Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Október 26. 19:17, hétfő | Helyi

“Ki tett itt csontból, húsból törvényt?” - Kegyeleti megemlékezés a Városi Gyásznapon

“Ki tett itt csontból, húsból törvényt?” - Kegyeleti megemlékezés a Városi Gyásznapon

Benkő Tibor, honvédelmi miniszter mondott beszédet október 26-án, a Városi Gyásznap kegyeleti megemlékezésén. A miniszter többször is kiemelte, a megemlékezés mellett, fontos a jövő nemzedékének tanítása is.

Benkő Tibor beszédében hangsúlyozta továbbá, hogy október 26-a nem csak Mosonmagyaróvár, hanem Magyarország gyásznapja is. A miniszter hozzátette, az 1956-ban demonstrációt hirdető egyetemisták csak élhető világot, egy elnyomástól mentes Magyarországot szerettek volna. A békés tüntetéseknek azonban hamar véget vetett a hatalom, amikor is október 23-án már eldördültek a sortüzek, azok a sortüzet, ahol magyar-magyarnak oltotta ki az életét. Benkő Tibor hozzátette, 64 évvel ezelőtt bátorság, elszántság és tenni akarás volt a fiatalokban.

A honvédelmi miniszter beszédében elmondta, Mosonmagyaróvár lakossága példát mutat az emlékezés fontosságában, ugyanis nem engedik az itt élők, hogy a feledés homályába vesszenek a 64 évvel ezelőtti események. Benkő Tibor hozzátette, a fiatal nemzedéknek meg kell tanítani azt, hogy mit jelent a haza és a nemzet fogalma. Hiszen mi magunk vagyunk a haza és a nemzet, a jövő pedig olyanná lesz, amilyenné mi magunk építjük.

A megemlékező beszédet követően az áldozatokért és a túlélőkért imát Zsódi Viktor mondott, aki hangsúlyozta, a halál árnyéka borult az 1956-os sortűzek véres és gyilkos óráiban Magyarországra, és el nem múló fájdalommal siratjuk a bátor tizenévesek halálát a mai napig.

Az idei évben a Piarista Diákszínpad mutatta be, “Ki tett itt csontból, húsból törvényt?” című műsorát. A koszorúzásban részt vettek a Magyar Honvédség katonái.

Fotók: Méhes Ákos (Mosonvármegye)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.