Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Június 09. 20:41, vasárnap | Helyi
Forrás: Magyar Közút Kft.

76 útszakaszon van érvényben forgalomkorlátozás

76 útszakaszon van érvényben forgalomkorlátozás

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 18.00 órai összesítése alapján az alábbi részletes tájékoztatást adjuk a dunai árvíz kapcsán bevezetett forgalomkorlátozásokról...

Pest megyében 20, Komárom-Esztergom megyében 20, Bács-Kiskun megyében 8, Győr-Moson-Sopron megyében 5, Fejér megyében 4, mígTolna megyében 2 útszakaszon van érvényben teljes útzár. Emellett 17 helyszínen van félpályás korlátozás vagy útszűkület. Így összességében 76 szakaszon, több mint 174 kilométernyi országos közúton van forgalomkorlátozás a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által üzemeltetett állami úthálózaton.

Kisoroszi, Dömös és Pilismarót továbbra sem közelíthető meg országos közúton. Utóbbi kettő nincs teljesen elzárva a külvilágtól, egy erdei úton elérhető, de csak korlátozottan lehet használni.

Szigetköztől végig a Duna mentén, a Dunakanyarban, a főváros térségében és attól délre Csepel, Tököl, Szigetújfalu, Adony, Lórév, Kisapostag, Dunaújváros, Tass, Szalkszentmárton, Dunafalva és Dombori környékén vannak lezárt utak, ezekben a körzetekben már csak az ott lakók és a mentésben részt vevők közlekedhetnek.

Összesen 10 főúton van érvényben korlátozás, így az 1-es, 2-es, 6-os, 10-es, 11-es, 12-es, 14-es, 111-es, 117-es és 55-ös főutakon számíthatnak a közlekedők akadályokra, torlódásokra. Ezért társaságunk továbbra is arra kéri a közlekedőket, hogy a Szigetközbe és a Dunakanyarba csak akkor induljanak el, ha ott laknak vagy a védekezési munkákban vesznek részt.

Jelentősebb teljes útlezárások a fő- és mellékutakon:

Az 1-es főúton Komáromnál valamint Győr és Gönyű között továbbra sem lehet közlekedni. Komáromban a vasútállomáshoz vezető úton is teljes útzár érvényes.

Az 1-es főút - az M19-es csomópont és Komárom között – továbbra is zárva van. A terelés ideje alatt az M1–es autópálya és az M19-es autóút Győr és Komárom között díjmentesen használható. A D2, D3, és D4-es kategóriájú járművek viszont már Zsámbéktól a 26-os kilométertől díjmentesen használhatják az M1-es autópályát. (A 26-107 kilométerszelvények között D2–től díjmentes, a 85-107 kilométerszelvények között D1-ben díjmentes.)

Az 1-es főúton Dunaalmásnál jelentős árvízvédelmi munkák folynak, ezért 1-es főúton a 70-74 kilométerszelvények között (a Dunaalmási elágazás és a 10-es főút között) 14.00 órától félpályás lezárást vezettek be.

A 2-es főúton három szakasz van zárva, Budapest és Dunakeszi, Göd és Sződliget között (26-30 kilométerszelvények), valamint Vác déli határában a 32-34 kilométerszelvények közé eső szakaszon nem lehet közlekedni. A terelőút az M2-es autóút, ami ideiglenesen a tehergépkocsik számára is díjmentes használható. (Az M2-es autóúton Dunakeszinél a 25-ös kilométernél fekvő benzinkúton át terelik a forgalmat, hogy a védekezésben résztvevő homokot szállító gépkocsik könnyebben tudjanak közlekedni.)

A 6-os főúton Ercsi és Adony között 3,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be, a személygépkocsik ott még közlekedhetnek. A tehergépkocsikat viszont az M6-os autópályára terelik. A terelt járművek az M6-os autópályát Ercsi és Adony között díjfizetés nélkül is használhatják. Fontos tudni, hogy ez a mentesség a személyautóval utazókra nem vonatkozik.

A 10-es főúton Nyergesújfalunál, Nyergesújfalu és Tát között, Süttő és Neszmély között, valamint Dunaalmás és az 1-es főút között változatlanul teljes útzár van érvényben.

A 11-es főút több szakaszán teljes lezárás van érvényben, Szentendrétől Esztergomig nem lehet közlekedni a főúton, Szentendrére is csak azokat engedik be, akik lakcímkártyával rendelkeznek.

Esztergomba sem a 111-es, sem a 117-es főút felől nem lehet behajtani. A rendelkezés hasonló, a városba csak az ott lakókat és a mentésben résztvevőket engedik be. A Mária-Valéria hídon a járműforgalom szünetel, csak gyalogoson lehet átkelni rajta, a túloldal víz alatt van. Esztergom jelenleg csak a Budakalász–Dobogókő összekötő úton érhető el. Visegrádot pedig a pilisi feltáró úton Piliszentlászló felől lehet megközelíteni. A pilisszentlászlói úton azonban nemrégiben teljes körű felújítási munkák kezdődtek el, ezért félpályás lezárások vannak érvényben a szakaszon. Visegrádra is csak azokat engedik be, akik a védekezésben segédkeznek, vagy ott laknak.

A 12-es főutat már Verőcénél és Nagymarosnál is le kellett zárni. A Szob–Hont összekötő út Ipolydamásd és Letkés között nem járható. A javasolt kerülőutat, amely lényegesen hosszabb táblák jelzik.

A 14-es főúton sem lehet közlekedni Győr és Vámosszabadi között. A Szlovákiába tartóknak Rajka felé kell kerülni. A Szigetközben is csak az ott élők közlekedhetnek, az egyéb forgalmat a védekezési munkálatok miatt nem engedik be. Mecsérnél, Kisbabotnál és Hédervárnál is teljes lezárás érvényes.

A fővárostól délre a Csepel-szigeten Tököl, Szigetújfalu, Adony, Lórév, Kisapostag, Dunaújváros, Dombori, Tass, Szalkszentmárton és Dunafalva körzetében szinte mindenhol víz alá kerültek a dunaparti utak, azokon csak a helyiek és a védekezésben részt vevők közlekedhetnek.

14 órakor lezárták az 55-ös főutat Baja és Pörböly között. 20 óráig óránként csak egyszer engedik át a forgalmat, 20 és 6 óra között az út ezen szakaszán nem lehet majd közlekedni.

A Duna magas vízállása miatt Szob – Pilismarót, Visegrád – Nagymaros, Vác – Tahitótfalu, Dunakeszi – Horány, Szentendre – Határcsárda és Szigetmonostor között, Budapest alatt pedig Tököl – Százhalombatta, Ercsi-Szigetújfalu, Lórév és Adony, és Dunaszekcső-Dunafalva között sehol sem jár a komp. Az átkelőhelyekhez vezető utak már víz alá kerültek.

A közlekedők a lezárt utak listáját megtalálják a www.kozut.hu, valamint Útinform szolgálatunk hivatalos Facebook és Twitter oldalain egyaránt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.