Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2018. Május 30. 00:00, szerda | Helyi
Forrás: Talpas Balázs

65 év a zene bűvöletében

65 év a zene bűvöletében

Egy vérbeli zenész életében nagyon meghatározó dolog, hogy ifjúkorában milyen hatások érik. A napokban 78. életévét betöltő Steiner Ottó életében is meghatározó volt az említett időszak.

Általános iskolai tanulmányai és zeneiskolai képzés során ismerkedett meg a fúvószenével.

A mosonmagyaróvári Kühne Mezőgazdasági Gépgyár a háború utáni újjáépítések során az állami vállalatok közé került. A gyár végleges államosítása 1948-ban történt meg, majd 1949-ben megalakult a 1945-ig működő városi leventezenekar "romjain" a Kühne Fúvószenekar.

A helyi zeneiskola biztosította akkor is, most is a zenekar képzett, fiatal utánpótlásának nevelését. A zenekarba való "toborzás" folytán került a fiatal, alig tizenhárom éves Mosonban született és ott is élő Steiner Ottó a zenekar fúvósai közé, akit később a két évvel fiatalabb öccse, Richard is követett.

A győri zenei konzervatórium elvégzése után, már teljes jogú zenekari taggá vált és az is maradt, immár hatvanöt éve. Mentora a zenekarban id. Rónafői József volt, okította, nevelte a fiatal zenészt, aki a vadászkürtjét fújja azóta is. Csóka József, aki majd' negyven évig vezényelte a muzsikusokat, szintén kiemelt figyelmet fordított a fiatal tehetségnek.

Ottó első és egyben utolsó munkahelye is a Kühne gyár lett, a sorkatonaság után is oda tért vissza, onnan ment nyugdíjba 1990-ben. Amikor nyugdíjba ment felötlött benne, hogy a zenekart is ott hagyja, de inkább a szívére hallgatott és folytatta a zenélést.

Számos belföldi és külföldi szereplésen vett részt, ott volt a zenekar egykori rádiófelvételén is. A próbákon rendszeresen résztvett és résztvesz, fellépésekről csak nagyon ritkán hiányzott, akkor is csak valamilyen betegség lehetett az ok. Szorgalma, zene iránti szeretete és alázata, ma is példakép a zenekar fjú tagjai előtt. Számos barátja van külföldön és belföldön egyaránt, kiket a zene szeretete köt össze.


A napokban volt a mosonmagyaróvári Flesch Károly Kultúrális Központban a Kühne Koncert Fúvószenekar tavaszi hangversenye, ahol oklevéllel jutalmazták több évtizedes, áldozatos munkáját a zenekarban. Rövid ideig tartó betegsége miatt felesége, Kati vehette át az oklevelet és az ajándékkosarat Vámos Gábor a zenekar elnökétől és Hernádi Sándor karmestertől. Kránitz Pál, a Kühne Zrt. vezetése ajándékát adta át, a nézőtéren helyet foglalók hosszantartó tapsa kíséretében.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.