Városlista
2021. január 26, kedd - Vanda

Hírek

2020. Október 26. 19:17, hétfő | Helyi

“Ki tett itt csontból, húsból törvényt?” - Kegyeleti megemlékezés a Városi Gyásznapon

“Ki tett itt csontból, húsból törvényt?” - Kegyeleti megemlékezés a Városi Gyásznapon

Benkő Tibor, honvédelmi miniszter mondott beszédet október 26-án, a Városi Gyásznap kegyeleti megemlékezésén. A miniszter többször is kiemelte, a megemlékezés mellett, fontos a jövő nemzedékének tanítása is.

Benkő Tibor beszédében hangsúlyozta továbbá, hogy október 26-a nem csak Mosonmagyaróvár, hanem Magyarország gyásznapja is. A miniszter hozzátette, az 1956-ban demonstrációt hirdető egyetemisták csak élhető világot, egy elnyomástól mentes Magyarországot szerettek volna. A békés tüntetéseknek azonban hamar véget vetett a hatalom, amikor is október 23-án már eldördültek a sortüzek, azok a sortüzet, ahol magyar-magyarnak oltotta ki az életét. Benkő Tibor hozzátette, 64 évvel ezelőtt bátorság, elszántság és tenni akarás volt a fiatalokban.

A honvédelmi miniszter beszédében elmondta, Mosonmagyaróvár lakossága példát mutat az emlékezés fontosságában, ugyanis nem engedik az itt élők, hogy a feledés homályába vesszenek a 64 évvel ezelőtti események. Benkő Tibor hozzátette, a fiatal nemzedéknek meg kell tanítani azt, hogy mit jelent a haza és a nemzet fogalma. Hiszen mi magunk vagyunk a haza és a nemzet, a jövő pedig olyanná lesz, amilyenné mi magunk építjük.

A megemlékező beszédet követően az áldozatokért és a túlélőkért imát Zsódi Viktor mondott, aki hangsúlyozta, a halál árnyéka borult az 1956-os sortűzek véres és gyilkos óráiban Magyarországra, és el nem múló fájdalommal siratjuk a bátor tizenévesek halálát a mai napig.

Az idei évben a Piarista Diákszínpad mutatta be, “Ki tett itt csontból, húsból törvényt?” című műsorát. A koszorúzásban részt vettek a Magyar Honvédség katonái.

Fotók: Méhes Ákos (Mosonvármegye)

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 26. 14:58, kedd | Helyi

Letartóztatták a taxis rablókat

A Mosonmagyaróvári Járási Ügyészség indítványozta annak a testvérpárnak a letartóztatását, akik még a hétvégén követtek el egy taxis rablást.

2021. Január 26. 14:56, kedd | Helyi

Körözött férfit fogott a rendőrség

A járőrök Hegyeshalomban a vasútállomás előtt igazoltattak egy 36 éves egyeki férfit.

2021. Január 25. 11:27, hétfő | Helyi

Kábítószert termesztett lakásán, elfogták a rendőrök

Alufóliába csomagolt, zöld növényi származék került elő annak a férfinek a ruházatából, akit még a napokban ellenőriztek a rendőrök Mosonmagyaróváron.

2021. Január 25. 09:16, hétfő | Helyi

Egy taxist rabolt ki egy testvérpár - Elkapták őket a rendőrök

A Manninger lakótelepen vett fel szombat este egy férfit és egy nőt a mosonmagyaróvári taxis, akik aztán az út során kirabolták.