Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Január 21. 08:13, csütörtök | Helyi

Sokkal drágábban kínálják az ingatlanokat, mint öt évvel ezelőtt

Sokkal drágábban kínálják az ingatlanokat, mint öt évvel ezelőtt

Az Ingatlennet.hu Mosonmagyaróvár lakóingatlan-típusainak (téglalakások, panellakások, családi házak) átlagos árait vizsgálta meg 2016 decemberétől egészen 2020 decemberéig.

Korábban már bemutatták hogyan változtak az átlagárak a tavalyi év során, ekkor kiderült, milyen nagy differenciát fedezhetünk fel a lakóingatlan típusok között. Elmondható, hogy rövid és hosszabb távon is a téglalakásokért kérnek a legtöbbet.

Az elmúlt években szinte folyamatos áremelkedés szemtanúi lehettünk országos szinten, nem volt ez máshogy Mosonmagyaróvár területén sem. A 2019-es év végén már az ingatlanpiaci lufi kidurranásáról beszéltek a szakértők, a tavalyi év során pedig a koronavírus-járvány nyomta rá bélyegét a hazai ingatlanpiacra.

Az elmúlt öt évben a téglalakások voltak a legdrágábbak
2016 decemberében még 316 ezer forintos négyzetméter áron kínálták eladásra a tégla építésű lakásokat. Ezt követően folyamatos áremelkedés szemtanúi lehettünk, hiszen két évvel később az átlagárak már 416 ezer forintra voltak tehetőek négyzetméterenként, majd a tavalyi évet már 474 ezer Ft/m2-rel zárták a mosonmagyaróvári téglalakások. Ennek köszönhetően az öt év során közel ötven százalékkal lettek drágábbak az eladó téglalakások városunkban.

A családi házak sem olcsók
A családi házakhoz is jóval magasabb áron juthatunk hozzá manapság, mint öt évvel ezelőtt. 2016 decemberében például még 305 ezer forintos négyzetméter áron kínálták eladásra, 2018 decemberében már 368 ezer forintért kínálták négyzetméterenként a mosonmagyaróvári házakat. Tavaly decemberben pedig több mint negyven százalékkal drágábban hirdették a mosonmagyaróvári házakat az öt évvel korábbi árakhoz képest.


A panellakások ára igen változatosan alakult
Öt évvel ezelőtt közel 293 ezer forintos átlagáron kínálták a panel építésű ingatlanokat Mosonmagyaróváron. 2017-re minimálisan csökkentek az átlagárak, majd egy év alatt ugrásszerűen megemelkedett 2018 decemberére az átlagos árfekvés, így elérve a 400 ezer Ft/m2-t. Ezt követően újra csökkenő tendencia volt tapasztalható, ennek köszönhetően 2020 decemberére az átlagárak 371 ezer Ft/m2-re voltak tehetők. Ha példaként egy 50 négyzetméteres panellakást vennénk, akkor jól láthatnánk, hogy amit 2016-ban még 14,6 millió forintért vehettünk meg, azt napjainkban már 18,5 millió forintért kínálják.


Több lakást építettek a megyében, mégis csökken az építési kedv
A KSH kiadványából is megtudhatjuk, hogy 2020. I–III. negyedévében Győr-Moson-Sopron megyében 16 százalékkal nőtt az épített lakások száma a 2019-es év azonos időszakához képest. Összesen 1869 lakást vettek használatba, 46 százalékuk községekben, 32 százalékuk a megyeszékhelyen, 21 százalékuk kisebb városokban épült. A tulajdonosoknak pedig több mint fele természetes személy volt.


Ennek ellenére az országos tendenciával párhuzamosan a megyében is számottevően csökkent a jövőbeni lakásépítési kedv. A tavaly kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 44 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához mérten.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.