Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Január 07. 19:57, kedd | PR

Legendás szinkronhangok itthon és a világban

Legendás szinkronhangok itthon és a világban

Szinkronizálni menő - ezt mutatja, hogy a legnagyobb hollywoodi sztárok is kaphatóak rá, hogy hangjai legyenek például egy rajzfilmfigurának.

A hazai női és férfi szinkronhangok kimondottan jelentősek, több évtizedes történelme és nagy elismertsége van a szakmának.

Akiken felnőttünk

Nem emelkedik egy színész csehovi magasságokba, amikor rajzfilmet szinkronizál, de egy biztos, egy életre megjegyzi mindenki. Nemcsak a gyerekek, akik sose felejtik el az adott magyar hangot, de a felnőttek is, mivel ők is jópárszor végigkísérik a mesét - és valljuk be, sok ember felnőtt létére rajzfilm rajongó.
Már a nagyszüleinknek is a gyerekkorában kezdődött a magyar szinkron karrierje. A legkorábbi évektől jelen volt itt például a zseniális Csákányi László, aki 1962-ben a Hófehérke és a hét törpe egyik törpéjét alakította. A Hagymácskában Paradicsom hangjaként való munkája ma már kevéssé ismert, de a Maci Laciban vagy Baluként a Dzsungel könyvében minden gyerek és egykori gyerek ismeri.

Egy igazi magyar siker

Mindent kihoztak a műfajból a Mézga család készítői a hatvanas-hetvenes években. Zseniális volt a történet, a grafika - Nepp József és Romhányi József világszínvonalút alkotott - , de a hangok is feledhetetlenek. Győri Ilona például örökre Mézga Paula maradt, és valószínűleg mindenki tudja, ki az a Hufnágel Pista.
Itt kezdte gyereksztárként karrierjét Geszti Péter, aki a korban szokatlanul antiszociális figurát alakított Aladárként. Édesapja Geszty Péter dramaturg volt, aki gyakran bevitte a televízióba a fiát, és mikor egyszer hiányzott egy gyerek szinkronhang, megkérték, ugorjon be, és már be is került a szakmába. Hogy kitűnően megállta a helyét, nem kérdés.
A Mézga családot egyébként számos televízió átvette Bulgáriától Hollandián át Olaszországig.



A legújabb korban is menő

Nem utasítják vissza ma sem a legnevesebb színészek a gyerekfilmekre vonatkozó felkéréseket. Az egyik legismertebb hazai név, Galambos Péter a Hihetetlen családban remekel például, Scherer Péter a Kuflik sorozat részeiben a magyar narrátor hangok tárházát bővítette, és a szereplők hangjaként is szórakoztatja a kicsiket.
Az animációs filmek a színészeknek ugyanúgy játszóteret jelentenek, mint ahogy a gyerekek élvezik őket. Gyakran szinte hallani, mennyire élvezik a figurák megformálását. Shrek elképzelhetetlen Gesztesi Károly, Ogre menyasszony pedig Liptai Claudia nélkül.
Külföldön is hagyomány, hogy a legnagyobb nevek beállnak a szinkronstúdióba a hangjukat adni a rajzfilmeknek. Johnny Depp például nem aggódott művészi imázsáért sokat, mikor Sherlock Gnomesként kalandozott Londonban. Dwayne Johnson avagy a Szikla már számos mesét bohóckodott végig, például a Moana (Vaiana) történetében ő volt Maui. Sok sztár azért is vállal ilyen szerepet, hogy a gyerekei akkor is láthassák a moziban, ha még kicsik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.