Városlista
2018. október 24, szerda - Salamon

Programok | Művészet

Magyar népviseletek. kiállítás

Jan. 10. Szer 17:00 - Feb, 10. Szom
Huszár Gál Városi Könyvtár | Győr-Moson-Sopron, Mosonmagyaróvár, Erkel F. u. 16.

2018. január 10-én, az év első kiállításaként nyílik a magyar kultúra napja tiszteletére az a népművészeti bemutató, melyet Szebényi Zsoltné Rigó Éva a bicskei népi díszítőművészeti szakkör vezetője nyit majd meg.

Célunk az, hogy a lassan feledésbe merülő népművészeti értékeinket, hajdani viseletünk gazdag tárházát megmentsük az elhamvadástól és megismertessük jelenünk fiataljaival és kevésbé fiataljaival, hogy továbbadhassák az elkövetkező nemzedéknek.


A népviseletek felé egy személyemet ért élmény fordított. Kedves ismerősünk, a Bajorországi Pockingban élő Anna néni, akit szüleivel fiatal lányként Szárról telepítettek ki, 2015-ben meghalt. Korábbi látogatásaink alkalmával mindig megcsodáltam nála egy díszpárnát, amire egy bajor menyecske volt applikálva. A múlt évben fiai és menyei meglátogattak bennünket és elhozták nekem ezt a párnát, Anna néni hagyatékaként. Ahogy ránéztem, támadt az ötletem, hogy ezt magyar népviseletekkel is el lehetne készíteni.

Először pár párna, majd faliképek készültek el. Tanulmányoztam a Néprajzi lexikont, Malonyai Dezső és Domanovszky György Magyar nép díszítőművészetéről írt könyveit, próbáltam varrni a ruhákat és Dr. Bertóti Béláné Zsuzsa pedig a leírások alapján elkészítette hozzájuk a fejeket, kezeket, lábakat, a megfelelő fejdíszekkel, harisnyákkal, lábbelikkel. Szinte minden babának más a tekintete. Próbáltunk törekedni a hitelességre, de csak a most fellelhető anyagokra támaszkodhattunk.


Reméljük, hogy a népviseletes „falibabákkal”, ahogy egy újságíró elnevezte őket, hozzájárulunk színes és mérhetetlen gazdag népi kultúránk egy részének megismertetetéséhez, amely nem csak nekünk magyaroknak kincs, hanem minden európainak is az.

Bicskei népi díszítőművészeti szakkör vezetőjeként
Szebényi Zsoltné Rigó Éva

Huszár Gál Városi Könyvtár

Győr-Moson-Sopron, Mosonmagyaróvár, Erkel F. u. 16.