Városlista
2021. január 20, szerda - Sebestyén

Hírek

2020. Május 08. 17:57, péntek | PR

Nemcsak az számít, hogy megkötöttük a biztosítást

Nemcsak az számít, hogy megkötöttük a biztosítást

A biztosítások óriási segítséget jelentenek, amikor válsághelyzet, gond van az életünkben.Sokan élnek ezzel a lehetőséggel, de vannak olyan tényezők, amelyek gyakran nem kevesek figyelmét elkerülik a szolgáltatás kapcsán

Természetesen az ‘apróbetűs részről’ van szó.

Az aggodalom feleslegessé válik

A házunktól kezdve az éppen futó hiteleinkig rengeteg mindent lehet biztosítani. Érdekes, hogy az első ilyen szolgáltatás a lehető legkiszámíthatatlanabb és legveszélyesebb tevékenységre vonatkozóan született meg. Európában mintegy hétszáz évvel ezelőtt a tengeri kereskedőhajók sikerét lehetett először bebiztosítani. Hiszen szinte bejósolhatatlan volt, befut-e egy-egy hajó, és hatalmas veszteség ért minden érintettet, ha a szállítmány odaveszett.

Az első magyar biztosítás is ugyanezt a tevékenységet érintette, a folyami hajózásra lehetett először biztosítást kötni idehaza 1807-ben.

Ma is rendszerint arra szoktuk ezt a szolgáltatást igénybe venni, ami valami miatt kockázatos. Ami nem igazán következhet be, arra nem kell ilyen téren költeni, de nagyon is kifizetődő lehet egy biztosítás, ha bekövetkezik a káresemény. Emellett van egy lelki vonzata is a biztosításnak, vagy a garanciának: rengeteg stressztől szabadíthat meg, ha tudjuk, hogy akármi történik - például egy utazás során elveszítünk egy értékes dolgot, vagy netán baleset ér - , a dolognak ez a része már el van intézve.

Érdemes odafigyelni szerződéskötéskor

Mivel a biztosítások igen sokrétűek, és több mindenre kiterjedően köthetjük meg őket, ez az a szolgáltatás típus, ahol sok múlik azon, hogy alaposan átgondoljuk-e azt, mit írunk alá. Egy lakásbiztosítás esetében kimaradhatnak tételek, amelyek fontosak a számunkra, ám nem számolunk vele - például a tető alakja miatt van kockázata a hónyomás okozta kárnak - , miközben fizethetünk olyasmiért, aminek szinte nincs esélye.
Fontos tehát, hogy mit teszünk bele a csomagba, amiért aztán havonta fizetünk. Sokat segít persze, hogy egy részletes listából válogathatunk, de érdemes több szolgáltatónál megnézni a lehetőségeket, hátha olyan kitételre bukkanunk valahol, amire nem gondolnánk, de számíthat.

A garancia is sokrétű

Az alapcsomagokon túl érdemes megismerkedni a plusz lehetőségekkel, vagy a későbbiekben ezekkel kiegészíteni - szükség esetén - a biztosításunkat. Például ha napelemeket vagy napkollektort veszünk, akkor ezekre is köthetünk pluszban biztosítást, ami ritkán része az alapcsomagnak, mivel aránylag kevesen használják a napenergiát.

A biztosítások körébe tartoznak a garanciaszoláltatások is - amelyeket például műszaki cikkekre köthetünk -, és amelyek az 1-2 éves gyári garancián túl is megoldást nyújtanak, ha az adott termék elromlik, tönkremegy.

Amennyiben például telefonra kötünk garanciát, alaposan nézzük meg, az egyik leggyakoribb problémára, a baleseti sérülésre kiterjed-e, vagy vonatkozik-e a szerződés a lopásra. Hiszen ha nem téríti meg a kárunkat az adott biztosítás olyan esetekben, amelyekre igencsak van esély, akkor nem a legjobb csomagra fizettünk be. Érdemes odafigyelni arra, hogy a lopás, rablás sok esetben plusz tétel. Ha emiatt aggódunk, akkor a kiterjesztett garanciát kell választanunk.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 12. 11:09, kedd | PR

Stressz és szorongás, nem egy és ugyanaz

A köztudatban számos kifejezés úgymond párban áll, tehát az egyik szorosan kötődik a másikhoz, sőt, jelentésüket is rokonítják.

2021. Január 07. 16:44, csütörtök | PR

Így lehet átíratni az autópálya-matricát

Évközben több olyan váratlan esemény is történhet, ami miatt szükségessé válhat az autópálya-matrica átírása. Szerencsére erre van lehetőség, ráadásul viszonylag egyszerűen és gyorsan megoldható.

2021. Január 05. 16:50, kedd | PR

Három ok, amiért érdemes közigállást vállalni.

Nem könnyű olyan állást találni, ami hosszú távon megbízható, ezért érdemes mérlegelni, hogy hová jelentkezünk.

2020. December 22. 20:31, kedd | PR

Nem csak a Brexit gyengíti a fontot

A szigetországban talált új vírusvariáns és a Brexit-tárgyalások bizonytalan kimenetele miatt ismét esett a font.