Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. December 12. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A gyomorsav-gyógyszerek növelik a vitaminhiány kockázatát?

A gyomorsav-gyógyszerek növelik a vitaminhiány kockázatát?

A gyomorsav szabályozására szedett gyógyszerek növelik a súlyos vitaminhiány kialakulásának kockázatát - mutat rá egy tanulmány, amelyről a Reuters Hírügynökség számol be. A kutatók ugyanis azt találták, hogy a B12 vitaminhiánnyal diagnosztizáltak körében nagy volt azoknak az aránya, akik valamilyen gyomorsav-gyógyszert szedtek.

Dr. Douglas Corley, a tanulmány vezető szerzője szerint azonban az eredmények nem azt jelentik, hogy a pácienseknek abba kellene hagyniuk a gyomorproblémájukra szedett gyógyszerek alkalmazását, mivel azok javítják életminőségüket és hozzájárulnak a súlyosabb betegségek megelőzéséhez. Csupán felveti a kérdést, hogy a gyomorsavra szedett gyógyszerek alkalmazása mellett figyelni kell és rendszeresen ellenőriztetni a vitamin szintjét.

B12 vitaminhoz leginkább az állati eredetű termékek szedésével lehet hozzájutni, de megtalálható néhány feldolgozott élelmiszerben is, valamint vitaminkiegészítőként is lehet kapni.

A B12 vitamin hiánya fáradtságot, gyengeséget, székrekedést és vérszegénységet okoz, de súlyos esetben idegrendszeri károsodást és időseknél demenciát is okozhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.