Városlista
2020. november 25, szerda - Katalin

Hírek

2020. Október 26. 19:17, hétfő | Helyi

“Ki tett itt csontból, húsból törvényt?” - Kegyeleti megemlékezés a Városi Gyásznapon

“Ki tett itt csontból, húsból törvényt?” - Kegyeleti megemlékezés a Városi Gyásznapon

Benkő Tibor, honvédelmi miniszter mondott beszédet október 26-án, a Városi Gyásznap kegyeleti megemlékezésén. A miniszter többször is kiemelte, a megemlékezés mellett, fontos a jövő nemzedékének tanítása is.

Benkő Tibor beszédében hangsúlyozta továbbá, hogy október 26-a nem csak Mosonmagyaróvár, hanem Magyarország gyásznapja is. A miniszter hozzátette, az 1956-ban demonstrációt hirdető egyetemisták csak élhető világot, egy elnyomástól mentes Magyarországot szerettek volna. A békés tüntetéseknek azonban hamar véget vetett a hatalom, amikor is október 23-án már eldördültek a sortüzek, azok a sortüzet, ahol magyar-magyarnak oltotta ki az életét. Benkő Tibor hozzátette, 64 évvel ezelőtt bátorság, elszántság és tenni akarás volt a fiatalokban.

A honvédelmi miniszter beszédében elmondta, Mosonmagyaróvár lakossága példát mutat az emlékezés fontosságában, ugyanis nem engedik az itt élők, hogy a feledés homályába vesszenek a 64 évvel ezelőtti események. Benkő Tibor hozzátette, a fiatal nemzedéknek meg kell tanítani azt, hogy mit jelent a haza és a nemzet fogalma. Hiszen mi magunk vagyunk a haza és a nemzet, a jövő pedig olyanná lesz, amilyenné mi magunk építjük.

A megemlékező beszédet követően az áldozatokért és a túlélőkért imát Zsódi Viktor mondott, aki hangsúlyozta, a halál árnyéka borult az 1956-os sortűzek véres és gyilkos óráiban Magyarországra, és el nem múló fájdalommal siratjuk a bátor tizenévesek halálát a mai napig.

Az idei évben a Piarista Diákszínpad mutatta be, “Ki tett itt csontból, húsból törvényt?” című műsorát. A koszorúzásban részt vettek a Magyar Honvédség katonái.

Fotók: Méhes Ákos (Mosonvármegye)

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 25. 14:04, szerda | Helyi

Hídlezárás és aszfaltozás a Kálnoki úton

Marási, aszfaltozási munkákat végez a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. az Aranyossziget út és a Rév utca közötti szakaszon.

2020. November 24. 09:30, kedd | Helyi

Pozitív lett a drogteszt, kábítószert találtak az autóban a rendőrök

Hétfő éjjel ellenőriztek a rendőrök egy autóst és utasát Mosonmagyaróváron, akiknél kábítószergyanús anyagokat találtak.

2020. November 24. 09:28, kedd | Helyi

Digitális oktatásra áll át a Móra iskola

Digitális oktatásra állt át a Móra-iskola, tíz napig csak az első és második évfolyam járhat iskolába.

2020. November 20. 07:51, péntek | Helyi

Megkezdődtek a szabadtéri színpad építési munkálatai

Elkezdődtek a munkálatok a Várnál, már építik a leendő színpad mögötti kiszolgáló épületet. A szabadtéri színpadra CLLD pályázaton nyert 50 millió forintot az Óvári Gazdászok Szövetsége.