Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Január 07. 15:48, vasárnap | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

A Brexit után London teljes körű szabadkereskedelmi megállapodásra törekszik az EU-val

A Brexit után London teljes körű szabadkereskedelmi megállapodásra törekszik az EU-val

A brit miniszterelnök szerint London olyan szabadkereskedelmi megállapodásra törekszik az Európai Unióval, amely az áruk és a szolgáltatások kereskedelmére egyaránt kiterjed.

Theresa May a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva kijelentette: kormánya "súrlódásmentes, vámmentes" kereskedelmi kapcsolatrendszert kíván fenntartani az unióval a brit EU-tagság megszűnése után is, olyan egyedi megállapodás alapján, amely nem más országok által követett modellekre épül.

Utalt Kanada és az EU új szabadkereskedelmi megállapodására, amely nem terjed ki a szolgáltatások forgalmára. A brit kormányfő kijelentette: Nagy-Britannia egész más helyzetből kezdi a kereskedelmi tárgyalásokat az EU-val, mint Kanada, mivel a brit és az uniós szabályozói környezet jelenleg teljesen azonos, Kanadának viszont nem volt ilyen kapcsolatrendszere az EU-val.

Theresa May szerint a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazáson a többség különböző okokból voksolt a kilépésre. Az okok között szerepelt a szabad munkaerő-beáramlás megszüntetése, másokat az vezérelt, hogy az Európai Unió Bíróságának ne legyen joghatósága a brit törvényalkotás felett.

A brit kormányfő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a választók továbbra is jó gazdasági kapcsolatokat akarnak az EU-val, és ezt szolgálja a London által célként kitűzött teljes körű szabadkereskedelmi megállapodás.

David Davis, a Brexit-tárgyalásokat brit részről irányító minisztérium vezetője a BBC televíziónak néhány napja szintén azt mondta, hogy a brit kormány a Kanadával kötött uniós egyezménynél jóval szélesebb körű, "Kanada-plusz-plusz-plusz" szabadkereskedelmi megállapodásra törekszik az EU-val, olyanra, amelynek hatálya kiterjed a szolgáltatások kereskedelmére is.

A brit kormány ugyanakkor ki akar lépni az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is, mivel az EU-tagság megszűnése után nem kívánja teljesíteni azokat a feltételeket, amelyeket az Európai Unió a belső piaci és a vámunióbeli tagsághoz megszab. E feltételrendszer egyik sarkalatos eleme a munkaerő megkötések nélküli áramlása az uniós országok között, London viszont szabályozni kívánja az EU-országokból érkező bevándorlást is.

A kanadai-EU szabadkereskedelmi szerződés elsődleges problémája London szempontjából az, hogy nem terjed ki a szolgáltatások kereskedelmére, márpedig a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát a szolgáltatási szektor állítja elő, és ezen belül is kivételes súlya van a londoni City pénzügyi szolgáltatási szektorának. London teljes exportján belül a pénzügyi és a kapcsolódó egyéb szolgáltatások exportjának értéke eléri az évi 100 milliárd fontot (csaknem 35 ezer milliárd forintot), a londoni gazdaság teljes exportjának 50 százalékát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése