Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Május 07. 06:00, péntek | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Tovább bővül az oltásra jogosultak köre Franciaországban

Tovább bővül az oltásra jogosultak köre Franciaországban

Franciaországban május 10-től minden legalább 50 éves jogosult a koronavírus-elleni oltásra, és a nap végén megmaradó adagokat május 12-től korhatár nélkül bárki igényelheti

- jelentette be csütörtökön Emmanuel Macron államfő az oltási kampány további gyorsítása céljából.

"Az a cél természetesen, hogy erőltetett menetben haladjunk tovább" - fogalmazott az államfő a Párizsban újonnan megnyílt első nagy oltócsarnokban, amely a Porte de Versailles kiállítócsarnokban található. Itt a hét minden napján, naponta 3 ezer embert tudnak beoltani a tűzoltóság közreműködésével.

A Franciaországban jelenleg forgalomban lévő négy oltóanyag közül a hírvivő RNS-alapú (mRNS) Pfizert és Modernát jelenleg a legalább 60 évesek és a legalább 16 éves krónikus betegek kaphatják, míg a vektortípusú AstraZenecát és Janssent a legalább 55 évesek.

Az előzetes tervek szerint a Pfizerra és a Modernára május 15-től lettek volna jogosultak a legalább 50 évesek. Az időpontot öt nappal előrehozta a kormány annak érdekében, hogy május 15-ig legalább 20 millió, június 15-re pedig legalább 30 millió nagykorú francia megkapja az első vakcinadózist.

"Egyetlen adagot sem akarunk elpazarolni, ezért szerdától mindenki ellenőrizheti előző este a hivatalos portálon, hogy van-e megmaradt dózis azon a környéken, ahol éppen tartózkodik, illetve másnapra olyan időpont, amely még nem foglalt. Ezek az időpontok mindenki számára nyitottak lesznek életkori korlátozás nélkül" - mondta az elnök.

Franciaországban nincs előzetes regisztráció az oltásra, a jogosultak a központi internetes oldalon bármely oltóközpontba foglalhatnak időpontot. Az államfő bejelentése értelmében május 12-től - egy last minute akcióhoz hasonlóan - bárki foglalhat időpontot másnapra a megmaradt időpontokra, míg a későbbi dátumokat a jogosultaknak tartják fent.

Franciaország tengerentúli területein és Korzika szigetén egyébként már minden életkori korlátozást feloldottak, és bárki foglalhat időpontot oltásra a helyi oltóközpontokba.

Jelenleg napi félmillióan vehetik fel az oltást, eddig a franciák negyede, a felnőtt lakosságnak csaknem a harmada kapta meg az első vakcinadózist, a franciák 11 százaléka, a felnőtt lakosság 14 százaléka pedig mindkét adagot.

A kormány tájékoztatása szerint a négy engedélyezett oltóanyagból májusban heti 4,5 millió adag, júniusban pedig heti 6,9 dózis érkezik az országba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.