Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Január 21. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Másodfokon is börtönre ítélték a diákjaival szexuális kapcsolatot létesítő egykori igazgatóhelyettest

Másodfokon is börtönre ítélték a diákjaival szexuális kapcsolatot létesítő egykori igazgatóhelyettest

A Fővárosi Törvényszék - nem jogerős ítéletében - másodfokon helybenhagyta az első fokon kiszabott 4 év 3 hónap börtönbüntetést és 5 év közügyektől eltiltást azzal a férfival szemben,

aki egy budapesti iskola igazgatóhelyetteseként szexuálisan közeledett több, a felügyelete alatt álló diákja felé.

A vádlottat véglegesen eltiltották minden, 18 év alattiak nevelésével, felügyeletével, gondozásával kapcsolatos tevékenységtől.

A Fővárosi Törvényszék szerdai közleménye szerint a vádlott 2012 júniusa és 2017 januárja között a felügyelete alatt álló, vele szemben kiszolgáltatott helyzetben lévő diákokkal a tanár-diák kapcsolaton túlmenő bizalmi viszonyt alakított ki: tekintélyét felhasználva törekedett arra, hogy a kiskorú fiúkkal szexuális kapcsolatot létesítsen. Ennek érdekében hosszabb időn keresztül szexuális tartalmú üzeneteket küldött nekik.

A másodfokú bíróság az egyik sértett sérelmére - annak nagykorúsága után - folytatólagosan elkövetett szexuális kényszerítés bűntette vonatkozásában hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és emiatt a vádlottal szemben indult eljárást megszüntette. A szexuális kényszerítés bűntettének alapesete miatti eljárás ugyanis magánindítványra kezdeményezhető, azonban az érintett - a cselekmény idején már 18. életévét betöltött - sértett sem a jogszabály alapján nyitva álló határidőben, sem azt követően az eljárás során nem tett magánindítványt, ami már nem pótolható.

Ugyanakkor az első fokon meghatározott öt év helyett a Fővárosi Törvényszék véglegesen eltiltotta a vádlottat minden, 18 év alatti személyek nevelésével, felügyeletével, gondozásával és gyógykezelésével kapcsolatos foglalkozástól, tevékenységtől.

A törvényszék továbbá a négyrendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette közül egyrendbelit tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális kényszerítés bűntettének minősített, mert a sértetti vallomás és a szakértői vélemény alapján kétséget kizáróan ez a bűncselekmény volt megállapítható.

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője az egyik cselekmény miatti megszüntető rendelkezésre figyelemmel enyhítésért fellebbezett, így az eljárás harmadfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.