Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Július 07. 22:38, csütörtök | Helyi
Forrás: Flesch Nonprofit Kft.

A mosoni belváros rehabilitációs munkái a végéhez közelednek

A mosoni belváros rehabilitációs munkái a végéhez közelednek

„A mosoni városközpont funkcióbővítő rehabilitációja” c. projekt támogatási szerződését 2010. augusztus 18-án írták alá ünnepélyes keretek között.

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata a beruházáshoz több mint 500 millió forint támogatást kapott az Európai Regionális Fejlesztési Alaptól. A munkálatok jelenleg is folyamatosan zajlanak, de már közelednek befejezéshez.

Három területen zajlanak a kivitelezési munkák: a Kápolna téren, az Erzsébet téren és a Fehér Ló Közösségi Házban. A Kápolna tér kivitelezési munkái nagyrészt elkészültek, ezen a területen jelenleg a burkolatépítéssel kapcsolatos befejező munkák folynak, illetve a zöldfelületek kialakítását végzi a kivitelező. A tér közlekedési rendszerét átalakítottuk, új nyomvonalon, új burkolatok készültek. A tér fő szervező eleme a Rozália-kápolna, melynek környezetében a műemlékhez illő burkolat készült. A zöldfelületeket és a díszburkolattal ellátott sétautakat kőburkolati szegélyek választják el egymástól.
A tér Ostermayer utca felőli részén az eddigi párhuzamos parkolók helyett díszburkolatos merőleges parkolók készültek, ezzel is növelve a parkolóhelyek számát. A Kápolna téri piac környezetének burkolatépítési munkái is elkészültek.

Az Erzsébet tér burkolatépítési munkáinak megkezdése előtt teljes közmű rekonstrukció valósult meg. Elkészült a vízhálózat, a szennyvíz- és csapadékvíz hálózat. A két tér találkozásánál egy nagyméretű csapadékvíz átemelőt kellett kialakítani. Sor került a szükséges gázvezeték kiváltására, a távközlési hálózat földbe helyezésére, és az elektromos hálózat átalakítására is. Az Erzsébet tér déli részén az elektromos légvezetéket föld alá kell helyezni, melynek kivitelezése jelenleg folyamatban van.
A téren egy szökőkút épül, melynek alépítményi munkái, a medencék kialakítása és a gépészeti alapvezetékek elhelyezése megtörtént.
A téren zöldfelületi szigetek törik meg a burkolt felületeket, melyek támfalai szintén elkészültek. Jelenleg ezen támfalak burkolása, és a kőlépcsők elhelyezése van folyamatban. A burkolatépítési munkákat a kivitelező több szakaszra bontotta azért is, hogy a térre való bejutás az építkezés alatti időszakban is biztosítható legyen. A burkolatépítések az Ostermayer utca felőli részen kezdődtek meg. Első ütemben elkészült a patika előtti parkoló kivitelezése, valamint a tér nyugati részének új járdaburkolattal történő ellátása. Jelenleg az Erzsébet tér süllyesztett szegélyeinek kivitelezése, és a közlekedési területek burkolatépítése van folyamatban. Az Erzsébet tér tengelyében a Mosoni Polgári Kör kezdeményezésére egy emlékkövet is elhelyezünk, amely arra utal, hogy a város ezen részén állt a mosoni vár, amely valamikor Moson vármegye központját jelentette.

