Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Január 31. 05:43, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

2011.01.31. - Tart a kárfelmérés a földrengés után: Győr-Moson-Sopronból is érkezett bejelentés

2011.01.31. - Tart a kárfelmérés a földrengés után: Győr-Moson-Sopronból is érkezett bejelentés

Haladéktalanul megkezdte a kárfelmérést a földrengéssel sújtott térségekben az Allianz Hungária Zrt. A társaság megerősített telefonos ügyfélszolgálata vasárnap reggel 8 órától várja a kárbejelentéseket, a hétfői napon pedig már

Horváth Andrea vezérigazgató-helyettes közölte, az előzetes jelentések azt mutatják: a földrengés kisebb károkat, jellemzően falrepedéseket okozott az epicentrum környékén. A legtöbb kárt Komárom-Esztergom megyében jegyezték fel, de érkezett már bejelentés Fejér és Győr-Moson-Sopron megyéből is. A társaság vasárnaptól megerősített telefonos ügyfélszolgálattal várja a kárbejelentéseket, hétfőtől pedig megkezdik a helyszíni kárfelmérést is.


A biztosítók az általánosan elterjedt Richter-skálával szemben az úgynevezett módosított Mercalli-skála alapján rangsorolják a földrengéseket. Míg a Richter-skála a földrengéskor felszabaduló energia (magnitúdó) alapján, a Mercalli-skála a földrengések által okozott környezeti hatások és a károk (intenzitás) alapján rangsorolja a földrengéseket. A szombat esti földrengés elérte a Mercalli-skála V. fokozatát, azaz a biztosított vagyontárgyakban érzékelhető károkat okozott.


A vezérigazgató-helyettes elmondta: a biztosító statisztikái szerint a Kárpát-medencében katasztrofális méretű földrengések nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem fordulnak elő, évente azonban 100-120 kisebb földrengést regisztrálnak, amelyek nagy része nem éri el az érezhetőség határát (legutóbb például 2011. január 26-án Bábolna környékén regisztráltak egy 2,5 erősségű földmozgást). Az epicentrum környékén komoly károkat okozó földrengések jóval ritkábbak. Ilyen volt 1956-ban a Dunaharasztiban és 1985-ben Berhidán észlelt földrengés is, és ebbe a sorba illeszkedik bele a tegnap esti rengés is a Richter-skála szerinti 4,7 erősségével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.