Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Február 14. 08:43, kedd | Helyi

A mai nap a szerelmeseké! Éljen a szerelem!

A mai nap a szerelmeseké! Éljen a szerelem!

Az angolszász országokban február 14-én tartják Bálint nap ünnepét, amely Magyarországon Valentin nap néven vált ismertté.

A szerelem ünnepének hagyománya régi időkre nyúlik vissza, és egyértelműen nem is tudjuk pontosan, honnan származik. Magyarországon az utóbbi másfél évtizedben vált népszerűvé. Ezen az ünnepen a szerelmesek megajándékozzák egymást.

Mielőtt tovább mennénk, hangozzék fel és kísérjen végig a Valentin-napi barangolásunkban a szerelmes dalok egyik legszebbike!

A szokás egyi magyarázata, hogy Szent Bálint püspök a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. A legenda szerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Mielőtt február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „ A Te Bálintod.”

A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival is. A hagyomány úgy tartja, hogy ezek a házasságok jó csillag alatt születtek.

A Bálint-nap körüli napokon az ókori Rómában ezen a napon a fiatal leányok Juno templomába mentek, hogy ott egy szerelmi jóslatot kapjanak az igazi partner kiválasztásához. A férfiak pedig tombolát húztak a még hajadon nők neveivel. Az így létrejövő párok egymással jártak egy ideig, és néhányan valóban egymásba szerettek. Ez a népszokás sok római arisztokrata szemében erkölcstelen volt. A férjek pedig virágot ajándékoztak ezen a napon a feleségeknek. Így ez a római szokás keveredett a keresztény mártír történetével.

Angliában a párok a 15. század vége óta adnak vagy küldenek egymásnak kisebb ajándékokat vagy verseket. A lányok szív alakú lapra írták szerelmük nevét, majd a fiúk kalapjára tűzték azt.

Japánban február 14-én a feleségek csokoládéval ajándékozzák meg férjüket, férfi kollégáikat, főnöküket stb.. Ezért egy hónappal később viszonzásként ők kapnak csokoládét ajándékba. A fiatal leányok is ezen a napon ajándékozzák meg imádottjaikat, legjobb esetben olyan csokoládéval, melyet ők maguk készítettek. A fiúk ezt március 14-én viszonozhatják.

Sokan úgy gondolják, hogy különböző jelekből a mai napon a lányok megtudhatják, ki lesz a jövendőbelijük. Állítólag, ha a Bálint nap előtti éjfélkor a temetőbe mennek, megláthatják leendő férjüket. Ha pedig már megvan a kiszemelt áldozat, olyan gyümölcsöt kell enni, aminek 9 magja van. A magokat bele kell szórni az imádott férfi zsebébe, és a szerelem garantált lesz.

A rosszmájúak szerint a Valentin napot a virágárusok és az édességboltosok találták ki, hiszen az ajándékozás ilyenkor nem ismer határokat.

A legdrágább Valentin napi ajándékkal egy indiai uralkodó lepte meg kedvesét, a gyémántokkal kirakott elefántcsont készlet 520.000 dollárba került.

Ilyen költségekbe természetesen nem kell vernie magát senkinek sem, egy apró figyelmességgel, egy szál virággal, egy finom csokival, egy gyertyafényes vacsorával, egy saját kezűleg készített meglepetéssel is örömöt szerezhetünk kedvesünknek.

Kellemes időtöltés lehet, ha együtt kitöltitek Valentin-napi kvízünket!

Ha kíváncsiak vagytok, hogy mennyire vagytok jártasak a szerelem világában és szerettek oklevelet kapni, akkor kattintsatok gyorsan!

A kvíz kitöltéséhez facebook regisztrációra, egy lájkra és egy alkalmazás futtatásának engedélyezésére van szükség. Várnak benneteket a kérdések, kattintsatok a lenti szemrontó szívkavalkádra!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.