Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. November 27. 10:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Mosonmagyaróvári Önkormányzat

Mosonmagyaróvári konyhakert is országos díjat kapott „A legszebb konyhakertek” c. versenyben

Mosonmagyaróvári konyhakert is országos díjat kapott „A legszebb konyhakertek” c. versenyben

Városunk idén csatlakozott először az országos programhoz, mely 2,3 millió emberhez jutott el és 3-4000 aktív résztvevője volt.

Városunk idén csatlakozott először az országos programhoz, mely 2,3 millió emberhez jutott el és 3-4000 aktív résztvevője volt. Idén 128 településről 1447 kertet neveztek a versenybe, mely 50%-os emelkedés tavalyhoz képest. Országos díjra 30 település 135 kertet jelölt. A helyi program alakulásáról, a helyi verseny értékeléséről már korábban tájékoztattuk a kedves városlakókat.

A helyi zsűri az I. helyezett kertet - melyet Klein József és felesége művel a Mosonmagyaróvár, Tarcsai u. 9. sz. alatt - javasolta, tartotta méltónak az országos megmérettetésre, a „Magyarország legszebb konyhakertje” díjra történő jelölésre. Az ünnepélyes országos eredményhirdetést, díjkiosztót a Földművelésügyi Minisztériumban tartották november 21-én, melyen a normál kert kategóriában országos elismerést kapott a házaspár. A díjakat Dr. Fazekas Sándor miniszter úr adta át. Az országos zsűri 44 kertnek ítélt oda országos díjat, amelyet a gratuláló oklevél mellett Györfi Sándor karcagi Munkácsy-díjas szobrász, érdemes művész bronzból készült kisplasztikájával jutalmaztak. Ezen kívül Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata, Németh Andrea programkoordinátor, szervező és a verseny zsűrizésében segítő Hegedűs Csabáné, a Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre elnök asszonya is oklevelet kapott miniszter úrtól annak elismeréseként, hogy részt vettek az országos programban, mellyel hozzájárultak a Magyar Nemzet kertkultúrájának gazdagításához, hagyományaink ápolásához, értékeink továbbörökítéséhez.

A program/verseny célja az otthoni kertgazdálkodás népszerűsítése, az egészséges és zamatos élelmiszerek saját előállítása, szemléletváltás, a kertkultúra átörökítése az utánunk jövő generációnak. Továbbá azok munkájának elismerése, akik hosszú évek óta szorgosan, kitartóan és szakszerűen művelik kertjüket, jó példát mutatva ezzel másoknak is.

Fontos kiemelni, hogy szinte minden kertgazda öko/bio módszerekkel igyekszik művelni kertjét, fajtatársításokat alkalmaz, komposztál, esővízzel locsol, és szerves trágyát használ.

Az ünnepségen meghirdették a jövő évi programot is, melyre a települések 2015. február 28-ig csatlakozhatnak. A 2015-ös program fókuszba állított témája a „Gyógy- és fűszernövényeket a kertekbe, udvarokba”. Kiemelt téma marad a „Madárbarát kert” is, hiszen a környezettudatosság és a természetvédelem nagy hangsúlyt kap a programban.

Bővebben a www.legszebbkonyhakertek.hu weboldalon tájékozódhatnak a programról.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.