Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2015. Március 02. 11:07, hétfő | Helyi önkormányzati
Forrás: Mosonmagyaróvár Önkormányzat

A szociális ellátórendszer átalakulása

A szociális ellátórendszer átalakulása

A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások rendszere 2015. március 1. napjától jelentősen átalakul. Élesen elválasztásra kerülnek a segélyezéssel kapcsolatos állami és önkormányzati feladatok, átalakul a finanszírozás rendszer

A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások rendszere 2015. március 1. napjától jelentősen átalakul. Élesen elválasztásra kerülnek a segélyezéssel kapcsolatos állami és önkormányzati feladatok, átalakul a finanszírozás rendszere.

A szociális ellátóredszer átalakulása, járási hivatalokhoz telepített hatáskörök

Az átalakítást érintő fő szabályozási elemek 2015. március 1-jén léptek hatályba.

A március 1-i feladat átkerülés annyiban még nem érinti az állampolgárokat, hogy a februári ellátások után járó összegeket még a megszokott módon és helyen az Önkormányzatoknál kapják meg a jogosultak.

Járási hivatalokhoz telepített – állam által nyújtott, ún. jövedelemkompenzáló – ellátások

Ezek az ellátások állami felelősségi körben és teljes egészében központi költségvetési forrásból finanszírozott juttatások.
A jelenleg jegyzői hatáskötben levő aktív korúak ellátásának megállapítása a járási hivatal hatáskörébe kerül.

A kérelmek továbbra is benyújthatók a Polgármesteri Hivatalokban, a kormányablakoknál, a Járási Hivataloknál és Munkaügyi Kirendeltségeken is.

Az aktív korúak ellátása keretében kétféle ellátástípus kerül megállapításra:

- a foglalkoztatást helyettesítő támogatás (azon túl, hogy a járási hivatalok hatáskörébe kerül – nem várható változás)

Az aktív korúak ellátása során megállapítható ellátástípus jelenleg a foglakoztatást helyettesítő támogatás és a rendszeres szociális segély.
A foglalkoztatást helyettesítő támogatásra való jogosultság feltétel-rendszerében nem történik változás, a támogatás havi összege sem változik. A foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülő személyek továbbra is a járási hivatal munkaügyi kirendeltségével kötelesek együttműködni, a felajánlott munkalehetőséget elfogadni.
A rendszeres szociális segély 2015. március 1-jétől ebben a formában már nem lesz része a szociális ellátórendszernek. A rendszeres szociális segély helyett egy új ellátási forma, az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás kerül bevezetésre. A támogatást a Kormányhivatal folyósítja minden hónap 5. napjáig. A Járási Hivatalokban házipénztári kifizetésre nem lesz lehetőség, a jogosultak bankszámlára vagy postai úton történő utalással juthatnak hozzá az ellátáshoz.

- az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás (új ellátás, a korábban rendszeres szociális segélyre jogosultak egy része válik erre jogosulttá)

Erre az ellátásra 2015. március 1. napjától az alábbi két jogcím alapján válhat jogosulttá az aktív korú személy:

- aki a Szociális törvény alapján egészségkárosodott személynek minősül, vagyis az az aktív korú személy, aki munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette, aki legalább 50%-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, vagy akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján nem haladja meg az 50%-os mértéket, vagy aki vakok személyi járadékában részesül, vagy aki fogyatékossági támogatásban részesül, vagy aki 14 éven aluli kiskorú gyermeket nevel – feltéve, hogy a családban élő gyermekek valamelyikére tekintettel más személy nem részesül gyermekgondozási támogatásban, vagy gyermekgondozási díjban, csecsemőgondozási díjban.

- és a gyermek ellátását napközbeni ellátást biztosító intézményben illetve nyári napközis otthonban, óvodában, vagy iskolai napköziben nem tudják biztosítani, valamint a kérelmező családjában az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 90%-át nem haladja meg és a családnak vagyona nincs. A kérelmező által lakott lakás nem minősül vagyonnak.

Továbbra is a járási hivatalok hatáskörébe tartoznak az alábbi ügykörök:

- időskorúak járadéka,
- ápolási díj ( alapösszegű, emelt összegű és kiemelt ápolási díj),
- közgyógyellátás (alanyi és normatív formák)
- egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság.

Kikerül a támogatási rendszerből a lakásfenntartási támogatás.
Ennek szabályai 2015. március 1-jétől kikerülnek a Szociális törvényből. Ezen időponttól kezdődően a támogatás ebben a formában nem állapítható meg. Azoknak az ügyfeleknek a jogosultsága, akik 2015. március 1. napja előtt kérelmezték a lakásfenntartási támogatást a következőképpen alakul:
- ha az ellátásra való jogosultságot 2014. december 31-ig megállapították, akkor az ügyfél a korábbi szabályoknak megfelelően 1 év időtartamra jogosult a támogatásra,
- ha a jegyző 2015. január 1. napját követően maga döntött a támogatásra való jogosultságról, akkor a támogatás csak 2015. február 28-áig jár.

Települési ügysegédek szerepének növekedése 2015. március 1-től

A szociális segélyezés átalakításával a kormányzat a jövőben további feladatot szán az ügysegédeknek. Számuk a járási hivatalok saját állományából márciusra országosan 900 főre emelkedik.
Mivel több állami, alanyi jogon járó támogatás intézése a járásokba kerül, ezért a járási hivatalok heti rendszerességgel, ügysegédi jelenléttel biztosítanak ügyintzési lehetőséget az illetékességi területükhöz tartozó szinte minden településen. A gyors ügyintézés érdekében az ügysegédek hazai forrásból egységes informatikai felszereléssel fognak rendelkezni.

Mosonmagyaróvár, 2015. február 27.


Hunyaddobrai Éva
hivatalavezető-helyettes
Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Mosonmagyaróvári Járási Hivatal

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 14:40, péntek | Belföld

KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt.

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén