Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2020. Február 05. 18:50, szerda | PR

A legfontosabb konyhai edények egy kezdő háztartásban

A legfontosabb konyhai edények egy kezdő háztartásban

Amikor valaki elköltözik otthonról és saját háztartása lesz, nem biztos, hogy rögtön tisztában van vele, milyen konyhai edények és eszközök kellenek. Segítünk, hogy mi az, ami biztosan jól fog jönni.

Attól függően, hogy mennyire tudunk, akarunk és szeretünk főzni - lesz szükségünk különböző eszközökre. Természetesen vannak olyan alapfelszerelések, amelyek sehonnan sem hiányozhatnak. Ilyenek az evőeszközök, poharak, tányérok, és a konyhai edények, meg a kis és nagy háztartási gépek.

Konyhai edények

Melyek a legfontosabb konyhai edények? Ha a pénztárcánk engedi, törekedjünk arra, hogy jó és megbízható minőségű edényeket vásároljunk, legyen szó zománcos lábasról, teflon serpenyőről vagy kerámia palacsintasütőről. Elsősorban mégis azt gondoljuk át, hogy hány személyes a háztartásunk, illetve, hogy milyen gyakran tervezünk családi vagy baráti vacsorákat szervezni, mert ettől függően lehet, hogy érdemes két 6 személyes étkészletet megvásárolni, illetve akár 15 literes bonyhádi zománcos fazekat is megvenni, ha levest főzünk.

Alap esetben a sütéshez és főzéshez elengedhetetlen lesz egy-egy fazék, lábas, serpenyő és tepsi. Mindegyikből érdemes egy kisebb és egy nagyobb űrtartalmú változatot is beszerezni. Már sokféle alapanyagból készülhetnek a konyhai edények, a kérdés, hogy a konyhai tűzhelyen és sütőben melyikeket lehet és szabad használni.

Egy zománcozott lábasban és fazékban könnyebben lehet nagymama receptje alapján elkészíteni a klasszikusan magyaros ételeket, míg egy kerámia bevonatú lábasban biztosan nem tapad le az étel. A teflonbevonatú edényekkel sincs probléma, ha jó minőségűt vásárolunk. Ne felejtsünk el fedőket is venni az edényekhez, ha esetleg nem lennének hozzájuk csomagolva!

Szükségünk lesz egy-két vágódeszkára, késkészletre, merőkanálra, tálaló edényekre, az étel kiszedéséhez alkalmas eszközökre. Egy jénai tál is jó szolgálatot tesz majd a sütőben, és egy palacsintasütő is többféle étel készítésére is alkalmas lehet. Ha kedveljük az ázsiai ízeket, akkor egy wok serpenyő is jól fog jönni, amely magas falának és tapadásmentes bevonatának köszönhetően alkalmas arra, hogy autentikusan készíthessük el benne az ételeket, például a különböző pad thai tésztákat.

Ha a grillezés szerelmesei vagyunk és nincs mindig lehetőség ennek a szenvedélynek a kertben hódolni, akkor egy grill serpenyő is fontos része lehet az alap konyhai edényeknek, hiszen így bármikor lehetőségünk van húst vagy zöldséget grillezni a tűzhelyen is.


Konyhai kisgépek és nagygépek

Ha sikerült túljutni a “milyen és mekkora tűzhelyet, sütőt és hűtőt vásároljunk” kérdéskörön, akkor jöhet a konyhai kisgépek listája. Azaz mire van feltétlenül szükségünk, és mi az, amit csak néha-néha fogunk használni. Természetesen ezek is a konyhai, életmódbeli és főzési szokásainkon múlnak.

Ha minden nap iszunk egy finom smoothie-t, akkor a gyümölcsturmix állandóan kint lesz a konyhapulton. Viszont, ha nem vagyunk nagy turmix fogyasztók, akkor lehet, hogy egy többfunkciós botmixer is elég lesz a konyhába.

Gondoljuk át a reggeli rutint is: iszunk-e kávét vagy inkább teázni szoktunk? Miben fogjuk azt elkészíteni? Kotyogós, kapszulás, karos vagy filteres kávéfőzőt részesítjük előnyben? Például egy vízforraló ugyanakkor nemcsak a tea készítésekor hasznos, akár a tészta főzésekor is időt nyerhetünk a használatával.

Kenyérpirító és melegszendvics sütő mind jól jön, ha szeretnénk változatos ételeket készíteni a hétköznapokban is. Illetve egy mikrohullámú sütő is megkönnyíti az életünket. Ha sütni is szeretnénk, akkor kézi mixer vagy robotgép, nagypályásoknak többfunkciós konyhai robotgép dagasztó funkcióval is jól jöhet. Aztán ott a kenyérsütő, az aprító, a daráló, és a gyümölcscentrifuga is még a sorban.

Ne feledkezzünk meg az ételek és az alapanyagok tárolásáról sem. Üveg, rozsdamentes vagy műanyag tárolók közül is választhatunk, amelyeket a szekrénybe is tehetünk, de akár nyitott polcra is, így még lakberendezési elemként is funkcionálhatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről