Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Augusztus 18. 14:30, szerda | PR
Forrás: (x)

A nettó munkabér kiszámítása

A nettó munkabér kiszámítása

Amennyiben kíváncsi, hogy mennyi pénze marad a különböző járulékok és adók befizetése után, nincs más dolga, mint kiszámolni a bruttó munkabéréből a nettó járandóságát.

Számos olyan körülményt is figyelembe kell vennie, amely miatt nem egységes, mindenkinek azonos szám jön majd ki, hiába forintra ugyanannyi bruttó összegből indul ki a számítás. Természetesen nem kell könyvelőnek lennie ahhoz, hogy megtudja a számítás pontos eredményét, csupán elég felkeresnie a jomelo.hu oldalon a bruttó-nettó bérkalkulátort.

De mi is a különbség a bruttó és nettó bér között? Melyek azok a tételek, amelyek befolyásolhatják, hogy mennyit visz haza a hó végén? Az első a társadalombiztosítási járulék, amely mértéke már a bő egy éve meghatározott 18,5 %-a a bruttó munkabérnek, amely legújabban már a korábbi nyugdíjjárulékot is magában foglalja. Amennyiben nem jogosult valaki TB ellátásra, 2021. januárja után már a sürgősségi ellátásért is borsos összeget számláznak majd ki neki. Eddig csak a háziorvosi és az állami egészségügyi vizsgálatok elvégzéséért kellett fizetnie. A nyugdíjjárulék természetesen az olyan esetekben, ahol nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetni, megmaradt. Ezek az esetek például az álláskeresési támogatást megkapó adóalanyok, akiknek így 10% járulékot kell befizetniük a nyugdíjkasszába. A jövedelem után is kell fizetnie a munkavállalónak, mégpedig a jövedelemadót, amely továbbra is 15%-os mértékben van meghatározva.

Számos tényező van, amely kedvezőleg befolyásolhatja a levonások mértékét egy-egy nettó bér meghatározásánál. Nevel e gyermeket a háztartásban, aki 18 év alatti, kap e családi pótlékot, ha igen hány gyermek után, házasodott e az elmúlt két évben? Ezekkel sokan nincsenek tisztában, pedig ha igénybe vennék ezeket a kedvezményeket, sokkal kevesebb levonással kellene számolniuk. A bruttó-nettó bér kiszámítása nem egyszerű, hiszen a számos adat és körülmény mind mind befolyásolja azt az összeget, ami a munkavállaló részére majd kiutalásra kerül a ledolgozott hónap utáni időszakban. Amennyiben nem tudja, vagy csak nincs ideje számolni ezekkel az adatokkal, érdemes egy könyvelő segítségét kérnie.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.