Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2019. Február 01. 10:28, péntek | Helyi
Forrás: MAGYAR NEMZETI FILMALAP – FILMARCHÍVUM

100 Éve hunyt el Ady Endre, rá emlékezünk

100 Éve hunyt el Ady Endre, rá emlékezünk

Sosem látott képsorok kerültek elő az Ady-temetésről

Eddig soha nem látott snitteket tett közzé a Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum a „Filmhíradók 100 éve” sorozatban Ady Endre temetéséről, mely 1919. január 29-én volt.

Az eseményre bejutott Az Est filmhíradó kamerája, az ott készült felvételek muszterei kerültek most elő.

A frissen beazonosított filmanyag nem csak hosszban több, mint az eddig ismert képsorok, hanem minőségben is hatalmas ugrás az eddig ismertekhez képest. Az Est híradó egyedüliként ismert eredeti kópiája ugyanis, az akkori labortechnikai problémák miatt szinte élvezhetetlenül sötét lett, és így került be a mozikban is vetített híradószámba. Sokáig úgy tudtuk, csak ez a gyenge minőség maradt ránk.

Az archívumi raktárrendezések során azonban nemrégiben előkerült több tekercs ismeretlen eredetű kameranegatív, amelyek közül kettőt közzé is tett az Archívum karácsonyi Filmajándékai között. A feliratok nélküli képsorokat sokan próbálták beazonosítani és megfejteni, ennek eredményeként kerültek elő olyan unikális mozgóképek, mint a Krúdy Gyulát vagy Kertész Mihályt (Michael Curtiz) megörökítő rövidke snittek.

Az Ady-temetés is több darabba szabdalva, különböző helyekről került elő, ami látszik is a képanyagba belekarcolt vágójeleken. A vágatlanul fennmaradt filmanyagokat egyszerre két operatőr készítette, egyikük a lépcsősor tetején állt, a másik lejjebb, a tömeget távol tartó öntöttvas kerítésnél. A filmanyagban fennmaradtak olyan apró részletek is, amelyeket véletlenül rögzített az operatőr. Ilyen a lépcső északi párkányán álló fényképész alakja is, akit a kurblis kamera egy téves mozdulattal mindössze egy filmkockán örökített meg, így róla csak állókép maradt fenn. - olvasható a MAGYAR NEMZETI FILMALAP – FILMARCHÍVUM oldalán.

Mosonmagyaróváron közel az Óvári temetőhöz a Terv utca és Ady Endre utca találkozásánál található Ady Endre emléktáblája.

Az alábbi verssel tisztelgünk a Költő előtt, ki túlvilági "ablakából" az Óvári temetőtől pár lépésre néz le ránk, s kinek szelleme a mai napig él közöttünk, s gazdagítja életünket.

KÖZEL A TEMETÕHÖZ

Egy ablaka lesz a szobámnak
És arcomon ezer redõ
S száz lépésre a temetõ.


Kis temetõ a falu alján,
Olyan szelíd s mégis merész:
Holdas éjen szemembe néz.


Hajnalig bámulunk egymásra
S olykor a lelkem is remeg:
Jaj, a temetõ közeleg.


Engem is visznek titkos szárnyak
S már azt sem tudom, hogy vagyok,
Hogy éleke? S a Hold ragyog.


Alszik a falu, én virrasztok,
Nézem, nézem a temetõt:
Itt van az ablakom elõtt.


Síró, rettegõ félálomban
Ezerszer is megkérdem én:
Én szállok, vagy õ jön felém?

Ady Endre 1919. január 27-én halt meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.