Városlista
2020. február 19, szerda - Zsuzsanna

Hírek

2019. December 27. 00:00, péntek | Helyi
Forrás: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Ismét helyesen jelzett egy szén-monoxid-érzékelő

Ismét helyesen jelzett egy szén-monoxid-érzékelő

December 20-án este ismét bebizonyosodott, hogy szükség van a szén-monoxid-érzékelőkre. Mosonmagyaróváron a Szent István király út egyik családi házában szólalt meg az érzékelő.

A tulajdonos kiszellőztetett és hívta a tűzoltókat.


A tűzoltók, majd a gázszolgáltató mérései is igazolták a mérgező gáz jelenlétét az ingatlanban, ahol egy gázkazán működött. A szolgáltató lezárta a gázkészüléket és előírta annak felülvizsgálatát. A lakók más módon is tudnak fűteni, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. A jól működő érzékelőnek köszönhetően nem sérült meg senki.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ismételten felhívja a figyelmet a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartására, a kémények rendszeres felülvizsgálatának szükségességére, valamint a megfelelő mennyiségű levegőutánpótlás biztosítására.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás megfelelő szellőzéséről. Az újonnan beszerelt, fokozott légzáró kivitelű nyílászárók beépítése esetén általában nincs megfelelő levegő utánpótlás a helyiségekben, a jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt!

A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe.

A zárt térbe visszajutó szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelent az emberekre és a háziállatokra egyaránt. Ez a gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével és rendkívül mérgező. A mérgezés tünetei hasonlítanak más betegségekhez, - fejfájás, émelygés, hányinger - ezért nehezen felismerhető.

Saját biztonságuk növelése érdekében, mindenki részére javasoljuk a szaküzletben vásárolt, megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése mellett, ügyeljenek a tüzelő-fűtő berendezés megfelelő működését biztosító feltételek meglétére, így a levegő utánpótlás és az égéstermék elvezetés biztosítására is.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 18. 14:15, kedd | Helyi

Kigyulladt egy melléképület Lébényben

Kedd délelőtt egy 50 négyzetméteres melléképület kapott lángra.

2020. Február 17. 19:51, hétfő | Helyi

A térség rövid hírei - 2020. február 17. hétfő

Összeszedtük a térség legfontosabb híreit a mai napról. Ha csak 5 perce van, akkor ezt olvassa el!

2020. Február 17. 09:24, hétfő | Helyi

Rongálás miatt késhetnek a vonatok

Egy biztosítóberendezés meghibásodása miatt hosszabb menetidőre kell számítani.

2020. Február 16. 12:35, vasárnap | Helyi

Leégett egy családi ház tetőszerkezete Hegyeshalomban - Képekkel

A ház lakhatatlanná vált, a hegyeshalmiak gyűjtést szerveznek a károsult családnak.