Városlista
2020. július 6, hétfő - Csaba

Hírek

2019. November 27. 20:00, szerda | Helyi
Forrás: Talpas Balázs

30 éves a mosonmagyaróvári Halmos László Énekegyüttes

30 éves a mosonmagyaróvári Halmos László Énekegyüttes

Hans Leo Hassler egykori német zeneszerző idézetet mottóként használva kezdődött a mosonmagyaróvári Halmos László Énekegyüttes 30 éves jubileumi hangversenye.

"Ünnepre jöttünk zengő énekszóval, hadd szóljon orgona, s a szárnyaló dal!"

A neves eseményre a névadó zeneszerző születésnapján, Cselley-ház dísztermében került sor, mely zsúfolásig megtelt a kórusműveket kedvelőkkel.

A Hansági Múzeum nevében Schredl Katalin üdvözölte a közönséget, majd a dalosok Erőd Iván: Viva la Musica c. szerzeményét adták elő. A mosonmagyaróvári önkormányzat nevében Dr. Ivancsics János alpolgármester köszöntötte az énekeseket és a virág mellé átadott egy elismerő oklevelet is, majd a Kulturális Egyesület elnöke, Nagy Sándor emlékezett az elmúlt évekre.

A Lajtha László Vegyeskar elnöke Kató István is köszöntötte a jubilálókat, további sikereket kívánva. A Vissz-Hang Vegyeskar több dalosa érdekes ajándékkal lepte meg az együttes tagjait. A műsort vezette Keresztény Gyula, a mosoni Fehér Ló Közösségi Ház vezetője.

Egy-egy dal elhangzása után az énekegyüttes vezetője, Kiss Veronika által az énekegyüttes történetének összeállításából idézett, melynek egyaránt voltak humoros és szórakoztató elemei is, a számos külföldi és belföldi vendégszereplések során.

Mosonmagyaróváron, az egykori Bartók iskola három és a zeneiskola egyik zenét és éneket kedvelő pedagógusa által alkotott együttesként indultak a közös éneklések. Az alapítók: Papp Zsuzsanna, Kiss Veronika, Holczinger Lajos, Szodfridt Gyula. Mára kilenc fő alkotja a "csapatot", -időnként kibővülve Bakondi Ferenccel és Szabó Attilával,- mely számos számos elismerést, oklevelet, kitüntetést szerzett, melyekből egy mini kiállításon megtekinthettek az érdeklődők.

Megalakulásuk során először névtelenül énekelt a kis csapat, majd a zeneiskolai barátjuk, Holczinger Lajos ötlete nyomán felvették a Halmos László nevet, a zeneszerző hozzájárulásával 1991-ben.

Műsoraik változatosságát mutatta a most előadott dalok is, többek között

  • Young: Alleluja, Josquin dés Pres: Tengernek fényes csillaga,
  • Pitoni: Ladate Dominium,
  • vagy a Banchieri: Állatok rögtönzött ellenpontja c. dala.

Az élménydús előadás, az anekdoták utazásokról, fellépésekről, számos esetben nevetésre ingerelték a közönséget, mosolyt csalva arcukra és nagy tapsot arattak. A műsor zárásaként Farkas Ferenc: Pataki diákdalok c. művét adták elő, majd egy kis vendéglátásra invitálták a közönséget, de nem maradt el a közös dalolás sem.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 04. 14:55, szombat | Helyi

Kiütötte az MTE a Pápát

A Credobus Mosonmagyaróvár második edzőmérkőzését játszotta ezen a héten.

2020. Július 03. 12:43, péntek | Helyi

Virágosíts Mosonmagyaróvár!

Aki a virágot szereti, jelentkezzen!

2020. Július 03. 12:42, péntek | Helyi

Ismét szúnyoggyérítés Mosonmagyaróváron

Értesítés a lakosság és a méhészek részére.

2020. Július 01. 13:12, szerda | Helyi

Ebösszeírás Mosonmagyaróváron

Online is lehet intézni a bejelentést.