Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2018. Június 28. 11:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

150 éves a Greiner Bio-One, ünnepeltek Mosonmagyaróváron is

150 éves a Greiner Bio-One, ünnepeltek Mosonmagyaróváron is

2018. júniusában ünnepli a Greiner Cégcsoport fennállásának 150. évfordulóját. Mit jelent ez a jubileum a mosonmagyaróvári leányvállalatnak? Erről kérdeztük Balogh László ügyvezetőt.

Több rendezvényt is szerveztek a cégcsoportok országszerte a 150 éves Greiner évforduló kapcsán. Ezek között voltak helyi és központi ünneplések is. Mit jelent egy cég életében 150 évesnek lenni? Mit jelent a Greiner Cégcsoport égisze alatt ilyen évfordulót ünnepelni?

142 tréner vállalta, hogy egyszerre ünnepli a 150. évfordulót június 15-én. Így került sor Mosonmagyaróváron is a közös megemlékezésre a gyár összes dolgozójával. Előtte egy héttel pedig a magyar vevők számára adtunk fogadást Budapesten.

A Greiner vállalatnak - ami ma is családi tulajdonban van - a 150 év alatt kialakult egy olyan kultúrája, ami fenntartotta a vállalatot. Az a fajta elkötelezettség a fejlődés iránt, amit a Greiner házaspár már az alapításkor elhatározott.

Ez a cég egy kis szatócsboltból indult és olyan nagyszerű ötletekkel, mint pl a parafadugó vágógép feltalálása - amit számos más innováció követett - egy több lábon álló és globális vállalattá fejlődött.

Foto:facebook.com/gbohungary/

A Greiner csoport 4 üzletágból áll:
- a csomagolástechnikával foglalkozó Greiner Packaging
- a Greiner Bio-One, ahová mi is tartozunk
- a Greiner Foam International, ami habanyagokat gyárt
- és a Greiner Extrusion Group, ami extrúziós technikával (préselés, sajtolás – a szerk.) gyárt és értékesít gépeket, szerszámokat.

Mi a Bio-One.nak egy leányvállalata vagyunk. 1989-ben alapította a Greiner az első kelet-európai vállalatát, ezek voltunk mi.

Számomra megtiszteltetés egy ilyen családi vállalkozás tagja lenni és így működni. Nyilván mi is próbálunk mindehhez hozzá tenni valamit, a legjobb tudásunk szerint.

150 év sem kevés idő, de ha csak 1989-től számolunk, akkor is már nagykorú a cég. Ez már akkora lépték, amikor elgondolhatunk, hogy a kezdetekben valamit átvesz és hamarosan továbbad a cégvezető. Mi az, amit Te kaptál és mi az, amit majd tovább adsz?

Én egy olyan vállalati kultúrát kaptam, ami folyamatosan formálódik. Vannak alapértékek, amik a Greinernél állandóak a kezdetektől fogva. Ilyen például a dolgozók megbecsülése: amit ígérünk, azt mindent be is tartunk.


Ez azt jelenti, hogy nem is jellemző nálatok a fluktuáció?

De, sajnos jellemző. A földrajzi környezetünkből adódó problémák nálunk is okoznak olyan fájdalmas dolgokat, mint pl a fluktuáció emelkedése.
Az utóbbi években egyre nagyobb, de még így is lehet, hogy sokkal kisebb, mint egy másik vállalatnál. Ami most van, az számunkra magas fluktuáció, de a gazdasági és ipari környezet, amiben élünk, magával hozza ezt.


Foto: facebook.com/gbohungary/

Mit tudtok tenni a munkavállalói elvándorlás ellen?

Kényelmes, tiszta munkakörnyezetet adunk, amiben arra törekszünk, hogy a dolgozók jól érezzék magukat. A fizetés mellé pedig olyan, gesztus értékű szolgáltatásokat is adunk juttatásként a dolgozóinknak, ami talán máshol nincs is.

Amikor felkészültem az interjúra, átnéztem, milyen híranyagokat jelentettünk meg eddig a Greiner mosonmagyaróvári vállalatáról. Ez 3 nagy témacsoportba foglalható össze.
- cégbővítés, fejlesztés
- adományozás
- sport és családi napok.
Ezek is a Greiner kultúra részei? Lesz ezekben változás a jövőben?

Abszolút, ezek a Greiner kultúra alapjai! A kezdetektől fogva a szociális érzékenység abszolút magas szinten volt a cégcsoportnál.

Abban a közösségben, ahol a Greiner működik – legyen az bárhol a világban -, ugyanazt a véleményt lehet megfogalmazni:

- támogatja a rászorulókat,
- ugyanakkor támogatja a jövőt, a sporton és az oktatáson keresztül,
- és aktív részese annak a társadalomnak, közösségnek, ahol működik és él.

És itt nem csak azt kell érteni, hogy mi lojálisak vagyunk a munkavállalóink felé, hanem azt is, hogy a munkavállalók is lojálisak a cég felé. Nagyon nehéz feladat ez ma, mert azok az attitűdök, amik kialakultak az utóbbi pár évben, azok ezzel éppen szemben mennek. Próbálunk ez ellen harcolni, ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy ez a hozzáállás elhatalmasodott a mai társadalomban - az, hogy plusz 100 forintért átmegyünk egy másik céghez.

Csökkent azoknak a száma, akik elkötelezik magukat valami mellett, bízva abban, hogy ha lojálisak, és kitartóan dolgoznak egy vállalatnál, akkor előbb-utóbb az előrelépésük is biztosított lesz anyagilag és egzisztenciálisan egyaránt.

Van erre valamilyen stratégiája a mosonmagyaróvári üzemnek?

Nagyon szertágazó az a programrendszer, amit kidolgoztunk arra, hogy egyrészt kommunikációban, másrészt a juttatások területén hogyan marasztaljuk az embereket.

Mindezek mellett olyan módosításokat tervezünk, amely a hatékonyság fejlesztését célozzák, s hosszú távon természetesen ennek látható jeleivel is mutatkozunk majd.

Foto: facebook.com/gbohungary/

A hivatalos megnyitó után több szórakoztató programmal is vártátok az ide érkezőket. Ezek között volt egy nagyon érdekes, a kívánság lufi. Milyen üzenetet írt erre papírszalagra a cégvezető?

Még 150 évet, ugyanilyen fejlődés mentén a Greinernek, magunknak pedig azt, hogy továbbra is sikeresen működjünk. Egy olyan munkahelyet, ahol a dolgozók is jól érzik magukat. Számomra ez a legfontosabb!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.