Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2013. November 10. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MNO

25 méteren halálpontos a nyomtatott pisztoly

25 méteren halálpontos a nyomtatott pisztoly

Nagy találati pontossággal büszkélkedhet az a 3D-s nyomtatóval előállított pisztoly, amelyet az amerikai Solid Concepts állított elő fémből az Egyesült Államokban hagyományos M1911 típusú félautomata pisztoly számítógépen tervezett térbeli digitális modelljéből.

A Solid Concepts, amelynek székhelye a kaliforniai Valencia városában van, technikai vívmányáról helyi idő szerint péntek este tett közzé videofelvételt, amely szerint a 45-ös kaliberű lőfegyverrel 25 méterig pontosan a céltábla közepébe lehet találni – jelentette szombaton az AFP és a dpa. A CNN honlapja szerint a több mint 50 próbalövésből mindegyik eltalálta a céltáblát, közülük több annak fekete középpontját is.

Nem ez az első eset, hogy egy vállalat háromdimenziós nyomtatási eljárással fegyvert állít elő, de a Solid Concepts az első olyan cég, amely fémből készített lőfegyvert ezzel a technológiával. A Solid Concepts saját közlése szerint az egyetlen olyan amerikai cég, amelynek ilyen 3D-s nyomtatója van, és a fegyvergyártáshoz szövetségi engedéllyel is rendelkezik.

A cég hangsúlyozta, hogy a fémpisztoly nyomtatása változatlanul méregdrága eljárásnak számít, és nem kell aggódni amiatt, hogy a 3D-s technológia elterjedésével bűnözők otthon állíthatnak majd elő fegyvereket, amelyek eredetét nem lehet kinyomozni.

A háromdimenziós eljárás csak drága 3D-s ipari nyomtatókon alkalmazható, és különleges alapanyag szükséges hozzá. A 3D-s nyomtatók jelenlegi fő alkalmazási területe a gyors prototípuskészítés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 06:58, szombat | Belföld

Átadták a felújított Igmándi Erődöt Komáromban

Komárom talán soha nem fejlődött akkora léptekkel, mint napjainkban, ezt példázza a frissen felújított Igmándi Erőd átadása is, amiben fontos szerepe volt a kölcsönös tiszteletre alapuló magyar-szlovák együttműködésnek is

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.