Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Január 31. 03:29, hétfő | Helyi
Forrás: OrientPress Hírügynökség

2011.01.31. - Minden patika köteles lesz gyógyszert keverni

2011.01.31. - Minden patika köteles lesz gyógyszert keverni

Ezentúl egyetlen gyógyszertár sem bújhat ki a magisztrális gyógyszerkészítés alól. A patikusok kamarája üdvözli a szigorítást, amely a szakma hagyományokhoz való visszatérését erősíti.

Dr. Melczer Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerész Kamara Békés megyei elnöke azt mondta, ma már, amikor mintegy tízezerféle gyári gyógyszer létezik, a magisztrális szerek aránya a 20—30 évvel ezelőttinek kevesebb mint a felét teszi ki. A betegre szabott készítmények sokszor mégis megkerülhetetlenek, a legtöbb ilyen receptet bőrgyógyászok és gyermekorvosok írják fel, kenőcsök, kanalas orvosságok, kúpok, orrcseppek, porok formájában.

Mint mondta, a patikusnyelven „magizásként” emlegetett művelet magas szakértelmet kívánó, aprólékos munka. Ráadásul a magisztrális díjat jó tíz éve nem emelték, miközben az alkalmazottak bére, az energia ára nőtt. Nem véletlen, hogy több gyógyszertár igyekezett kibújni alóla. Dr.Melczer Máris azt is elmondta, tudnak olyan gyógyszertárról, ahol nem vállalták el a magisztrális készítmény vényét, megint máshol a kollégák napjában legfeljebb öt ilyen receptet fogadhattak el. A januártól életbe lépett szigorítás ennek véget vet. A magisztrális gyógyszereket személyre szabott hatóanyag-tartalommal lehet összeállítani, ráadásul a gyárinál jóval olcsóbbak. Nem véletlen, hogy a magisztrális készítmények köre bővül, fejlődik. Hozzátette, a betegeknek eddig sem jelentett problémát a receptek kiváltása, mert eleve oda küldte őket, ahol számíthattak a segítségre. Az azonban jogos elvárás, hogy ehhez minden gyógyszertárban meglegyenek a feltételek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.