Városlista
2020. február 19, szerda - Zsuzsanna

Hírek

2020. Január 07. 19:57, kedd | PR

Legendás szinkronhangok itthon és a világban

Legendás szinkronhangok itthon és a világban

Szinkronizálni menő - ezt mutatja, hogy a legnagyobb hollywoodi sztárok is kaphatóak rá, hogy hangjai legyenek például egy rajzfilmfigurának.

A hazai női és férfi szinkronhangok kimondottan jelentősek, több évtizedes történelme és nagy elismertsége van a szakmának.

Akiken felnőttünk

Nem emelkedik egy színész csehovi magasságokba, amikor rajzfilmet szinkronizál, de egy biztos, egy életre megjegyzi mindenki. Nemcsak a gyerekek, akik sose felejtik el az adott magyar hangot, de a felnőttek is, mivel ők is jópárszor végigkísérik a mesét - és valljuk be, sok ember felnőtt létére rajzfilm rajongó.
Már a nagyszüleinknek is a gyerekkorában kezdődött a magyar szinkron karrierje. A legkorábbi évektől jelen volt itt például a zseniális Csákányi László, aki 1962-ben a Hófehérke és a hét törpe egyik törpéjét alakította. A Hagymácskában Paradicsom hangjaként való munkája ma már kevéssé ismert, de a Maci Laciban vagy Baluként a Dzsungel könyvében minden gyerek és egykori gyerek ismeri.

Egy igazi magyar siker

Mindent kihoztak a műfajból a Mézga család készítői a hatvanas-hetvenes években. Zseniális volt a történet, a grafika - Nepp József és Romhányi József világszínvonalút alkotott - , de a hangok is feledhetetlenek. Győri Ilona például örökre Mézga Paula maradt, és valószínűleg mindenki tudja, ki az a Hufnágel Pista.
Itt kezdte gyereksztárként karrierjét Geszti Péter, aki a korban szokatlanul antiszociális figurát alakított Aladárként. Édesapja Geszty Péter dramaturg volt, aki gyakran bevitte a televízióba a fiát, és mikor egyszer hiányzott egy gyerek szinkronhang, megkérték, ugorjon be, és már be is került a szakmába. Hogy kitűnően megállta a helyét, nem kérdés.
A Mézga családot egyébként számos televízió átvette Bulgáriától Hollandián át Olaszországig.A legújabb korban is menő

Nem utasítják vissza ma sem a legnevesebb színészek a gyerekfilmekre vonatkozó felkéréseket. Az egyik legismertebb hazai név, Galambos Péter a Hihetetlen családban remekel például, Scherer Péter a Kuflik sorozat részeiben a magyar narrátor hangok tárházát bővítette, és a szereplők hangjaként is szórakoztatja a kicsiket.
Az animációs filmek a színészeknek ugyanúgy játszóteret jelentenek, mint ahogy a gyerekek élvezik őket. Gyakran szinte hallani, mennyire élvezik a figurák megformálását. Shrek elképzelhetetlen Gesztesi Károly, Ogre menyasszony pedig Liptai Claudia nélkül.
Külföldön is hagyomány, hogy a legnagyobb nevek beállnak a szinkronstúdióba a hangjukat adni a rajzfilmeknek. Johnny Depp például nem aggódott művészi imázsáért sokat, mikor Sherlock Gnomesként kalandozott Londonban. Dwayne Johnson avagy a Szikla már számos mesét bohóckodott végig, például a Moana (Vaiana) történetében ő volt Maui. Sok sztár azért is vállal ilyen szerepet, hogy a gyerekei akkor is láthassák a moziban, ha még kicsik.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 13. 11:59, csütörtök | PR

Új gasztroenterológiai szakrendelőt épített a Jánosik Kft.

Nyílt közbeszerzési eljáráson nyerte el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház gasztroenterológiai szakrendelőinek építését a Jánosik és Társai Kft.

2020. Február 05. 18:50, szerda | PR

A legfontosabb konyhai edények egy kezdő háztartásban

Amikor valaki elköltözik otthonról és saját háztartása lesz, nem biztos, hogy rögtön tisztában van vele, milyen konyhai edények és eszközök kellenek. Segítünk, hogy mi az, ami biztosan jól fog jönni.

2020. Február 05. 18:46, szerda | PR

Az ókori Egyiptomtól napjainkig - a kesztyű története

Hideg, fagyos téli reggelek, mikor nehezünkre esik kilépni az ajtón. Ilyen körülmények között a megfelelő ruházat elengedhetetlen.

2020. Január 22. 18:14, szerda | PR

Diszkrét autólicitek

Az online aukciók világa nem ismeretlen az online térben otthonosan mozgók számára. A gépjármű árverések azonban egyelőre kevésbé törtek utat a hétköznapi felhasználók felé.