Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Január 23. 12:17, vasárnap | Helyi
Forrás: Mosonmagyaróvár Városi Portál

2011.01.23. - A Mosoni Városközpont Funkcióbővítő Rehabilitációja

2011.01.23. - A Mosoni Városközpont Funkcióbővítő Rehabilitációja

Miután május végén méltón együtt ünnepeltük a magyar vármegyerendszer és így Moson vármegye fennállásának 1000. évfordulóját, különféle felújítási munkálatok kezdődtek a mosoni közterületeken. E nagyszerű kezdeményezés mind

Az ezeréves évforduló apropóján célunk, hogy a mosoni városközpont felújítása révén megnöveljük annak vonzerejét. A „funkcióbővítő városrehabilitáció” az EU támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg több mint 725 millió forintból – ebből az uniós támogatás 482,5 millió. Az épületek és közterületek felújításával együtt műszaki fejlesztéseket is megvalósítunk, emellett megbízható közszolgáltatások javítják az itt élők életminőségét. Az intézményhálózat fejlesztésével bővítjük a szabadidős, kulturális és turisztikai kínálatot. Ez által a városrész úgy infrastrukturálisan, mint gazdaságilag is megerősödik.

A rehabilitáció alapvetően négy területet érint: 1. Mosoni piac (gazdasági funkció); 2. Erzsébet- és Kápolna tér (közterületi funkció); 3. Fehér Ló Közösségi Ház (városi-közösségi funkció); 4. Önkormányzati ügyfélszolgálati tér (közszféra funkció).

1. Mosoni piac
A nagy népszerűségnek örvendő őstermelői piac kinőtte kereteit, a pavilonok elavultak. Ideiglenes helyén továbbra is jól funkcionál, ám elengedhetetlen egy esztétikus, ugyanakkor praktikus tér kialakítása az eredeti helyen. A vásárlók időjárási körülményektől védett, kulturált körülmények között vehetik majd igénybe szolgáltatásait.

2. Erzsébet tér, Kápolna tér
A mosoni városrész jellegzetes történelmi terein mind a burkolat, mind az alatta húzódó közművek elavultak. Teljes felújításukkal javítjuk a városképet, növeljük a turisztikai vonzerőt. A víz- és csatornahálózat, a gáz- és elektromos energia ellátás, a távközlés modernizálása minden mosoni érdekét szolgálja. A térburkolat, a gyalogos és biciklis zónák rendbetétele, az utcai padok, szelektív hulladékgyűjtők kihelyezése, fák, bokrok, virágok ültetése vonzóvá teszik a helyet. Növekszik az itt lévő ingatlanok, üzlethelyiségek értéke, gazdaságilag is fejlődik a városrész. Mindezek ösztönzőleg hatnak a befektetői kedvre, lakások, irodák, kereskedelmi- és vendéglátóipari létesítmények idetelepülésére.

3. Fehér Ló Közösségi Ház
Az intézmény kulcsfontosságú szerepet tölt be Moson közösségi és kulturális életében. Épülete azonban nem alkalmas a megnövekedett lakossági igények kielégítésére, így ideje rendbe tenni. Energiatakarékos megoldásokkal új külsőt és praktikusabb belső tereket kap, hogy minél többen érezzék otthon magukat a mosoni társadalmi élet központjának számító házban.

4. Önkormányzati ügyfélszolgálati tér
Az önkormányzati szervezeteknek és ügyfélszolgálatnak helyet biztosító épületrész helyiségei szintén felújításra várnak, s fontos feladat az akadálymentesítés megoldása is.

Moson rehabilitációja tehát mindnyájunk közös érdeke. Az előttünk álló, bő egy év átmeneti kényelmetlenségekkel jár majd, de ha ismerjük a szándékot, a célt, együtt könnyebben vészeljük majd át ezt az időszakot. Mindebben segítségünkre lehet a belátás, a türelem és az összefogás, melynek eredményeképpen Mosonmagyaróvár élhetőbbé, az idelátogatók, idetelepülő családok és vállalkozások számára pedig vonzóbbá válik. Moson végre olyan, infrastrukturálisan, kulturálisan és turisztikailag fejlett, erős gazdasági alapokon nyugvó városrész képét mutatja hamarosan, ahol érdemes élni, amire érdemes büszkének lenni

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.