Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Március 24. 12:08, szerda | Külföld
Forrás: Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti - pixabay

A szlovák legfőbb ügyész alkotmánybírósághoz fordult a vészhelyzet kapcsán

A szlovák legfőbb ügyész alkotmánybírósághoz fordult a vészhelyzet kapcsán

Az alkotmánybírósághoz fordult Maros Zilinka szlovák legfőbb ügyész az alapvető jogoknak a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet idején történő korlátozása miatt - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség kedden.

A legfőbb ügyész arra tett javaslatot a kassai székhelyű taláros testületnek, hogy az arányosság elvének szempontjából vizsgálja meg azokat a kormányhatározatokat, amelyek a vészhelyzet idején korlátozzák az alapvető emberi jogokat és szabadságokat. A legfőbb ügyészség szóvivője szerint a beadványban a kijárási tilalom által érintett alapvető jogok korlátozásáról és az általános tesztelésen való részvétel elutasítása miatti szankciókról van szó, pontosabban arról, hogy ezek az intézkedések mennyire tekinthetők az alapvető jogok arányos korlátozásának az általuk elérni kívánt cél tükrében.

A legfőbb ügyész beadványában rámutat: a kijárási tilalom mint korlátozás több, az alkotmány által szavatolt alapvető jogot is korlátoz, köztük a tulajdonhasználat és a vallásgyakorlás jogát és az oktatáshoz való jogot, a gyülekezés szabadságát és a vállalkozáshoz való jogot. Az ügyészség ezzel összefüggésben rámutat: a bevezetni kívánt korlátozások lehetséges mértékének is a kormány vonatkozó határozata részét kellene képeznie. A legfőbb ügyész beadványában azt is kéri, hogy a taláros testület vizsgálja meg a kormány azon múlt heti intézkedésének az alaptörvénnyel való összeegyeztethetőségét, amellyel megtiltotta a pihenési célú külföldi utazásokat.

A legfőbb ügyész alkotmánybírósághoz címzett keddi beadványa már a második hasonló a héten. Hétfőn a pozsonyi törvényhozás legnagyobb ellenzéki pártja, a Robert Fico által vezetett Irány (Smer - SD) fordult az alkotmánybírósághoz a vészhelyzettel, illetve annak meghosszabbításával összefüggésben. Ők azt állították, hogy a kormány nem indokolta meg elégséges mértékben a vészhelyzet meghosszabbítását, önkényesen cselekedett, valamint rámutattak arra, hogy semmi sem indokolja azt, amilyen mértékben az alapvető jogokat az intézkedéssel korlátozták.

A szlovák kormány a múlt héten hosszabbította meg ismét 40 nappal az október elsején bevezetett vészhelyzet érvényességét. A hosszabbítást ezúttal is a járványügyi helyzetre hivatkozva hagyta jóvá a kabinet, immár a negyedik alkalommal. A vészhelyzet újabb meghosszabbítását egy, a pozsonyi törvényhozás által decemberben gyorsított eljárásban elfogadott - szakértők által is sokat bírált - alkotmánytörvény tette lehetővé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.