Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. December 10. 21:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

EB bronzéremmel tért haza Moszkvából a HUNGARockY csapata

EB bronzéremmel tért haza Moszkvából a HUNGARockY csapata

Alig két hete lépett a nemzetközi zsűri elé az a magyar akrobatikus Rock and Roll formáció, melynek egyik felkészítő edzője Stieber Csaba, a HUNGARockY Táncegyesület vezetője.

Mosonmagyaróvár a táncosok egyik fellegvára – vallják többen is.. Számtalan gyermek és idősebb korosztály űzi ezt a sportot városunkban, mégis keveset beszélünk róluk. Ők nem a média-megjelenéseikre figyelnek, inkább a versenyeket, megmérettetéseket tartják fontosabbnak, szükségszerűbbnek. Az eredmények pedig érkeznek. Folyamatosan…


Ám most itt az év vége, az elszámolások vagy inkább számvetések időszaka. Érdemes egy kicsit megállni, elgondolkodni, új terveket és célokat kitűzni. És talán itt az ideje a beszámolóknak is. Talán…

Talán ezért történhetett meg az is, hogy Csaba – alig leszállva a repülőről – már hívta is szerkesztőségi számunkat, hogy meséljen az élményekről. Érteni akkor még nem is nagyon értettem, hiszen hadart és olyan sok mindent akart egyszerre mondani, de azt éreztem a hangján, hogy most valami nagyon fontos dolog történt. Fontos elismerés nem csak számukra, hanem mindannyiunk számára is.

November 30-án aztán sikerült is találkoznunk, hogy személyesen is elmondhassa az élményeket.


Így kezdődött:


A HUNGARockY Táncegyesület 22 versenyzője közül 3 kiemelt táncos - név szerint: Baumgartner Dániel, Fartek Réka (Mosonmagyaróvár) és Fodor Zsigmond (Sopron) - február óta minden héten egy közös produkciót próbál Budapesten, a helyi Musztáng SE otthonában a szombathelyi Galaxy Egyesületettel. Február óta edzenek, próbálnak egy 3 perces közös produkciót, melynek a Vis Amoris (a szerelem hatalma – a szerk.) fantázianevet adták. A történet a Rómeó és Júlia szerelmi szálait dolgozza fel tökéletesen kidolgozott precizitással, átéléssel és tele szenvedéllyel.


S milyen eredményekkel?

A tánc sport világában is teljesíteni kell bizonyos kvalifikációkat. Így ez a produkció is először a magyar, majd szeptemberben a németországi Poing városában a világbajnoki, míg végül, 2017. november 25-én Moszkvában az európabajnoki döntő zsűritagjai elé került.

A harmadik helyezésre volt elegendő a jelenlegi teljestmény (egy kis hibával)– fogalmazott az edző – de dolgozunk a további eredményességen! Meghatározó élmény volt az egyesületünk számára az orosz mentalitás, a rock and roll, mint mozgásforma és életstílus megtapasztalása a moszkvai közegben. Tudni illik,Oroszország rock and roll nagyhatalom.Olyannyira, hogy technikai követelmény az iskolákban is, ahol egy idő után ösztöndíjjal is jutalmazzák az eredményes diákokat.

Sokat tanultunk, s talán nem túlzás, ha azt mondom, hogy az itt szerzett élményekkel még jobban megalapozottabbá vált a HUNGARockY Táncegyesület jövőbeli irányvonala.

A Vis Amoris Produkció

A jövőről beszélsz, miközben én még a múltról szeretnék hallani… Ha a megyei versenyzőkből álló HUNGARockY közel 300 növendékkel dolgozik, akkor miért volt szükség a budapesti közös munkára? Ha egy ilyen megmérettetésre tudatosan is készültetek, akkor ki vállalta az egyik legnagyobb felelősséget, a versenyzők kiválasztását? Mi alapján döntöttetek és miért?

