Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Január 05. 16:50, kedd | PR

Három ok, amiért érdemes közigállást vállalni.

Három ok, amiért érdemes közigállást vállalni.

Nem könnyű olyan állást találni, ami hosszú távon megbízható, ezért érdemes mérlegelni, hogy hová jelentkezünk.

A közigállások biztos megélhetést nyújtanak, de van emellett három ok, amiért érdemes közszférában állást vállalni.

A közigállások esetében az állam alkalmaz, de itt is vannak különbségek. Nem mindegy, hogy közalkalmazottként vagy köztisztviselőként dolgozol, mert alapvetően más a jogállás és más a vonatkozó bérezés is. Van azonban három ok, ami minden közigállásra vonatkozik és elég nyomós ahhoz, hogy ilyen állásra jelentkezz.

Mindig van felvétel

Költségvetési megszorítás idején előfordulhat ugyan, hogy befagyasztják az új alkalmazottak felvételét, de alapvetően igaz, hogy az államnál mindig van felvétel. A KSH adatai szerint a köztisztviselők és közalkalmazottak létszáma a költségvetési intézményekben a közfoglalkoztatottak nélkül 2018 végén elérte az 1 millió 376 ezer főt. Egyetlen vállalat sem foglalkoztat ennyi embert Magyarországon, és ezzel az állam a legnagyobb munkaadó.

Az államapparátus működtetéséhez mindig keresnek új munkatársakat, és ezek nagyrészt szellemi foglalkozású állások, így a diplomásoknak aranybánya lehet közigállások között böngészni.

Fix és kiszámítható fizetés és juttatások

A legtöbb munkahelyen feszültségeket okoznak a bérkülönbségek és soha nem tudhatod, hogy a kollégád mennyivel többet vagy kevesebbet keres nálad. A közigállások esetében ez a probléma nem áll fenn, hiszen központilag szabályozott bértábla, illetve illetményalap van megállapítva. Ennek alapján nincs az időnként hosszas és kínos béralku. Pontosan ki tudod számítani előre, hogy mennyi juttatás jár egy meghirdetett pozíció mellé, nincsenek meglepetések.

A béred lehet, hogy nem lesz a legtöbb, de pontosan kiszámítható, hogy mennyit kapsz. Emellett számíthatsz nyelvpótlékra is, aminek a mértéke szintén központilag szabályozott.

Az állam mindig kifizet

Az utolsó, ám talán legnyomósabb érvünk, hogy az állam nem esik fizetési hátralékba. Egy közigállás esetében mindig számíthatsz arra, hogy hónap elején megjelenik az átutalás a bankszámládon. Az állam mindig kifizet, így a megélhetésed biztosítva lesz, akármi is történjen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.