Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2012. Január 17. 09:59, kedd | Helyi
Forrás: Nyugathír

A kenyeret, a tejet, a húst és a penekát is már Magyarországon veszik a szlovákiai vásárlók

A kenyeret, a tejet, a húst és a penekát is már Magyarországon veszik a szlovákiai vásárlók

Különös helyzetben vannak a Szlovákiából Magyarországra érkező bevásárlóturisták, akiknek a fő célpontja Győr és Komárom: sokuknak ugyanis megéri akár száz kilométert is utazni azért, hogy nálunk vásároljanak.

"Havi szinten jó 15 százalék megtakarítást jelent, ha Magyarországon vásárolok be. A benzin ugyan a legutóbbi emelés óta már nem annyira vonzó, de szinte minden mást érdemes itt megvenni. A kenyér, a tej, a hús, de még a pelenka is lényegesen olcsóbb. Két kisgyerek van a családban, így nálunk az utóbbi is fogyóeszköz, amin csomagonként 600 forintot lehet megtakarítani - mondja a családfő." - nyilatkozta a Borsnak egy felvidéki magyar férfi, aki gyakran jár Magyarországra vásárolni.
A lap megemlíti, hogy a határ menti bevásárlóközpontokba (is) Csehországból illetve Szlovákiából érkezik az olcsó tartós tej, gyakran ezt veszik meg nálunk - olcsóbban, mint Szlovákiában. Ugyanígy meglepő, hogy míg például Budapesten olcsó szlovák felvágottak versengenek a magyar húsokkal, addig északi szomszédaink szívesen vezetnek kilométereket, hogy magyar combokkal, darált és egyéb hússal töltsék meg hűtőiket.
A Szlovákiából érkező vásárlók leggyakrabban bankkártyát használnak, mert az középárfolyamon számol. Sok helyen elfogadják ugyan az eurót, de azt tapasztalják, hogy a pénzváltók hó elején, fizetésnap körül jóval kevesebb forintot adnak a pénzükért, mint hó végén.
A határ túloldalán visszaesett a forgalom

Úgy tűnik tehát, hogy karácsony után sem csillapodik a Szlovákiából érkező vásárlók rohama: a bevásárlóturizmus soha nem látott méreteket öltött a határhoz közeli városokban, a legtöbb vásárló még mindig felvidéki magyar, de egyre több a szlovák anyanyelvű vevő is - akár a határtól távolabbi területekről is jönnek. A jelenlegi forint/euró árfolyam mellett Magyarországon az élelmiszer átlagosan 25-40 százalékkal olcsóbb, a ruhák sok helyütt feleannyiba kerülnek, mint Szlovákiában. A gyenge forint miatt a hétvégén még azok is inkább Magyarországon végezték el a nagybevásárlást, akik a korábbi árfolyam-ingadozások idején otthon maradtak.
A gyenge forinton kívül a karácsony utáni leárazás is vonzóvá teszi a magyarországi vásárlást, hiszen egyes ruhaneműkre 50-70 százalék kedvezményt adnak, az áfaemelés kompenzálására pedig 25-30 százalékkal olcsóbban kínálnak számtalan élelmiszert a nagyáruházak. Az árfolyam alakulása az outletekre is hatással van: a Pénzcentrum.hu értesülései szerint látványosan megnövekedett a Budapest melletti Premier Outlets Centerben a Szlovákiából érkező vásárlók száma.
Az outletben több üzletben is úgy nyilatkoztak, 10-ből 9 vásárló Szlovákiából érkezik, egyértelműen a (számukra) rendkívül alacsony árak miatt. A boltosok szerint sokan már nem személyautóval, hanem szervezetten, busszal érkeznek.

A Hospodárské Noviny című gazdasági napilap néhány napja rról cikkezett, hogya dél-szlovákiai élelmiszerboltok arra panaszkodnak, hogy a magyarországi bevásárlóturizmus miatt forgalmuk 25-40 százalékkal is visszaesett.

Mint arról a pénzcentrum.hu beszámolt, ha tartósan a jelenlegi szint közelében marad a forint, komolyan meglendülhet a Szlovákiából, Ausztriából érkező turisták száma is. A Szlovákiából érkező utazók elsősorban a fürdőhelyeket, wellness hétvégéket, borkóstolós túrákat részesítik előnyben, a kedvelt úticélok közé tartozik Zalakaros, Hévíz, sőt, akár Hajdúszoboszló vagy Gyula is

Címkék: vásárlás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.