Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Szeptember 06. 15:24, szerda | PR
Forrás: (x)

Kiknek érdemes leginkább nyugdíjbiztosítást kötni?

Kiknek érdemes leginkább nyugdíjbiztosítást kötni?

A nyugdíjas korunkra bizony érdemes már idő előtt felkészülni. Fogalmunk sincs, hogy mi lesz 20-30 év múlva, lehet megint bejön egy olyan válság, ami a pénztárcánkat triplán megterheli.

Ráadásul az állami nyugdíj a jelenlegi fizetésünknél akár feleannyi lehet. Ami nem túl jó hír, ha már megszoktunk egy életszínvonalat. A nyugdíjbiztosítás jó választás azok számára, akik szeretnének időben takarékoskodni, de vajon kiknek éri meg igazán?

A nyugdíjbiztosítás lényege

A nyugdíjbiztosítás egy olyan életbiztosítási forma, ami nem csak a klasszikus életbiztosítást tartalmazza, hanem egy nyugdíj takarékossági számlát is. A klasszikus életbiztosítással együtt természetesen minden azzal járó opció jár. Vagyis fizet az elhalálozásunk esetén a megjelölteknek, illetve rokkantság esetén is folyósít. Viszont ezen kívül a nyugdíj megtakarítási számlán a befizetett pénzünk folyamatosan hozamokat és kamatokat termel. A nyugdíjbiztosítás ugyanis hasonlóan például az önkéntes nyugdíjpénztár esetén portfóliókat tartalmaz, amelyek különféle értékpapírok csomagjait jelenti. Ezért egy nyugdíjbiztosítás is lehet kiegyensúlyozott vagy befektetési egységekhez kötött. Utóbbi kockázatos befektetésnek számít. Viszont a névtől nem kell megijednünk. Ez csupán annyit jelent, hogy nem minden évben lesz a hozam maximalizált, mert például a tőzsdén az adott részvény ára épp lecsökken. A részvények ugyanis például az értékpapírok közé tartoznak, és nem állandó az értékük. Viszont jó hír, hogy az ilyen nyugdíjbiztosítási csomagok magas hozamokat is adhatnak, ami például egy kiegyensúlyozott biztosítás esetén kevésbé kimagasló lehet. Ezen kívül a nyugdíjbiztosítást kérhetjük komplexen, akár másféle biztosítással is összevonva. Tehát jó választás azoknak, akik például egyébként is terveznek biztosítást kötni. Ráadásul a nyugdíjbiztosítás azon három államilag támogatott nyugdíj előtakarékossági opció közé tartozik, amelyhez az állam adja az évi 20 százalékos adójóváírást maximum 130 000 forintig. Mit jelent ezt? Munkavállalóként a befizetett szja-nkból az állam minden évben maximum az évi 130 000 forintos értékig a 20 százalékot átutalja a megtakarítási számlánkra. Ezt azt jelenti, hogy ha csak évente ezzel a 130 000 forinttal számolunk az tíz év alatt, már milliós összeg lesz. Vagyis rendkívül kedvező lehet a nyugdíjbiztosítás esetén is. Ráadásul a nyugdíjbiztosítás ugyan kezdetben pár évig magasabb befizetést igényel, viszont ez hamar megtérül, mert akár 6-8 százalékos hozammal is számolhatunk. Megfontolni pedig a mai bizonytalan gazdasági helyzetben mindenkinek érdemes. Nem azért, mert nem kap nyugdíjat, hanem leginkább azért, mert nem biztos, hogy a kiszámolt nyugdíja elég lesz számára. Elég csak megnézni a globális gazdasági helyzeteket, hogy mennyire kihat az életünkre. Ez pedig azt jelenti, hogy a most jónak látott nyugdíjunk egyáltalán nem biztos, hogy negyven év múlva megfelelő lesz az akkori életvitelhez.

Kiknek érdemes a nyugdíjbiztosítást választani?

A nyugdíjbiztosítás azok számára lehet vonzó, akik egyébként is kötnének biztosítást. Így „egy kalap alatt” nem csak az életüket biztosítják, hanem a nyugdíjas éveikre is jelentős kiegészítéseket kapnak. Ezt kérhetik havi folyósításban elosztva, vagy egy összegben. Azoknak is jó lehetőség, akik nem riadnak meg a kezdeni magasabb befizetésektől, ami havi több tízezer forint is lehet. Viszont a befizetés összege nagyon változó, többféle csomag létezik természetesen, amit mi választunk majd ki. Ezen kívül a nyugdíjbiztosítás kifejezetten jó azoknak, akik távol akarják magukat tartani attól, hogy hozzányúljanak a pénzükhöz a nyugdíjazás előtt. Az önkéntes magánnyugdíjpénztárnál ugyanis tíz tagság után vehetünk ki pénzeket, utána pedig háromévente tehetjük ezt meg. Ha úgy gondoljuk nagy lesz a kísértés, és mindenáron csak a nyugdíjunkra akarunk félretenni. A biztosítás jó választás. Ez a típusú nyugdíj takarékossági megoldás ráadásul kedvező az egyéni vállalkozók számára is. Náluk ugyanis nem jár az állami adójóváírás, habár a biztosítás így is fogja adni a hozamokat a befizetések mellé. Viszont a nyugdíjbiztosítást nem kötelező nekik megkötnie, hiszen a biztosítás megkötője és a kedvezményezett eltérhet. Ezzel ők is megkaphatják a támogatást, hiszen az állam számára a megkötő személye számít.

Hogyan kezdjünk neki a nyugdíjbiztosítás kiválasztásának?

A nyugdíjbiztosítás egy csoportját jelenti a biztosításoknak. Ebben a csoportban többféle csomagot, opciót találunk, ami ráadásul biztosítóként eltérő lehet. Néha pedig nem egyszerű eligazodni ebben a világban. Például különféle eszközalapokat tartalmazhat egy-egy biztosítás, ráadásul azt is megválaszthatjuk, hogy forintban vagy például euróban szeretnénk a megtakarításunkat növelni majd. Ezen kívül néhány nyugdíjbiztosítás egészségbiztosítást is tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy ha megbetegszünk akkor a biztosító azt is állja. A nyugdíjbiztosításunk tehát igen sokféle lehet, ezért nem csoda, ha elsőre nem is tudunk dönteni. A legjobb ilyenkor, ha felkeresünk egy független biztosítási tanácsadót, aki segít kiválasztani a legjobb nyugdíjbiztosítást. Ez ugyanis nem csak attól függ, hogy mekkora összegű folyósítást szeretnénk elérni a nyugdíjas éveinkre. Gondolnunk kell például arra is, hogy hosszú távú, havonta fizetendő megtakarításként mennyire fog a pénztárcánkhoz idomulni az összeg. Mennyit tudunk rá szánni például várhatóan harminc év múlva? Mika terveink? Ha például még szeretnénk házat vásárolni, vagy autót venni, akkor nem biztos, hogy a legmagasabb havi költségekkel járó megoldást kell elsőre választanunk. Ezen kívül érdemes a várható nyugdíjunkat is kikalkulálnunk, ehhez mérve pedig a pénztárcánknak is megfelelő biztosítási hozamot. A biztosítási tanácsadó mindebben segít, és különféle kalkulátorok, illetve az által feltett kérdések segítségével olyan tervezetet tud számunkra mutatni, ami segít a döntésben. Érdemes tehát profik segítségét kérni mielőtt döntetnénk. Ráadásul sok esetben az ilyen tanácsadások teljesen ingyenesek és akár már online is kérhetjük. Ki sem kell tehát mozdulni hozzá az otthonunkból.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.