Városlista
2020. szeptember 27, vasárnap - Adalbert

Hírek

2020. Január 07. 19:54, kedd | PR

A leggyakoribb hibák, amikkel az építkezés során találkozhatunk

A leggyakoribb hibák, amikkel az építkezés során találkozhatunk

Építkezési, tervezési, kivitelezési hibák előfordulhatnak a legnagyobb körültekintés, maximális felkészültség és a legprofibb szakértői hozzáállás ellenére is. Ezek hiányában pedig természetesen még rosszabb a helyzet.

Ferde falak derékszögű helyett; ázó plafon, tökéletlen eldolgozás? Vakolatlan gipszkarton darabok és potyogó vakolat a frissen festett falon?

Az építkezés egy olyan szerteágazó és összetett folyamat, mely nem csak fizikai tevékenységet igényel, de komoly szellemi előkészületeket is. Egy új épület megtervezése és megalkotása, vagy egy régi átalakítása, korszerűsítése, bővítése, felújítása, renoválása mindig körültekintő hozzáállást, lelkiismeretes munkát, gyakorlatot és valós szakértelmet kíván, különben nagyon könnyen összecsapnak fejünk felett a hullámok, és ez egy készülő, épülő háznál bizony nem egy leányálom.

Tervezési hibák

A tervezési hibák leginkább a tájékozatlanságnak, kapkodásnak, vagy a megfelelő, komplex gondolkodásmód hiányának köszönhetőek. Ide tartoznak a méretezési hibák, a vonatkozó előírások, szabályok ismeretének hiányából fakadó hibák és a felületes helyszíni felmérésből fakadó hibák is.

Az építési hibák

Az építési hibák elsősorban a hanyagságnak és felelőtlenségnek tudhatóak be, másodsorban pedig a szakmai tájékozatlanságnak. A hiba még fakadhat a tapasztalatlanságból is, illetve meg kell említeni a nyereségvágy által okozott problémákat is.
Kivitelezési hibák az építkezés során

Ha nyereségvágyból kifolyólag például szükségesnél gyengébb anyagminőséget használnak fel, vagy egy-egy eszköz beszerzésén, például jellemzően egy kézi betonlehúzón spórol a munkaerőnk, akkor annak is elég hamar látványos eredménye lesz. A betonsimító például egy tipikusan olyan eszköz, mely a minőségi munkához elengedhetetlen, ám szakértelem és gyakorlat hiányában a dolgozók hajlamosak spórolni beszerzésén. Ennek azonban ára van, melyet a megrendelő fizethet meg, ha nem elég talpraesett, vagy ha nem figyel eléggé. Egy kézi vagy egy automata, állítható fejű, dupla tárcsás lehúzó beszerzése az építkezés összköltségéhez képest nem mondható jelentős kiadásnak, ám beszerzésével rengeteg bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Ha betonozásra kerül sor építkezésünkön, ne habozzunk rákérdezni a betonsimítás módjára sem!

Összességében elmondható, hogy körültekintő, tudatos hozzáállással sok felesleges bosszankodást úszhatunk meg, mely nem csak nekünk, de a kivitelezőnek is érdeke!

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 21. 15:47, hétfő | PR

Elindult az épületenergetika digitalizációját fejlesztő IPOSZ-IVSZ projekt! Okosotthont mindenkinek!

2020. áprilisában vette kezdetét a GINOP-5.3.5-18-2019-00094-es kódú pályázat az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) gondozásában.

2020. Szeptember 21. 11:24, hétfő | PR

Híre már megelőzte: Raktárkoncert, összefogás a hazai könnyűzenéért

A hazai könnyűzenei ipar támogatására indított Raktárkoncert-sorozat felvételei augusztus közepe óta zajlanak. A projektet koordináló Lounge Groupnál hatalmas apparátus dolgozik a produkció sikerességén.

2020. Szeptember 15. 11:30, kedd | PR

Ingyenes képzések várhatóak festéssel foglalkozó vállalkozások részére

2020 áprilisában vette kezdetét a GINOP-5.3.5-18-2018-00027-es kódú pályázat az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és a Szobafestő, Mázoló, Tapétázó Országos Ipartestület (SZMTOI) gondozásában.

2020. Szeptember 10. 12:56, csütörtök | PR

Az Interreg program keretében emlékparkot újít fel a Jánosik és Társai Kft

Nyílt közbeszerzési eljárás keretében a Jánosik és Társai Kft. nyerte el a sátoraljaújhelyi széphalmi Kazinczy Emlékpark felújítását. A parkot utoljára közel ötven évvel ezelőtt újították fel.