Városlista
2020. szeptember 27, vasárnap - Adalbert

Hírek

2020. Január 07. 19:57, kedd | PR

Legendás szinkronhangok itthon és a világban

Legendás szinkronhangok itthon és a világban

Szinkronizálni menő - ezt mutatja, hogy a legnagyobb hollywoodi sztárok is kaphatóak rá, hogy hangjai legyenek például egy rajzfilmfigurának.

A hazai női és férfi szinkronhangok kimondottan jelentősek, több évtizedes történelme és nagy elismertsége van a szakmának.

Akiken felnőttünk

Nem emelkedik egy színész csehovi magasságokba, amikor rajzfilmet szinkronizál, de egy biztos, egy életre megjegyzi mindenki. Nemcsak a gyerekek, akik sose felejtik el az adott magyar hangot, de a felnőttek is, mivel ők is jópárszor végigkísérik a mesét - és valljuk be, sok ember felnőtt létére rajzfilm rajongó.
Már a nagyszüleinknek is a gyerekkorában kezdődött a magyar szinkron karrierje. A legkorábbi évektől jelen volt itt például a zseniális Csákányi László, aki 1962-ben a Hófehérke és a hét törpe egyik törpéjét alakította. A Hagymácskában Paradicsom hangjaként való munkája ma már kevéssé ismert, de a Maci Laciban vagy Baluként a Dzsungel könyvében minden gyerek és egykori gyerek ismeri.

Egy igazi magyar siker

Mindent kihoztak a műfajból a Mézga család készítői a hatvanas-hetvenes években. Zseniális volt a történet, a grafika - Nepp József és Romhányi József világszínvonalút alkotott - , de a hangok is feledhetetlenek. Győri Ilona például örökre Mézga Paula maradt, és valószínűleg mindenki tudja, ki az a Hufnágel Pista.
Itt kezdte gyereksztárként karrierjét Geszti Péter, aki a korban szokatlanul antiszociális figurát alakított Aladárként. Édesapja Geszty Péter dramaturg volt, aki gyakran bevitte a televízióba a fiát, és mikor egyszer hiányzott egy gyerek szinkronhang, megkérték, ugorjon be, és már be is került a szakmába. Hogy kitűnően megállta a helyét, nem kérdés.
A Mézga családot egyébként számos televízió átvette Bulgáriától Hollandián át Olaszországig.A legújabb korban is menő

Nem utasítják vissza ma sem a legnevesebb színészek a gyerekfilmekre vonatkozó felkéréseket. Az egyik legismertebb hazai név, Galambos Péter a Hihetetlen családban remekel például, Scherer Péter a Kuflik sorozat részeiben a magyar narrátor hangok tárházát bővítette, és a szereplők hangjaként is szórakoztatja a kicsiket.
Az animációs filmek a színészeknek ugyanúgy játszóteret jelentenek, mint ahogy a gyerekek élvezik őket. Gyakran szinte hallani, mennyire élvezik a figurák megformálását. Shrek elképzelhetetlen Gesztesi Károly, Ogre menyasszony pedig Liptai Claudia nélkül.
Külföldön is hagyomány, hogy a legnagyobb nevek beállnak a szinkronstúdióba a hangjukat adni a rajzfilmeknek. Johnny Depp például nem aggódott művészi imázsáért sokat, mikor Sherlock Gnomesként kalandozott Londonban. Dwayne Johnson avagy a Szikla már számos mesét bohóckodott végig, például a Moana (Vaiana) történetében ő volt Maui. Sok sztár azért is vállal ilyen szerepet, hogy a gyerekei akkor is láthassák a moziban, ha még kicsik.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 21. 15:47, hétfő | PR

Elindult az épületenergetika digitalizációját fejlesztő IPOSZ-IVSZ projekt! Okosotthont mindenkinek!

2020. áprilisában vette kezdetét a GINOP-5.3.5-18-2019-00094-es kódú pályázat az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) gondozásában.

2020. Szeptember 21. 11:24, hétfő | PR

Híre már megelőzte: Raktárkoncert, összefogás a hazai könnyűzenéért

A hazai könnyűzenei ipar támogatására indított Raktárkoncert-sorozat felvételei augusztus közepe óta zajlanak. A projektet koordináló Lounge Groupnál hatalmas apparátus dolgozik a produkció sikerességén.

2020. Szeptember 15. 11:30, kedd | PR

Ingyenes képzések várhatóak festéssel foglalkozó vállalkozások részére

2020 áprilisában vette kezdetét a GINOP-5.3.5-18-2018-00027-es kódú pályázat az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és a Szobafestő, Mázoló, Tapétázó Országos Ipartestület (SZMTOI) gondozásában.

2020. Szeptember 10. 12:56, csütörtök | PR

Az Interreg program keretében emlékparkot újít fel a Jánosik és Társai Kft

Nyílt közbeszerzési eljárás keretében a Jánosik és Társai Kft. nyerte el a sátoraljaújhelyi széphalmi Kazinczy Emlékpark felújítását. A parkot utoljára közel ötven évvel ezelőtt újították fel.