Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. November 25. 10:29, szombat | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

A pedagógus hivatás valódi szépsége? Nyílt nap a mosonmagyaróvári TANODÁ-ban

A pedagógus hivatás valódi szépsége? Nyílt nap a mosonmagyaróvári TANODÁ-ban

2017. november 24-én tartotta a 2017/18-as tanév első nyílt rendezvényét a hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó intézmény.

A TANODA működéséről, lehetőségeiről és létjogosultságáról már sokszor beszámoltunk. A nyílt napon pedig mindezeket újra meg is tapasztalhattuk.

Rövid ismertető:

  • Mi a Tanoda? Egy olyan délutáni elfoglaltságot jelentő iskola, mely segíti az iskolai tanulmányi munkában lemaradt hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű diákokat. A Tanoda fejleszti a tanulók alapkompetenciáit (szövegértés-olvasás, számolás, nyelvi képzés, informatika), de korrepetálással támogatja az iskolai felzárkózást is. Emellett szociális, egészségügyi, krízis megelőzési, gyermekjóléti szolgáltatásokkal segíti a diákok beilleszkedését a társadalomba. Olvasd tovább itt...
  • Mit kell tudni a Mosonmagyaróvári Tanodáról?
    • Helyszíne: Családok Átmeneti Otthona (Barátság u. 29.)
    • A gyermekek fejlesztésében nagy gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező pedagógusok vesznek részt.
    • Tanulók életkori összetétele: általános iskola felső tagozatos tanulók (5-12. osztály), alsó tagozatos tanulók (2-4. osztály), összesen 30 fő.
    • Óraszám: minden tanuló számára összeállított heti órarend alapján napi 4 óra (40 perces órákkal számolva)

Szerkesztőségünknek Szalai Mária szakmai vezetőszámolt be a délután fontos eseményeiről.


Láttuk, ahogy a gyerekek együtt dolgoznak, odafigyelnek egymásra, segítik egymás munkáját. Jó az összhang, a hangulatról nem is beszélve. Hogyan készültek a nyílt napra? Kellett-e egyáltalán külön előkészület ehhez a programhoz?

A projekt szerint - a kötelező tanulóórák után - minden csütörtökön 16.00-tól 18.00-ig kreatív délutánt tartunk. Ennek lényege, hogy olyan fejlesztő játékokat hozunk a gyerekeknek, amivel még jobban megmozgatjuk őket és szinte észrevétlenül nyújtjuk át a tudást számukra. Erre egy igazán jó játék például az ’Ország-Város’. Mélyen hiszünk abban, hogy a tanulás nem csak a könyvből való tanulást jelenti.

Több korosztály van jelen. Ez a nyílt napnak szól vagy a játékos fejlesztő tényleg ennyire közösségi program?

Ezek a diákok minden nap találkoznak, együtt tanulnak. Természetesen mindenki a saját időbeosztása szerint. A kreatív délután azonban mindenki számára nyitott, sőt, nem tanodás gyerekeket is szívesen látunk. A mai nyílt napunk talán abban különbözik a többitől, hogy a szülők is megtiszteltek bennünket a figyelmükkel. Ez jó érzés a gyermeknek és öröm a pedagógusnak is.

A foglalkozásokra korosztály szerinti feladatokkal készülünk, hiszen nem az a célunk, hogy kihívásokkal terheljük a gyerekeket, hanem az, hogy a bennük lévő értékeket keressük és fejlesszük.

Fontos tudni, hogy a közösségi foglalkozás egyáltalán nem kötelező a diákoknak. A gyerekek mégis szeretik, hiszen az általános iskolai órákkal szemben, ahol gyakran háttérbe szorulnak, itt igazán megmutathatják képességeiket és bátran ki is bontakoztatják azt.

Öröm látni, ahogy fejlődnek, kibontakoznak, megnyílnak ezek a gyerekek – ezért érdemes pedagógusnak lenni! Ez a hivatásunk valódi szépsége.

A napot Nagy Sándor, a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület elnöke, a Mosonmagyaróvári Tanoda projekt menedzsere az alábbi gondolatokkal zárta:

Mivel pályázati feltételeknek kell megfelelnünk, ezért a nyílt nap megszervezése is egy olyan kritérium, aminek eleget kell tennünk. Beszámolókat készítünk, eredményességet mérünk, problémát kezelünk. A nyílt napnak azonban nem csak ez a jelentősége, hanem az is, hogy bemutathassuk a városnak, a támogatóinknak és az iskolákban dolgozó pedagógusoknak, hogy itt egy valóban jól működő tanoda van kibontakozóban, immáron harmadik éve.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.