Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Április 16. 14:02, csütörtök | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

A jövő héten folytatódnak a Brexit utáni tárgyalások

A jövő héten folytatódnak a Brexit utáni tárgyalások

A jövő héten folytatódik az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének kialakítását célzó tárgyalássorozat, amely az új koronavírus okozta járvány miatt

- legalábbis a tárgyalóküldöttségek és a küldöttségvezetők szintjén - hetek óta szünetel.
David Frost, a brit kormány tárgyalóküldöttségének vezetője és Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója szerdán, videokapcsolaton keresztül megbeszélést tartott, és a Downing Street tájékoztatása szerint megállapodásra jutott arról, hogy hétfőtől egész héten át tartó tárgyalási forduló kezdődik a küldöttségek bevonásával, szintén videokapcsolattal.

A londoni miniszterelnöki hivatal beszámolója szerint a felek a jövő hetivel együtt egyelőre három, egy-egy hétig tartó tárgyalási fordulóról döntöttek. A második május 11-én, a harmadik június 1-én kezdődik.

A fordulók napirendjét később ismertetik.

A Downing Street szerda esti tájékoztatása szerint Frost és Barnier áttekintette az első - és eddig egyetlen teljes körű - tárgyalási forduló óta elvégzett technikai jellegű munka eredményét.

A londoni közlemény megfogalmazása szerint a két küldöttségvezető hasznosnak találta ezt a munkát a nézetazonosságok és a nézetkülönbségek feltárása szempontjából, de egyetértett abban is, hogy további tárgyalási fordulókra van szükség, ha a felek júniusig tényleges, kézzelfogható előrelépést akarnak elérni.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az Európai Unióból. A távozás pillanatában 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek lejártáig, vagyis december 31-ig gyakorlatilag teljes mértékben érvényben marad a kilépés előtti szabályrendszer London és az EU viszonyában.

Az átmeneti időszak legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a brit kormánynak és az uniónak a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer szabályairól.

Uniós részről azonban többször is hangoztatták, hogy ilyen rövid idő alatt gyakorlatilag lehetetlen a London által elsődleges célként kitűzött átfogó szabadkereskedelmi megállapodás elérése, és az EU hajlandó lenne az átmeneti időszak meghosszabbítására.

A brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodásban szerepel egy olyan záradék, amely kölcsönös szándék esetén lehetővé teszi az átmeneti időszak meghosszabbítását kétszer egy-egy évre.

Az első hosszabbításról június végéig kellene dönteni. Ez adja a jelentőségét a szerdai közös közleményben szereplő kitételnek, amely szerint a felek júniusig érdemi előrelépést akarnak elérni.

A Boris Johnson miniszterelnök vezette konzervatív párti brit kormány határozottan elveti - sőt külön törvényben megtiltotta saját magának és a brit parlamentnek - a hosszabbítás lehetőségét, és már hetekkel ezelőtt közölte: ha júniusig nem látszanak egyértelműen a megállapodás körvonalai, onnantól arról kell majd dönteni, hogy érdemes-e egyáltalán folytatni a tárgyalásokat az Európai Unióval.

Az előrelépést mindazonáltal jelentősen hátráltatta, hogy az elmúlt hetekben a két küldöttségvezető és Boris Johnson is átesett az új koronavírus okozta betegségen. A brit kormányfő egy hétig kórházban volt, három napot intenzív osztályon töltött és bár a múlt hétvégén hazatérhetett, még mindig nem állt munkába, jelenleg Chequersben, a brit miniszterelnökök vidéki pihenőhelyén lábadozik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése