Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Január 30. 09:43, vasárnap | Helyi
Forrás: Jánossomorja Televízió

2011.01.30. - Örömteli bécsi bemutatkozó

2011.01.30. - Örömteli bécsi bemutatkozó

Sikerrel szerepelt Jánossomorja a bécsi „Európa”-Club városunk számára rendezett estjén.

A múltat és a jövendőt is bemutatták a jánossomorjai művészeti csoportok a bécsi magyar emigránsoknak a Collegium Hungaricumban csütörtök este. Településük múltját, gazdag kulturális hagyományait és azok megőrzését is láthatta a bécsi „Európa”-Club tagsága. A hatvanas években alakult bécsi magyar szervezet főként az 56-ban kivándorolt magyarokat tömöríti. Azóta igyekszik rendszeres kulturális estekkel összefogni és identitásában erősíteni a bécsi magyarságot. Magyarországról előadók, művészeti csoportok érkeznek, de a magyar határon kívülről érkező magyar produkciókat is gyakran látnak vendégül.

’56 után már nagy magyar fiatalság maradt itt az osztrák fővárosban, akik aztán hamar egymásra találtak és erős közösségeket alkottak. Ekkor született meg az „Európa”-Club is, nevében is már a hatvanas években az európai értékeket hangsúlyozva.

A bemutatkozó estet Smuk András a szervezet elnöke kezdeményezte, aki pusztasomorjáról emigrált 55 évvel ezelőtt. – „Akkor és még évitzedekig álmodni sem mertem, hogy egyszer majd a szülőfalum mutatkozhat be itt Bécsben. Ez most nagyon nagy öröm.” Az esten ugyanis leginkább a német és magyar ajkú lakosság példa értékű egymás mellett élését hangsúlyozták. Ezért helyi német és magyar kultúrát őrző csoportokkal érkezett a helyi delegáció. A küldöttségben a fellépőkön kívül az önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal és a jánossomorjai Társaskör is képviseltette magát.

A kapcsolat nem ért véget ezzel, októberben a forradalom 55. évfordulóján az „Európa”-Club kopjafát állít majd Pusztasomorja határába az '56-ban elmenekültek elmékére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.