Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. Június 11. 22:30, szerda | Helyi
Forrás: Goodwill PR

A Csík Zenekar is fellép az idei Ladikos Fesztiválon

A Csík Zenekar is fellép az idei Ladikos Fesztiválon

Az ország egyik legnagyobb hagyományőrző népzenei rendezvényére készülnek Mecséren

A Csík Zenekar mellett számtalan ismert és méltán elismert együttes és fellépő szórakoztatja június 14-én, szombaton Mecséren a hagyományos Ladikos Fesztiválon a nagyérdemű közönséget. Az igazi Ladikos hangulatot a zene, a tánc, a vásári komédiások, fotó-és képzőművészeti előadások, kézműves foglalkozások, bor-és pálinkakóstolók teremtik meg, a programok azonban minden évben kiegészülnek a szellemi táplálékokkal is. A Ladikos Fesztivál mára az ország egyik legnagyobb népzenei rendezvényének számít, hiszen nincs még egy olyan népzenei rendezvény, ahol egyszerre, egy napon ennyi neves fellépő működne közre. Idén a Ladikos az egyike azoknak a neves fesztiváloknak, amelyeken a Herman Ottó halálának 100. évfordulójára készült vándorkiállítást is megtekintheti a nagyközönség.

A Ladikos Fesztivál 2006 óta minden évben Mecséren kerül megrendezésre, mára a Szigetköz egyik legkiemelkedőbb kulturális rendezvényévé nőtte ki magát. Évről évre mintegy száz fellépőt és több száz látogatót vonz magához a kis szigetközi település az országból és a határon túlról is.
Az idei Ladikos Fesztivál azonban több szempontból is különleges lesz – tudtuk meg Henics Tamástól, a fesztivál főszervezőjétől.


- Idén ünnepli az ország Herman Ottó halálának 100. évfordulóját. Ennek keretében a NEKI (Nemzeti Környezeti Intézet) egy országos vándorkiállítást állított össze Herman Ottó "A magyar halászat könyve" című művében található illusztrációkból. A kiállítást a Ladikos Fesztivál az elsők között mutatja be, kiegészítve olyan, a földrajzi helyzet adta lehetőségekkel, mint a Mosoni-Duna part, ahol egy vejszeállítás élő folyamatába is betekintést nyerhet a nagyközönség. Ez az ősi, Herman Ottó által leírt halászati metódus újdonsága és egyedisége is a hétvégén megrendezett programnak. „A vándorkiállítás 13 nagyméretű szabadtéri molinót foglal magába, mely a fesztiválfalu központját a Duna parttal, a vejszeállítás helyszínével köti össze. A Herman Ottó emlékév másik szép programja egy Interaktív polihisztor játszóház és tanösvény lesz Vásárhelyi Tamás muzeológus vezetésével- mondta el Henics Tamás, a fesztivál főszervezője.


Az egész napos rendezvényen hazai- és határon túli népzenei formációk gondoskodnak a folyamatos jókedvről. Fellép többek között a Somos zenekar, a Vujicsics együttes, a Muzsikus együttes, a Szűrös Táncegyüttes és a Tükrös együttes is. Henics Tamás külön kiemelte, a fesztivál egyik jellegzetességeként, hogy a programot minden évben határon túli közreműködők is színesítik. Idén ennek szellemében a Ladikos fesztiválon fellép a marokkói népzenét prezentáló Chalaban, de vendég fellépők között lesz a közeli burgenland horvát kultúráját ápoló Kolo Slavuj együttes is.


Különleges fellépője lesz a fesztiválnak Pál Pista bácsi, az utolsó magyar dudás, aki tanítványaival lép színpadra. Az idei fesztivál egyik fénypontja lesz a Csík Zenekar fellépése. A rendezvény Mecsér központjában kap helyet, ahová minden kedves érdeklődőt nagy szeretettel várnak a szervezők.
A program fő támogatója évek óta a mosonmagyaróvári Nolato Magyarország Kft., a támogatók sorához idén csatlakozott a település árvízi védművén dolgozó Swietelsky Magyarország Kft. is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.