Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. November 08. 11:38, vasárnap | PR

Nyugat-Magyarország a foglalkoztatottsági lista éllovasa

Nyugat-Magyarország a foglalkoztatottsági lista éllovasa

Nyugat-Magyarország területén sokáig nehéz volt az élet, de a rendszerváltás után mindez megváltozott. Mára az egyik legalacsonyabb munkanélküliségi statisztikát hozó régióvá nőtte ki magát.

A KSH statisztikai adatai alapján a nyugat-magyarországi régióban található megyék, Győr-Moson-Sopron és Vas megye a főváros és Pest megye után a legjobb foglalkoztatási adatokat hozó terület az országban, és ez így volt már a kétezres évek kezdete óta. Állást találni például Körmenden, vagy a hozzá hasonló kisebb településeken is viszonylag könnyű, a pozitív foglalkoztatottsági adatok nem csak a megyeszékhelyeken érvényesülnek.

Beszédes statisztikai adatok

A KSH adatai szerint Vas megye és Győr-Moson-Sopron megye területén az elmúlt évben alig 3,3% volt az álláskeresők aránya, ami 2,1%-kal jobb, mint az országos átlag. A tartósan álláskeresők aránya szintén jóval kedvezőbben alakult, mint az ország többi területén.

Vas megyében azonban a közfoglalkoztatás is jelentős, míg Győr-Moson-Sopron megye esetében a regionális beruházások munkahelyteremtő hatása érvényesült elsősorban.

A foglalkoztatottsági adatokat erősen felhúzza emellett a nyugati határ közelsége. Az országban ezen a területen a legmagasabb a külföldre ingázók aránya is, ami tovább emeli a foglalkoztatottsági adatok már eleve szép statisztikáját.

Nem volt ez mindig így

A vasfüggöny leomlását megelőzően a helyzet korántsem volt ennyire rózsás. A nyugati határ közelsége csak a határnyitás után néhány évvel kezdte kifejteni jótékony hatását. Addig a régió Budapesttől való nagy távolsága miatt perifériális területként meglehetősen elmaradott volt, amin csak a hetvenes években kezdődő turisztikai felvirágzás segített valamit. A régió aztán a célzott fejlesztési terveinek köszönhetően a rendszerváltásra már készen állt a gazdasági felzárkózásra.

Merre tovább?

A vírusválság nem kíméli az ország egyetlen területét sem, és így van ez a nyugati országrész esetében is. Annak köszönhetően azonban, hogy a régió nem elsősorban turisztikai bevételekből él, hanem sokkal inkább az ipari fejlesztések által teremtett munkahelyek adják az itt élők megélhetését, a nyugat-magyarországi régió várhatóan előbb fog kilábalni a vírus okozta gazdasági nehézségekből. A nyugati határ közelsége adta lehetőségek valószínűleg tovább gyorsítják majd a terület gazdaságának, és benne a munkahelyek számának, helyreállását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.