Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Január 28. 17:00, péntek | Helyi
Forrás: Nyugathír

2011.01.28. - Zsebükbe nyúlhatnak a szlovák családok Rajkán: tandíjat kell fizetni!

2011.01.28. - Zsebükbe nyúlhatnak a szlovák családok Rajkán: tandíjat kell fizetni!

Tandíjat kérnek a jövőben a szlovák családoktól a Győr-Moson-Sopron megyei Rajkán. Az óvodás korú gyerekek után havi 41, a bölcsődések után 72 ezer forintba kerül majd az ellátás.

A határ menti település önkormányzata azért döntött így, mert kiderült: két éven át jogtalanul igényelték le az állami normatívát a szlovák állampolgárságú gyerekek után, így a pénzt vissza kellet fizetni az államkincstárnak. A polgármester most szlovák parlamenti képviselőkkel készül tárgyalni a támogatás lehetőségeiről.

A rajkai iskolába 5, a 80 fős óvodába 15, a bölcsődébe pedig 4 szlovák állampolgárságú gyermek jár. Jól beilleszkedtek új társaik közé, egy részük magyarul is beszél.

"Egymással jobban kommunikálnak szlovákul, viszont velem magyarul beszélnek, és szólnak hozzám. Észreveszik a különbséget, a kolléganőhöz automatikusan szlovákul szólnak, nekem, ha tudják magyarul, akkor elmondják magyarul a kínjukat" - jegyzi meg az egyik rajkai óvónő.

A rajkai önkormányzat két éve díjmentesen biztosítja a szlovákiai gyerekek ellátását, ám hogy ez szabálytalan, arra egy mostani számvevőszéki vizsgálat derített fényt.

Farkas János igazgató, Békefi Ernő Általános Művelődési Központ, Rajka:"Jogtalanul igényeltük meg a gyermekek után az állami normatívát, miután nem teljesül az a feltétel, hogy a szlovák szülők Magyarországon folytatnak kereső tevékenységet, és ezért úgy látta az önkormányzat, hogy valamilyen módon a finanszírozást meg kell oldani, ezért vetett ki ezekre a gyerekekre tandíjat."

Normatív támogatás nélkül az óvodásoknál 41, a bölcsődéseknél 72 ezer forint havi térítési díjat kell fizetni a betelepült szlovák családoknak.

"Gazdálkodnunk kell egy bizonyos keretből, tehát ezt a szülők megértették" - fogalmaz Kiss Vince.

A rajkai polgármester azt mondja, a község támogatás nélkül nem tudja átvállalni a gyerekek ellátását.

Kiss Vince polgármester, Rajka:"Az intézmény igazgatójával tételes számításokat végeztünk, és így kijött, hogy egy gyerek az óvodában 480 ezer forint körüli összeg, a bölcsődében 880 ezer forint körüli összegbe kerül a községünknek. Ebből jött le eddig az állami normatíva."

Azok a gyerekek, akiknek a szülei jogosultak rá, és igénylik a szlovák-magyar kettős állampolgárságot, a későbbiekben akár ismét számíthatnak a magyar fejkvótára. Addig azonban a rajkai önkormányzat szlovák parlamenti képviselők közbenjárását kéri, hogy a faluban letelepedett családok saját államuktól kaphassanak támogatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.