A kérdés jogos és igen életszerű. A jelenetben hat, közel azonos korosztályú párról van szó. Ez egy olyan produkció, ahol kellenek a kiemelkedő karakterek is. E nélkül nemzetközi versenyekre nevezni szinte esélytelen. Így esett a választás a -Rómeót táncoló - Baumgartner Danira, és Fartek Rékára, akik mindketten a mosonmagyaróvári csapat oszlopos tagjai.

A kvalifikáció alapján kétszeres országos bajnok a produkció, Németországból pedig ugyancsak a dobogó harmadik helyéről tértünk haza. Ezekkel az eredményekkel tudtuk, hogy Moszkvában is sikervárományos lesz az előadás.

Ez azonban valóban nem jöhetett volna létre, ha nem a megfelelő táncosokkal próbálunk, készülünk. Nagyon fontos volt a szereplők táncos előélete, mentalitása, eredményessége, monotonitástűrése, a karakterességhez a személyisége. Fontos, hogy aki ilyen eredményekre pályázik, annak a szemében és minden porcikájában is égnie kell a tűznek, a szenvedélynek.

A tánc – az akrobatikai elemek kivételével – még ma is szubjektív pontozású rendszer. Akármilyen bíráról beszélünk, mindenki mást lát(hat) meg az adott tánc kötelező koreográfiai elemein kívül, aminek pontozással hangot is ad. A szenvedélyességet nem lehet begyakorolni. Az vagy van, vagy nincs. Ezért is fontos a versenyzők megfelelő kiválasztása és kvalifikálása - akár egy ilyen közös munka árán is.

És beszélnünk kell egy másik igencsak meghatározó tényezőről is: az Egyesületünk még mindig ott tart, hogy ha a szülők nem tudnak anyagilag a gyermek mellé állni, akkor ennyi esélyünk sem lenne a versenyeken részt venni. Nem titok, hogy itt is mélyen a zsebükbe kellett nyúlnia a családoknak, hiszen versenyenként akár több százezer forintba is belekerül az ellátás teljes költsége.Fontos a táncos szülői támogatottsága a tehetséges gyermekeknél.

A beszélgetések és interjúk alatt hamar lelkessé válik a riporter is. Főleg, ha pozitív, jó hírekről tudósíthat. Az utolsó mondatok azonban hamar visszaráztak a jelenbe. A videón talán minden Olvasó számára érthetővé válik az a sok-sok munka, a megtérülő energia, a lelkesedés és az olyan sokat emlegetett szenvedély.

Gratulálunk minden felkészítőnek, versenyzőnek és szülőnek egyaránt, hogy megosztották velünk élményüket. Végezetül azonban egy elmaradhatatlan kérdéssel még adós voltam:

Melyek a 2018-as tervek?

Jelenleg Sopronban, Győrben, Levélen, Lébényben, Csornán és Mosonmagyaróváron tartunk edzéseket utánpótlás és egyesületi tánc kategóriában. Ide várunk minden érdeklődőt, az év bármely szakában!
Edzőink: Németh János, Málovics Lilla
Segédedzőink: Baumgartner Dániel, Magyar Rebeka, Kulitsán Kata és Tóth Enikő, a
csapat budapesti vezető edzői: Tormásiné Neuwirth Anikó és Dr. Patona Borbála
akiknek ezúton is köszönetet szeretnék mondani kitartó munkájukért és a versenyekre való megfelelő minőségű felkészítésekért.

Céljaink között pedig természetesen az áll, hogy minél több megmérettetésen vehessünk részt a következő évben is. Eddig 8 külföldi versenyről tudunk, ahova szeretnénk eljutni.

De még nincs itt a pihenőidő. Idén, december 10-én még vár ránk egy magyar bajnokság és nagyon sok helyi rendezvényen is van/lesz fellépésünk.

Fontos, hogy mindenki átérezze ezek jelentőségét: táncosok, versenyzők és a szülők is.


Elérhetőségek:

HUNGARockY

Cím: 9024 Győr Borsos M. u. 3.
Telefon: +36 70 316 6174

Web:http://hungarocky.hu
Email: info@hungarocky.hu

FB:https://www.facebook.com/hungarockyte/

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.