A téren a beruházás megvalósításával új közlekedési rend lesz. A közlekedési területek vegyes forgalmú övezetté válnak, egy új behajtási rendszerrel. Ennek lényege, hogy az üzletek nyitvatartási idejében a környező üzletekben vásárolni szándékozók meghatározott parkolási rend szerint várakozhatnak az Erzsébet téren. Az ezen kívüli időszakokban a teret alapvetően a gyalogosok és a kerékpárosok használhatják, ezen felül az itt ingatlannal rendelkezők, vagy vállalkozást üzemeltetők, illetve az üzleteket kiszolgálók hajthatnak be gépjárművel.
Egy ilyen jellegű közterület rehabilitáció a megvalósítás időszakában óhatatlanul okoz kellemetlenségeket a környező ingatlantulajdonosok részére, azonban azt szeretnénk, hogy ezeket a problémákat lehetőség szerint minimalizáljuk. A kivitelező kötelezettsége, hogy a munkák ütemezéséről az ingatlantulajdonosokat folyamatosan tájékoztassák. Ez nem minden esetben történt meg teljes körűen, ezért a múlt hónapban lakossági tájékoztatót tartottunk a beruházás megvalósításában résztvevők bevonásával, hogy az érintettek minél teljesebb körű információt kaphassanak kérdéseikre a beruházásról, illetve annak további menetéről.

 


A mosoniak régi vágya, hogy a mosoni belváros megújuljon, vonzóvá váljon, élettel telítődjön. Az elnyert pályázati támogatással a rehabilitáció első üteme megvalósul. Reméljük, hogy a környezet, a közterületek megújítása a területen élők, és az ott működő vállalkozások számára is több előnyt, mint hátrányt fog jelenteni. A beruházás alatti kellemetlenségekért az ingatlantulajdonosok részére kárpótlást nyújthat, hogy a közterület a mai kornak megfelelő színvonalú kialakítása miatt az ingatlanok értéke emelkedni fog.

A Fehér Ló Közösségi Ház kivitelezési munkái szintén az utolsó fázisban vannak. Az épület jelentősen megújul, a földszinten új közösségi terek alakultak ki, amelyek segíteni fogják a ház hatékonyabb működését.
Az épület alatti hangulatos pincét korszerűsítettük. A burkolatok mellett a gépészeti és elektromos vezetékeket is kicseréltük, és a kivitelezés során egy hatékony, nagy teljesítményű szellőztetőrendszer kiépítése valósult meg.
Elkészült az épület komplett vízszigetelés rendszere, és jelenleg folyamatban van a külső homlokzatok teljes felújítása. Az épület Szent István király utca felőli utcafrontja már megújult, itt a lábazat kiépítésének befejező munkái folynak. A Fehér Ló homlokzata visszakapta eredeti színeit, és egy mértéktartó, rendkívül impozáns épületként jelenik meg ismét az „Alsó Főutcán”. Jelenleg az épület udvar felőli homlokzata van felállványozva, itt folynak most a kivitelezési munkák.
Felújítottuk az önkormányzati ügyfélfogadó teret is, amely egyúttal új bútorzattal is gazdagodott, ezzel is kedvezőbb körülményeket teremtve az itt folyó munkának. Az épületen belül több, az épület működését segítő, praktikus megoldás kialakítására is sor került. Ilyenek például azok a térelválasztók, mozgatható falak, amelyek egyrészt a földszinti nagyterem elválasztására, másrészt az emeleti aula kettéosztására adnak lehetőséget.
Az emeleti nagyterem új fénytechnikai eszközöket kap, amivel jobban ki lehet szolgálni, színesebbé lehet tenni a rendezvényeket. Folyamatban van egy mobil hangrendszer beszerzése is a beruházás keretében.
Az építkezés ideje alatt a ház folyamatosan működött, melyért külön köszönet illeti a kivitelezőket, az üzemeltetőt, de különösen a város lakosságát, hiszen az ide látogatók nagy türelemmel viselték a kivitelezés alatti kellemetlenségeket.

A beruházások szerződés szerinti kivitelezési határideje 2011. augusztus vége. A kivitelezés elkészültét követően, a sikeres műszaki átadás-átvételi eljárás lezárása után - várhatóan szeptember második felében egy utcabál keretében - teljes körűen birtokba veheti a város lakossága a megújított közterületeket, a piacot és a Fehér Ló Közösségi Házat.
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.