Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2016. Szeptember 21. 07:29, szerda | Külföld
Forrás: mti

A New York-i robbantó apja már két éve szólt a rendőrségnek, hogy fia terrorista

A New York-i robbantó apja már két éve szólt a rendőrségnek, hogy fia terrorista

Ahmad Khan Rahami, a New York-ban elkövetett szombat esti robbantás afgán származású gyanúsítottjának az édesapja már 2014-ben jelezte a New Jersey-i rendőrségnek, hogy fia egy terrorista

- jelentette kedden a The New York Times napilap. Mohammad Rahami a tekintélyes lapnak nyilatkozva elmondta: két éve közölte a rendőrséggel, hogy fia egy terrorista. Ezt viszont közvetlenül azután tette, hogy Ahmad összeverekedett az édesapa egy másik fiával, akit késsel meg is szúrt.


A bejelentést továbbították a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI), amelynek a munkatársai kikérdezték az apát. Mohammad Rahami azonban visszavonta kijelentését, mondván, hogy méregből nevezte fiát terroristának.

Az édesapa ugyanakkor a The New York Times-nak adott interjújában azt állította, hogy az FBI-jal közölte azt, hogy fia terrorista, a nyomozó iroda azonban két hónapnyi vizsgálódás után arra a következtetésre jutott, hogy Ahmad nem az.

Egy nevének elhallgatását kérő rendvédelmi vezető az AP-nek korábban azt mondta, hogy a férfi a robbanások idején nem szerepelt a terrorizmussal gyanúsított személyek szövetségi listáján.

Feltehetően a The New York Times írásának hatására az FBI közleményt adott ki, amelyben megerősítette, hogy 2014-ben valóban átvilágították a gyanúsítottat. A Szövetségi Nyomozó Iroda az akkor megvizsgált háttér- és adminisztrációs adatok, valamint kihallgatások alapján nem talált arra bizonyítékot, hogy Rahaminak köze lett volna a terrorizmushoz - áll a közleményben.

Ahmad Rahami elfogása óta azonban egyre több olyan nyomot fedeznek fel a hatóságok, amelyek utalnak arra, hogy a férfi támogatta a szélsőséges eszméket. A rendőrség ugyanis egy noteszt talált a robbantással gyanúsított férfinél, amelyben a dzsihadizmus ügyével szimpatizáló írásai szerepeltek - közölte egy névtelenül nyilatkozó rendvédelmi tisztviselő a The New York Times-szal.

Rahami egyebek közt a kafírok, azaz a nem muzulmán hitetlenek megöléséről is írt noteszében - tette hozzá a tisztviselő.

A The New York Times szerint a hatóságok vizsgálják a gyanúsított 2010 és 2014 között tett külföldi útjait is. Ebben az időszakban Rahami majdnem egy évet töltött Pakisztánban. Egyelőre nem állapították meg a nyomozók, hogy a férfi egy terrorista sejt tagja lenne, az előzetes feltételezések szerint egyedül hajtotta végre a robbantásokat.

Szombat este Manhattan előkelő Chelsea negyedében pokolgép robbant, 29 ember sebesült meg. A hatóságok látókörébe került Rahaminak feltehetően köze volt a korábban a New Jersey állambeli Seaside Parkban történt robbanáshoz is. Ez utóbbi helyszínen egy jótékonysági futóverseny megkezdése előtt robbant fel egy csőbomba, az eseményt lemondták, a robbanásban senkinek sem esett baja, de helyszínen három további fel nem robbant pokolgépet találtak.

Emellett nyomozás folyik egy New Jersey-i vasútállomáson talált, robbanószereket tartalmazó hátizsák, valamint a chelsea-i robbanás helyszínétől nem messze talált, távirányításos, fémhulladékkal megrakott, fel nem robbant kuktabomba ügyében is. Hasonló eszközt használtak a 2013. áprilisi bostoni maratonon elkövetett robbantásnál is, amelyben hárman meghaltak és 264 ember megsebesült.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése