Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Augusztus 02. 00:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás

960 millió forintból fejlesztik a mosonmagyaróvári régió hulladékgazdálkodási rendszerét

960 millió forintból fejlesztik a mosonmagyaróvári régió hulladékgazdálkodási rendszerét

2018. július 18-án délután a mosonmagyaróvári Városházán került sor a közel egy milliárd forint értékű projekt bemutatására.

A hatékonyabb hulladékgazdálkodási rendszer feltételeinek megteremtése a célja annak a 71 települést érintő projektnek, amelyet 960 millió forintból valósít meg a Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás. A program keretein belül többek között

  • szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas edényzeteket helyeznek ki
  • és új hulladékszállító járműveket állítanak forgalomba.

A Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése a mosonmagyaróvári régióban, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre című projekt (KEHOP-3.2.1-15-2017-00022) nyitórendezvényén Dr. Árvay István, a Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsának elnöke és a szolgáltató Kisalföldi Kommunális Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. képviselője számoltak be a projekt egyes elemeiről, és mutatták be a megvalósulás főbb állomásait. Az eseményen kiderült, hogy a szükséges fejlesztéseknek köszönhetően kiépülő komplex hulladékgazdálkodási rendszerben a részfeladatok mindegyikét a Kisalföldi hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. látja majd el.

A projektnek köszönhetően a társulás területén az alábbi beruházások valósulnak meg:

  • A térség kommunális szilárd hulladék gyűjtési feladatait ellátó logisztikai rendszer modernizálása. Ennek keretében különböző gyűjtőjárművekkel bővül a járműpark.
  • 60 literes, 120 literes, 240 literes és 1100 literes edényzet beszerzése a vegyes gyűjtés fejlesztéséhez. A 120 literes kukák 1-3 fős háztartások részére, míg a 240 literes 3 vagy annál több fős háztartások számára megfelelőek.
  • A térségben működő csomagolási hulladék elkülönített gyűjtésének fejlesztése is szükséges. Ehhez elengedhetetlen további gyűjtőedényzet beszerzése, különös tekintettel az üveg gyűjtési arányának növelésére.
  • Az elkülönített gyűjtés keretén belül a lomtalanítás módját is modernizálják. A lomhulladék konténerben történő elhelyezése esztétikusabb, és megszűnteti a közterületi szennyezés ezen formáját.
  • A térség kommunális szilárd hulladékának kezelését végző létesítményt is fejlesztik egy anyagmozgató gép beszerzésével.
  • Továbbá a kezelőközpont és átrakóállamos üzemeltetését is stabillá teszik egy homlokrakódó, egy dózer, egy kompaktor, valamint egy mobil aprítógép beszerzésével.
  • A projektben indokolt bálatároló építése is a gyűjtött csomagolási hulladék számára, hogy időjárási viszonyoktól függetlenül megoldott legyen a bálázott anyag megfelelő tárolása.

A társulás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban 859.960.000 forint támogatást nyert a projekt megvalósítására.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.