek a szakértők. A kisebb kínai városokban - így Senjangban, Csunkgingban vagy Tiencsinben - a gazdaság lassulása miatt is komoly túlkínálat jelentkezhet irodaépületekből.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: